ЗЪРНЕНИ ЗАКУСКИ – ПРАВИМ ЗАКУСКАТА ПО-ДОБРА
Работим, за да създадем възможно най-добрата закуска
И всичко това е за вас. Поискахте повече пълнозърнести съставки, по-малко захар. Ние ви чухме и работихме усилено, за да подобрим продуктите и един от резултатите е, че пълнозърнестите храни са основната съставка в цялата гама от зърнени закуски Nestlé. С вашия глас правите закуската по-добра всеки ден. Научете повече на тези сайтове.
Зърнените закуски Nestlé стават все по-добри за вас
Nestlé знае колко важна е диетата на вашето семейство, затова нашите експерти прекараха 12 години в усъвършенстване на рецептите и търсене на нови начини да ги подобрят.
Така може да бъдем сигурни, че нашите зърнени храни ще отговарят на всичките ви нужди и същевременно ще бъдат много вкусни.
Какво трябва да има на вашата чиния всяка сутрин?
Добре, ставате. Събудили сте се и сте готови за този ден. След добър сън през нощта, сутрешното хранене трябва да ни предостави нужната енергия за старт на деня. Чудите се какво точно прави една закуска добра?
Как изглежда балансираната закуска?
Балансираната закуска ще даде на вашето семейство най-добрия старт за деня. Трябва ви смес от въглехидрати, фибри, протеини, витамини и минерали. Всичко това може да намерите в отделните храни и да избирате каквото искате, стига да селектирате от различни групи: зърнени продукти, плодове, млечни продукти – разбира се, с чаша вода. Една правилно дозирана порция от всички тези съставки ще помогне на всеки да започне пълноценно деня си.
Пълнозърнести храни – всичко, което трябва да знаете
Пълнозърнестите храни са по-богати на хранителни вещества от „белите“. Опитайте пълнозърнести продукти и преценете как ви харесват?
Пълнозърнестото зърно е буквално това – пълнозърнесто зърно. Пълнозърнестите продукти осигуряват на нашите зърнени храни фибри от външния слой (трици), витамини и минерали от хранителната сърцевина (зародиш), както и нишестени въглехидрати и протеини, намиращи се в центъра на зърното (ендосперм).
В зърнените закуски Nestlé искаме да запазим това, което е ценно. Знаем, че пълнозърнестите продукти са важна част от разнообразното, балансирано хранене, затова работим, за да увеличим количеството на пълнозърнестите съставки във всичките ни зърнени продукти.
При преработката на зърнени храни за „бели“ продукти като бял хляб, бял ориз и бяла брашнена паста, външните части на зърното се изхвърлят и се използва само средната част. Но не се плашете – преработените храни не са вредни, просто не съдържат толкова много хранителни вещества, колкото техните пълнозърнести алтернативи.
Черупка: Външната обвивка, богата на фибри, съдържа протеини, витамини от група В и антиоксиданти.
Ендосперм: Нишестената средна част съдържа протеини и въглехидрати за енергия и някои витамини от група В.
Зародиш: Вътрешната част е богата на хранителни вещества, съдържа витамини от група В и витамин Е, както и минерали като магнезий и омега-6 мастни киселини.
Зърнени храни има навсякъде! Ако отидете на село през лятото, ще видите полета от пшеница, овес, ръж и царевица (за ориза, който се отглежда в напоени полета, ще трябва да пътувате малко по-далеч ...). Но, когато се върнете в града и отидете в супермаркета, как ще разпознаете пълнозърнестото от не изцяло пълнозърнестото? Ще се изненадате колко много храни мислите, че са пълнозърнести, но всъщност не са.
Пълнозърнести храни включват пълнозърнест ечемик, ориз, елда, булгур, просо, царевица, както и пълнозърнесто брашно. Храни, приготвени с тези съставки, също са източници на пълнозърнести продукти и включват хляб, паста или крекери.
Пълнозърнестият продукт е пренебрегнат супергерой. Природата е обогатила пълнозърнетите зърна с витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които действат заедно, за да осигурят много здравословни ползи.
Има сериозни (и нарастващи) научни доказателства, които свързват пълнозърнестите храни с намален риск от много незаразни болести, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и някои видове рак. Здравните власти, диетолозите и здравните организации, включително СЗО (Световната здравна организация), препоръчват да консумираме пълнозърнести продукти вместо рафинирани зърнени храни.
Въпреки че всеки трябва да консумира около 50 г пълнозърнести продукти на ден, се оценява, че повечето от нас консумират по-малко от една четвърт от това количество. Това е особено вярно за децата – нещо, което може да повлияе на здравословните им хранителни навици по-късно в живота.
Като компания за зърнени закуски, ние сме в уникална позиция – част сме от трапезите на милиони семейства всяка сутрин. Може да помогнем на нашите потребители да увеличат приема на пълнозърнести продукти чрез едно просто хранене. За да ви улесним още повече, избирайки нашите зърнени храни със зелената лента, ще знаете, че получавате поне 8 г пълнозърнести продукти на порция.
Пълнозърнестите храни са пълни с добри вещества – протеини, фибри, витамини от група В, антиоксиданти и микроелементи. Те, също така, са основата на планетарното хранене.
Планетарната диета е балансирана диета, която се състои основно от храни с растителен произход като пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури, с малка, но важна пропорция на месо и млечни продукти.
Скорошен доклад в списанието „Lancet“ и изследвания на WWF (World Wildlife Fund) посочват предлоложения, че планетарната диета може да намали загубата на диви животни с до 46%, да забави обезлесяването и да намали парниковия ефект с поне 30%.
Експертите съветват да се стремим към 3 порции пълнозърнести продукти на ден. Една порция е около 16 г пълнозърнести храни – това може да бъде филия пълнозърнест хляб, 2 овесени кекса, 3 чаши пуканки или три пълни лъжици сварена кафява паста. Повечето от нас не успяват да включат тези нива в диетата си. Купичка зърнена закуска сутрин е чудесен начин да стартирате деня с доза пълнозърнести продукти.
За да помогнем на потребителите да разпознават кои зърнени закуски съдържат пълнозърнести продукти, сме добавили отличителна зелена лента в горната част на нашите опаковки. Винаги, когато видите зелената лента на Nestlé, с етикет за пълнозърнести храни на нашите опаковки, може да сте сигурни, че тя съдържа поне 8 грама пълнозърнести продукти на порция.
Всички готови зърнени закуски трябва да преминат през някаква форма на обработка, за да станат годни за консумация. Този процес не оказва влияние върху количеството пълнозърнести продукти в нашите зърнени закуски. Процесът, по който се правят, е много прост – цялото зърно се смила, съставките се смесват, след което се оформят и сготвят.
Някои витамини, открити в пълнозърнестите продукти, намаляват при загряване (включително някои от витамините от група В), но топлината не влияе на други хранителни вещества като фибрите. За щастие, повечето от нашите зърнени храни са обогатени с ключови витамини. Това възстановява естественото ниво на такива като тиамин, рибофлавин и ниацин.
Какво са фибрите и каква е разликата между тях и пълнозърнестите продукти?
Фибрите са част от всяка растителна храна, която тялото ни не разгражда напълно по време на храносмилането. Те се намират в храни с пълнозърнести продукти, но също така и в плодове, зеленчуци и бобови култури. Необходими са за здравословната храносмилателна система и за предотвратяване на заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак на дебелото черво.
Докато пълнозърнестите продукти са добър източник на фибри, не всички пълнозърнести храни имат еднакво количество фибри. Например, кафявият ориз има 3,4 г фибри на 100 г в сравнение с пълнозърнестата пшеница, която съдържа 12,2 г на 100 г.
(Източник: https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/identifying-whole-grain -products/fiber-whole-grains)
Препоръчителен прием на фибри
Препоръчителният прием на фибри е поне 25 г на ден. Повечето от нас не успяват да постигнат тази цел, затова е препоръчително да се увеличи приемът на храни, богати на фибри, включително пълнозърнести продукти.
Опитайте зърнени закуски – те са неустоими!
Зърнените храни позволяват да извлечете най-доброто от закуската по вкусен начин. Просто налейте мляко в купичка, добавете от зърнената храна и любимите си свежи плодове … и готово. Получавате балансирана закуска, богата на основни хранителни вещества, само за няколко минути. Започнете още сега!
Зърнените закуски се състоят най-вече от зърнени продукти. Те имат чудесен вкус, а когато се комбинират с прясно мляко или кисело мляко, осигуряват цяла гама от хранителни вещества, включително въглехидрати, протеини, мазнини, захар, фибри и някои важни витамини и минерали.
Ако изберете зърнени храни с пълнозърнести продукти, удовлетворявате още повече нуждите на тялото. Цялото пълнозърнесто зърно е запазило всички свои ядливи части, които са отличен източник на витамини, минерали, фибри, нишесте и други хранителни вещества.
Обогатете диетата си
Повечето зърнени храни са обогатени с витамини и минерали. Това ги прави още по-хранителни и са чудесен начин цялото семейство да получи препоръчителните дневни количества от определени хранителни вещества. Например, някои зърнени закуски са обогатени с калций, който е важен за развитието и растежа на костите на децата. В комбинация с мляко ще получите още повече преимущества!
Знаете ли?
Скорошно европейско проучване измежду тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години установи, че тези, които консумират зърнени закуски, приемат повече калций от своите връстници, които ядат други храни за закуска. Те, също така, си набавят повече магнезий, витамини от група В като фолат (B9), витамин B12, рибофлавин (B2) и фибри. Не е зле за една закуска.
Всичко ли е заради захарта?
Зърнените култури са основната съставка в зърнените закуски. Въпреки че зърнените храни съдържат и захар, тя присъства основно заради цвета, текстурата и вкуса. Но това не означава, че има твърде голямо наличие от нея.