Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Как да се наслaдим на вариацията от летни плодове през цялата година?

 

Кой десерт може да бъде по-вкусен и здравословен от шепа пресни плодове? През лятото можете да им се наслаждавате всеки ден. A знаете ли, че можете да поддържате плодовете свежи през цялата година? Разберете как да замразите плодовете така, че да се съхранят 90% от витамините и антиоксидантите, които съдържат.

Чрез замразяване сочните плодове могат да запазят аромата си, по-голямата част от свойствата си и да бъдат размразени по всяко време. Процесът е прост и бърз и така запазените плодове увеличават трайността си с до девет месеца. Лятото е най-доброто време за замразяване на плодове. Независимо дали сте купили повече праскови, отколкото са ви били нужни или сте намерили наблизо вкусни плодове, можете да се възползвате от излишъка и да ги съхраните за студените сезони.

Какво ви е нужно?

  • плодове – измийте ги и ги изсушете възможно най-добре;
  • кутия, в която да ги замразите първоначално;
  • хартия за печене;
  • опаковъчно фолио;
  • найлонови пликчета за замразени храни..

Как правилно да замразите сезонните плодове?

  1. Измийте и подсушете добре плодовете.
  2. Ако е необходимо ги обелете и премахнете всяка част, негодна за консумация.
  3. Нарежете плодовете на кубчета или филийки, както предпочитате.
  4. Подсушете плодовете отново със суха кърпа.Подредете плодовете в кутия, като покривате всеки слой с хартия за печене.
  5. Поставете кутията във фризера за няколко часа.  Така плодовете ще замръзнат отделно и няма да се залепят един за друг.
  6. Извадете кутията от фризера и внимателно отделете плодовете от хартията за печене. След това прехвърлете замразените плодове в специални найлонови пликчета. Не забравяйте да отстраните въздуха от пликчето, за да удължите максимално трайността на плодовете. Така те могат да се съхраняват във фризера за 6 до 9 месеца.

Как можете да използвате замразените плодове в рецепти?

  • Ягодите, ябълките, черешите, боровинките и бананите са идеални за десерти като пайове, сладкиши, пандишпани или бисквити.
  • Тропическите плодове, като манго или ананас, са страхотни за фрешове, коктейли или шейкове.
  • Цитрусовият сок може да се използва за готвене, сосове, за придаване на аромат на тесто и торти.
  • Към гроздето, пъпешите и замразени банани можете да добавите течен шоколад или кисело мляко.

Няколко полезни съвета в зависимост от замразените плодове, които консумирате:

Повечето плодове, зеленчуци и бобови растения съдържат и двата вида фибри. По-твърдата външна обвивка и слоеве са богати на неразтворими фибри, докато сърцевината е богата на разтворими фибри. Повечето зърнени култури съдържат предимно неразтворими влакна, с изключение на овесените ядки, които имат по-високо съдържание на разтворими фибри.Х Неразтворимите фибри Хзадържат вода и се превръщат в гел по време на храносмилането. Те забързват храносмилането и усвояването на хранителни вещества. ХПримери за храни, които съдържат главно разтворими фибри:

  • овесени ядки;
  • семена;
  • леща;
  • грах
  • цитрусови плодове;
  • ябълки;
  • ягоди
  • круши;
  • моркови;
  • краставици
  • целина

Неразтворими фибри - спомагат за ускоряване и улесняване на перисталтиката. Примери за храни с високо съдържание на неразтворими фибри:

  • пълнозърнести храни;
  • кафяв ориз;
  • зеле;
  • броколи
  • ядки и семена (особено ленено семе)

Начини за включване на повече фибри в ежедневното меню

 

  • Твърде наситеният цвят или следи от лед са признаци, че замразените плодове са развалени и негодни за консумация.
  • Ябълките се съхраняват най-добре, ако са обелени и нарязани. Ако искате да избегнете окисляването на ябълките (горните слоеве стават кафяви), можете да ги поставите във вода с чаена лъжичка сол, преди да ги замразите.
  • Цитрусови плодове: най-добре е корите да се съхраняват отделно. Цитрусовият сок може да бъде замразен на кубчета или в найлонов плик, докато кората може да бъде разделена на отделни порции.
  • Пъпеш: Пъпешът обикновено се поддава много добре на замразяване, за разлика от динята, тъй като тя съдържа твърде много вода.
  • Ананасът има специфичен вкус дори и когато е замразен. Важно е внимателно да почистите твърдия и влакнест център. Можете също да го нарежете на кубчета за по-лесна консумация.
  • Прасковите, нектарините, крушите и сливите се запазват най-добре, ако са обелени, а при черешите и вишните е най-добре да се отстранят костилките.