Sort by
Sort by

Калориите в храните

Калориите са неделима част от нашето ежедневие, като най-често ги свързваме с теглото си. Но те не се съдържат само в храната. Калорията е единица енергия, която се асоциира с всеки носител на енергия. Например, 4 литра бензин съдържат 31 000 000 калории.

Какво са калориите и защо са ни необходими

Калорията е количество топлина, необходимо да се повиши температурата на 1 литър вода с 1 градус.

Ние се нуждаем от енергия, за да живеем. Тя участва във всички жизнени процеси на организма – дишане, движение, циркулация на кръвта. Всичката тази енергия получаваме от храната. Броят на калориите е указание за това колко енергия доставя даден вид храна. Един грам въглехидрати съдържа 4 килокалории, един грам протеини – също 4, а в един грам мазнина има 9 килокалории. Храната е комбинация от тези три елемента – въглехидрати, протеини и мазнини.

Нашето тяло изгаря калориите чрез процеса на метаболизъм – ензимите спомагат разпадането на въглехидратите на глюкоза и други захари, мазнините – на глицерин и мастни киселини, а белтъчините – на амино киселини. Тези молекули след това се пренасят чрез кръвообръщението към клетките, където те се усвояват веднага или се смесват с кислород и се освобождава енергия.

Колко калории на ден са ни необходими

Въпросът е от колко калории се нуждаят клетките ни, за да функционират добре? Това е индивидуално за всеки човек. На етикетите на храните указаните проценти въглехидрати, мазнини и други са базирани на 2 000 килокалорийна диета – това е горе-долу средното количество, което е необходимо на ден. Индивидуалната нужда на организма зависи от височината, теглото, пола, възрастта, активността на човешкия организъм. Съществуват 3 основни фактора, които се отчитат при калкулиране на нужните на ден калории – основен метаболичен темп, физическа активност и топлинен ефект на храната.
Основен метаболичен темп е количеството енергия, което е необходимо на тялото, за да функционира в състояние на покой. Това означава, че около 60 – 70 % от калориите се изгарят на ден, за да се поддържа ритъма на сърцето, белите дробове, бъбреците и телесната температура. По принцип този показател е по-висок при мъжете спрямо жените.

Вторият фактор е физическата активност, която включва дейности като оправяне на легло или джогинг, например. Разхождането, вдигането на предмети, навеждането, изобщо движението изгаря калории и техният брой във всяка активност зависи от теглото на вдиганото тяло, както и от типа активност.

Топлинният ефект на храната е последният фактор, влияещ върху изгарянето на калориите. С цел да се определи броят на калориите, необходими за разпадането на храната на съставните й елементи, е нужно общият брой на консумираните калории да се умножи по 10%.

Средно - дневните допустими норми на приетите килокалории са:

  • 1 600 - за деца на възраст от 2 до 6 г, за повечето жени и за хора в напреднала възраст;
  • 2 000 – за хора на средна възраст;
  • 2 200 – за деца на възраст от 6 до 12 години, момичета на 12 – 19 години, активно спортуващи жени и повечето мъже;
  • 2 800 – момчета на 12 – 19 години и активно спортуващи мъже.

 

Ако тялото приеме повече или по-малко калории, тогава се натрупва или се стопява мазнина. Приемането на 3 500 калории повече резултира в натрупването на 453.6 грама мазнина, която тялото използва за т.нар. черни дни. От друга страна, ако се изгорят с 3 500 калории повече от приетите за деня, това означава, че 453.6 грама мазнина се превръщат в енергия, за да се компенсира недостига на калории.
Често хората си задават въпроса дали е от значение произходът на калориите, дали има разлика в калориите, консумирани със сладоледа или с ориза, например. По принцип една калория си е една калория, така че отговорът е не. Калория от протеини не се различава особено от калория от мазнини – те са просто единици енергия. Докато тялото изгаря това, което е прието като храна, теглото се поддържа на едно ниво. Но ако тялото изгаря повече от приетото като храна, тогава започва да се губи тегло.

Когато става въпрос за балансирана храна и здравословен начин на живот, обаче, източникът на калории е от значение. Въглехидратите и протеините са по-здравословен източник на калории от мазнините. Мазнините са необходими главно за усвояването на витамините. Лекарите и диетолозите смятат, че максималното необходимо количество калории от мазнини възлизат на 25% от дневната калорийна диета.
Темата за калориите е всеобхватна и се засяга във всяка книга за здравословно хранене. Правени са много задълбочени анализи и изследвания за ефектите на калориите върху хората, извлечени са и много препоръки, с които може би ще Ви запознаем след време.