Как да се наслaдим на вариацията от летни плодове през цялата година?
Кой десерт може да бъде по-вкусен и здравословен от шепа пресни плодове? През лятото можете да им се наслаждавате всеки ден. A знаете ли, че можете да поддържате плодовете свежи през цялата година? Разберете как да замразите плодовете така, че да се съхранят 90% от витамините и антиоксидантите, които съдържат.
Чрез замразяване сочните плодове могат да запазят аромата си, по-голямата част от свойствата си и да бъдат размразени по всяко време. Процесът е прост и бърз и така запазените плодове увеличават трайността си с до девет месеца. Лятото е най-доброто време за замразяване на плодове. Независимо дали сте купили повече праскови, отколкото са ви били нужни или сте намерили наблизо вкусни плодове, можете да се възползвате от излишъка и да ги съхраните за студените сезони.
Какво ви е нужно?
- плодове – измийте ги и ги изсушете възможно най-добре;
- кутия, в която да ги замразите първоначално;
- хартия за печене;
- опаковъчно фолио;
- найлонови пликчета за замразени храни..
Как правилно да замразите сезонните плодове?
- Измийте и подсушете добре плодовете.
- Ако е необходимо ги обелете и премахнете всяка част, негодна за консумация.
- Нарежете плодовете на кубчета или филийки, както предпочитате.
- Подсушете плодовете отново със суха кърпа.Подредете плодовете в кутия, като покривате всеки слой с хартия за печене.
- Поставете кутията във фризера за няколко часа. Така плодовете ще замръзнат отделно и няма да се залепят един за друг.
- Извадете кутията от фризера и внимателно отделете плодовете от хартията за печене. След това прехвърлете замразените плодове в специални найлонови пликчета. Не забравяйте да отстраните въздуха от пликчето, за да удължите максимално трайността на плодовете. Така те могат да се съхраняват във фризера за 6 до 9 месеца.
Как можете да използвате замразените плодове в рецепти?
- Ягодите, ябълките, черешите, боровинките и бананите са идеални за десерти като пайове, сладкиши, пандишпани или бисквити.
- Тропическите плодове, като манго или ананас, са страхотни за фрешове, коктейли или шейкове.
- Цитрусовият сок може да се използва за готвене, сосове, за придаване на аромат на тесто и торти.
- Към гроздето, пъпешите и замразени банани можете да добавите течен шоколад или кисело мляко.
Няколко полезни съвета в зависимост от замразените плодове, които консумирате:
Повечето плодове, зеленчуци и бобови растения съдържат и двата вида фибри. По-твърдата външна обвивка и слоеве са богати на неразтворими фибри, докато сърцевината е богата на разтворими фибри. Повечето зърнени култури съдържат предимно неразтворими влакна, с изключение на овесените ядки, които имат по-високо съдържание на разтворими фибри.Х Неразтворимите фибри Хзадържат вода и се превръщат в гел по време на храносмилането. Те забързват храносмилането и усвояването на хранителни вещества. ХПримери за храни, които съдържат главно разтворими фибри:
- овесени ядки;
- семена;
- леща;
- грах
- цитрусови плодове;
- ябълки;
- ягоди
- круши;
- моркови;
- краставици
- целина
Неразтворими фибри - спомагат за ускоряване и улесняване на перисталтиката. Примери за храни с високо съдържание на неразтворими фибри:
- пълнозърнести храни;
- кафяв ориз;
- зеле;
- броколи
- ядки и семена (особено ленено семе)
Начини за включване на повече фибри в ежедневното меню
- Твърде наситеният цвят или следи от лед са признаци, че замразените плодове са развалени и негодни за консумация.
- Ябълките се съхраняват най-добре, ако са обелени и нарязани. Ако искате да избегнете окисляването на ябълките (горните слоеве стават кафяви), можете да ги поставите във вода с чаена лъжичка сол, преди да ги замразите.
- Цитрусови плодове: най-добре е корите да се съхраняват отделно. Цитрусовият сок може да бъде замразен на кубчета или в найлонов плик, докато кората може да бъде разделена на отделни порции.
- Пъпеш: Пъпешът обикновено се поддава много добре на замразяване, за разлика от динята, тъй като тя съдържа твърде много вода.
- Ананасът има специфичен вкус дори и когато е замразен. Важно е внимателно да почистите твърдия и влакнест център. Можете също да го нарежете на кубчета за по-лесна консумация.
- Прасковите, нектарините, крушите и сливите се запазват най-добре, ако са обелени, а при черешите и вишните е най-добре да се отстранят костилките.