Sort by
Sort by

Статии

5 основни принципа за балансирано детско хранене

Балансираното хранене се формира в ранна детска възраст. Всеки родител иска да даде на детето си най-доброто – от образование до хранене, като по този начин му помага да изгради стабилна основа за щастлив и балансиран начин на живот. „Заляти“ от информация, родителите често са объркани и притеснени. Нашата препоръка към тях е да потърсят съвет от специалист, ако имат проблеми с храненето на детето си. А ето и няколко прости съвета, които ще ви помогнат в ежедневието

Как детето да се присъедини към вас в кухнята

Ангажирането на детето в процеса по приготвяне на храна е забавно занимание, но и голямо предизвикателство за много родители. Подобни дейности правят малчуганите отговорни и им помагат да придобият добри навици. Кухнята е приятно място за децата и пребиваването им в нея може да е полезно по много начини, в зависимост от възрастта им. В крайна сметка, децата ще се гордеят, че са участвали в подготовката на храната за цялото семейство, ще придобият увереност и ще развият креативността и фокусираността си.

10 съвета за балансирано хранене при децата

През първите години от живота си детето се нуждае от вас, за да следва стъпките ви и да расте здраво. За това ще му помогне и балансираният режим на хранене. 

Кафето: как ни помага да учим по-лесно?

Почти винаги закуската ни е придружена от чаша кафе, защото ни помага да сме бодри и да започнем деня си А за тези, които се подготвят за изпити или се обучават под друга форма, кафето може да бъде надежден съюзник!

Нарушения на стомашно-чревния тракт и значение на фибрите за организма ни

Когато прекаляваме с храната по време на празниците, стомашно-чревният тракт страда. Затова щом се върнем на работа след почивката, не се чувстваме комфортно и не можем да се фокусираме върху задачите си.

Какво представляват пълнозърнестите храни и защо са ни нужни?

Всеки от нас иска да води балансиран начин на живот и затова е важно с какво се храним. Пълнозърнестите храни са много полезни особено когато ги консумираме ежедневно.

Какво представляват фибрите и откъде можем да си ги набавим?

Напоследък все повече се повдига темата за фибрите и колко важно е да ги включваме в ежедневното си меню. Тъй като фибрите са важна част от балансираното хранене, тук ще ви разкажем всичко за тях: какво представляват, защо са важни, какво е препоръчителното количество за прием и в кои храни се съдържат.

Защо бягането е полезно?

Всички знаем, че храненето е важно за тялото ни. Но физическата активност в комбинация със здравословното хранене е перфектната рецепта за балансиран начин на живот. В следващите редове ще разберете защо е добре да превърнем физическите упражнения и спорта в рутина.

Източници на растителни протеини по време на пост

Спазването на пост е съпроводено от промени в ежедневното хранене, които можете да възприемете като възможност да опитате нови комбинации. Въпреки че растителните храни често съдържат повече хранителни вещества, отколкото сте предполагали, важно е да се уверите, че чрез тях приемате всички необходими вещества по време на поста – като белтъци например.

Животински или растителни белтъчини

Животинските белтъчини са все по-критикувани от привържениците на веган или вегетарианското хранене. Въпреки че напоследък растителните белтъчини са „по-модерни“, по отношение на биологичните качества науката е в полза на животинските белтъчини.

Топ 10 на най-хранителните плодове и зеленчуци

Когато времето застудее, възможностите за балансирано хранене стават дори повече. Многообразието от сезонни плодове и зеленчуци е навсякъде около нас – от малките зеленчукови пазари до големите хипермаркети. Вече нямате извинение да не готвите вкъщи и да не се храните балансирано.

Как да се наслаждаване на летните плодове през цялата година?

Кой десерт може да бъде по-вкусен и здравословен от шепа пресни плодове? През лятото можете да им се наслаждавате всеки ден. A знаете ли, че можете да поддържате плодовете свежи през цялата година? Разберете как да замразите плодовете така, че да се съхранят 90% от витамините и антиоксидантите, които съдържат.