Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Нестле за по-здрави деца

014sIxeP-Zc.jpg
Нестле за По-здрави деца

Да помогнем на 500 000 деца да водят по-здравословен живот до 2020 г.

Днес над 2 милиарда души в света са с наднормено тегло или със затлъстяване, а 800 милиона са недохранени.

С Нестле за по-здрави деца продължаваме да действаме. Нашата глобална инициатива, стартирана през май 2018 г., обединява усилията ни да подкрепим родителите и хората, които се грижат за деца, в предизвикателството към отглеждането на по-здрави деца. От водещи изследвания до разработване на продукти, от образование до иновативни услуги за хранене и начин на живот, нашата амбиция е да помогнем на 50 милиона деца да водят по-здравословен живот до 2030 г.

Трите най-важни области на програмата са:

 • Знания в областта на храненето: ние търсим по-задълбочено разбиране на хранителните нужди на децата, техните навици на живот и здравословен статус
 • Продуктови иновации: за да гарантираме, че нашите марки са полезни, поехме ангажимент за намаляване на натрий, захар и наситени мазнини и добавихме здравословни съставки като зеленчуци, богати на фибри зърнени храни и варива
 • Програми и услуги: нашите марки помагат на семействата да развиват по-здравословни навици чрез информация, прости рецепти, съвети за готвене и начин на живот

Ускоряване на трансформацията на нашето продуктово портфолио

 

За да гарантираме, че нашите марки подпомагат за по-здравословен начин на живот, ние вече:

 • Премахнахме над 40 000 тона захар и 6 200 тона наситени мазнини от 2014 г. насам;
 • Премахнахме над 15 000 тона сол от 2012 г. насам;
 • Увеличихме броя на обогатените с хранителни микроелементи храни до 174 милиарда през 2017 г.
 • 99,8% от нашето портфолио е без транс-мастни киселини

Поставихме си и ангажименти, които са насочени към бъдещето:

 • Да добавим 750 милиона порции (80 g) зеленчуци до 2020 г.
 • Да добавим 300 милиона порции (16 g) богати на фибри зърнени храни и варива до 2020 г.
 • Да добавим най-малко 300 милиона порции (16 g) богати на фибри зърнени храни, варива, ядки и семена към продуктите
 • Да намалим захарта с още 5%
 • Да намалим солта с още 10%

Изпълнихме ангажимента си, поет през 2014 г., за намаляване на наситените мазнини с 10% във всички съответни продукти, които не отговарят на препоръките на СЗО

Скорошно обновени продукти:

Кулинарни продукти на Maggi

 

Maggi прилага своя принцип "Simply Good", за да трансформира продуктовото си портфолио, като използва само съставки, които познавате, повече зеленчуци и по-малко сол. В Европа Маги наскоро пусна храна, подобна на ризото, на базата на качеството на зърнените храни, варивата и зеленчуците за вкусни и питателни семейни ястия.

Проучванията показват, че когато децата готвят с родителите си, те по-често се хранят с храна, която често отхвърлят, като зеленчуци или салати. В Maggi разбираме силата на домашно приготвената храна. Ето защо ние се ангажираме да вдъхновяваме семействата да приготвят всеки ден вкусни и балансирани домашни ястия със свежи съставки, които обичат

Ние променяме нашите продукти в над 150 страни, с по-прости и по-здравословни съставки.

Ние също така разгръщаме амбициозна програма за готвене за родители и деца с рецепти, прости съвети за готвене и онлайн курсове. Така че капризните да станат по-малко придирчиви!

Вдъхновявайки с поддържащи програми и услуги

Родителите и хората, които се грижат за деца, имат нужда от помощ, за да възпитат децата в по-здравословни навици за хранене и начин на живот. Разработваме програми и онлайн услуги, за да им осигурим хранителни познания, здравословни рецепти и практически съвети.

Международен ден на готвача

 

За да отпразнуват Международния ден на готвача, главните готвачи по света работят заедно с учители и родители, за да споделят своята любов към здравословното готвене и да научат децата на основни здравословни умения за готвене. Международен ден на готвача се провежда всяка година и ангажира над 10 милиона готвачи в техните местни общности.

В рамките на програмата „Нестле за по-здрави деца“ по случай Международния ден на готвача на 20 октомври, Нестле България събра на специално събитие в кулинарната МЕТРО Академия най-популярните шеф-готвачи у нас, ученици от цяла България и техните учители. По време на събитието чрез интерактивни дискусии и готварски игри шеф Виктор Ангелов, шеф Жоро Иванов, шеф Андре Токев, шеф Цветомир Николов и шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, демонстрираха ролята и значението на балансираното и разнообразно хранене пред учениците от началните класове.
 

NESTLÉ Зърнени закуски вдъхновяват семействата да се насладят на балансирана закуска

Проучванията показват, че много деца не получават достатъчно пълнозърнести храни в менюто си. Твърде често те прескачат закуската или не получават достатъчно от нея. В Nestlé Зърнени закуски ние вярваме, че по-добрата закуска е нещо повече от добро начало на деня - това е основата за по-добро бъдеще.

Ние направихме пълнозърнестите продукти основната съставка в детските ни продукти и продължаваме да намаляваме захарта. Повечето от нашите зърнени закуски за деца също са обогатени с най-малко седем витамини и два минерала.

Помагаме на родителите да създават балансирана закуска, с насоки за размера на порцията и вдъхновяващи комбинации от храни, така че децата да могат да се насладят на питателно и вкусно начало на деня.

Училищна програма "Нестле за по-здрави деца"

Първият модул „Хапвай питателна и разнообразна храна“ е представен от шеф Жоро Иванов. Основните послания, които този модул предава на децата, са колко е важно да приемат различни храни, за да бъдат здрави, силни и щастливи. Материалите разказват на децата по лесен и достъпен за тях начин за различните хранителни вещества и в коя храна могат да бъдат открити те.

Вторият модул спомага на малките ученици да се научат как да управляват своите порции, а именно с какво и по колко да се хранят. За да е интересно и полезно за тях, те сами създават своя кутия за обяд и в нея рисуват всичко, което биха хапнали, ако имат възможност сами да приготвят храната си. Най-важната цел на този модул е да разкаже на децата колко е важно в чиниите им да има разнообразни храни, които да им осигурят необходимите белтъчини, мазнини и въглехидрати, за да бъдат изпълнени с енергия през целия ден.

Третият модул се казва „Избери водата“. Неговата цел също е от изключително голямо значение, защото водата е в основата не само на балансираното хранене, но и на активността през целия ден. С помощта на забавни задачи и видео урок с Лазар Радков, който е един от посланиците на програмата, децата научават много неща не само за ползите от водата за тях, но и за цялата планета.

Четвъртият модул е свързан с активния начин на живот и негов посланик е Тереза Маринова. Основната цел е да стимулира децата да играят повече навън, за да могат да изразходват енергията, която имат, докато се забавляват с приятелите си. Игрите в този модул са съобразени изцяло с тяхната възраст и основната им цел е децата да се забавляват и да учат чрез интерактивни и активни игри, за да растат здрави и щастливи.

Петият модул има за цел да покаже на децата колко са важни семейството и приятелите и споделянето на храненията заедно с тях. Най-важната задача в този модул, който училищата трябва да изпълнят, е децата да донесат любимите си храни в час и всички заедно да ги споделят като едно голямо семейство.

Шестият модул е посветен на четириногите приятели. Всеки урок включва информация за котки и кучета, разказана по забавен начин, така че да възпита децата, обучавайки ги на правилното поведение към домашните любимци, което да усвоят и да прилагат в различните ситуации.