Sort by
Sort by

Защо бягането е полезно?

 

Всички знаем, че храненето е важно за тялото ни. Но физическата активност в комбинация със здравословното хранене е перфектната рецепта за балансиран начин на живот. В следващите редове ще разберете защо е добре да превърнем физическите упражнения и спорта в рутина.

Ще ви разкажа за бягането, спорт, който практикувам повече от 20 години и който е подходящ за всяка възраст, без да се отразява негативно на развитието на тялото. Бягането активира мускулите на цялото тяло и е еднакво полезно за мъже и за жени. Практикуването му както в зала, така и на открито, ще помогне на тялото ви да свикне с различни условия, а в същото време ще ви помогне да развиете търпението, постоянството и себепознанието си . Това са важни предимства, спомагащи за увеличаване капацитета за адаптиране към проблемите на ежедневието.

Какви са ползите от бягането?

Помага на сърцето

Като спорт, който натоварва цялото тяло, бягането помага за хармоничното му развитие, правилна стойка и походка. Също се наблюдава и подобряване на общото здравословно състояние. Бягането влияе значително върху най-важния орган в тялото: сърцето. Сърцето е мускулен орган и като всеки друг мускул се адаптира към усилието. Препоръчително е да отделяте поне по 30 минути на ден за упражнения, защото освен че укрепват сърцето, заздравяват и останалата част от тялото. Хората, които бягат редовно, са с по-бавен пулс, защото при всяко свиване сърцето изпомпва достатъчно кръв, за да не се налага да бие по-бързо.

 

Намалява стреса

Споменахме вече за ползите за тялото, но бягането повлиява добре и на настроението и психическото състояние. Бягането намалява стреса и помага в борбата с депресията. Дори за някои хора да е скучно и монотонно, самостоятелното тичане помага да се „изключите“ от ежедневните проблеми, да прекарате повече време със себе си или да помислите по-ясно по разрешаването на даден проблем. Често можем да видим спортуващи хора, които след тренировка са усмихнати и тонизирани. Изследователи открили, че по време на физическа активност тялото освобождава ендорфин – вещество, което има благоприятен ефект върху настроението.

Спортът развива състезателен дух

Бягането е индивидуален спорт, но въпреки това то ни помага да се справяме по-добре в екип. Работата в екип, дори и при самостоятелните дейности, е от полза за всеки, защото в ежедневието си можете да имате добри и не толкова добри дни, а хората от екипа ви ще са винаги с вас. В същото време, бягането ви помага да откриете до къде стигат възможностите ви, но ви учи и да преодолявате трудностите, което води до по-дълбоко себепознание. Това себепознание може да ни бъде полезно в ежедневието, тъй като ни помага да обръщаме внимание на нуждите на хората около нас, прави ни по-добри в работата и по-отворени за нови проекти. В заключение, бягането ни подтиква да надградим и подобрим отношенията ни с останалите. И сега, тъй като вече се убедихте колко полезно е бягането, моят съвет към вас е да се наслаждавате на всеки момент и да бъдете търпеливи. С течение на времето всеки километър ще става по-лесен за пробягване. За ваше улеснение, можете да се обърнете към професионален треньор, когото да помолите за съвет или насоки през първите няколко месеца.