Sort results by
Sort results by

Нестле за по-здрави деца

Да помогнем на 50 милиона деца да водят по-здравословен начин на живот до 2030г.
Нестле за по-здрави деца

Храненето е от ключово значение за осигуряването на здравословно развитие на детето. Но както винаги теорията е едно, а практиката - друго. Насърчаването на децата да хапват повече зеленчуци и плодове, гарантирайки, че храненето им е възможно най-питателно и включва разнообразни източници на белтъци- включително опции на растителна основа - понякога може да се окаже предизвикателство за родителите и хората, които се грижат за децата.

Нестле за по-здрави деца обединява всички наши усилия, за да подкрепи родителите и хората, които се грижат за децата, в предизвикателството да растат по-здрави. Ние произвеждаме по-питателни храни и напитки по целия свят, за да отговорим на хранителните нужди на децата, като същевременно предоставяме обучения по хранене чрез училищни програми, както и ежедневни съвети и здравословни рецепти за родителите. Нашата амбиция е да помогнем на 50 милиона деца да водят по-здравословен живот до 2030г.

Включването на децата в приготвянето на храната ги кара да възприемат балансирани хранителни навици - накратко, качеството на хранителния режим е по-високо, като децата са по-склонни да хапват плодове и зеленчуци. Ето защо ние насърчаваме и се застъпваме за „споделено време“ на родителите и децата в кухнята.

Защо най-добрите ястия са тези, които приготвяме заедно с децата?
Качеството на хранителния режим е по-високо при деца, които помагат за приготвянето на храната у дома[1,2,3*]
Деца, които помагат с приготвянето на храната у дома, хапват повече плодове и зеленчуци [4,5,6*]
Децата, които участват в приготвянето на храната, засилват препочитанията си към зеленчуците[7,8,9*]

*Източници

1. Overall diet quality was higher among Canadian fifth graders who helped prepare home meals at least once a week compared with those who never helped with meal preparation (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

2. A cross-sectional study in Australia showed that boy (not girls) with the “healthful” dietary pattern were more involved in helping make meals than boys with an “energy-dense” eating pattern (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)

3. Helping with cooking was positively associated with adhering to a healthy Mediterranean diet in 7th-9th graders in Portugal (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)

4. Canadian fifth graders who regularly helped prepare home meals ate 1.4 more servings of fruits and vegetables per day (combined) than children who never prepared meals (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

5. Japanese children (10-11 years old) who helped with meal preparation were more likely to eat vegetables and fruits every day compared to those who did not participate in meal preparation (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)

6. Involving young children (2-5y) in food preparation increased frequency of fruit and vegetable intakes (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)

7. Helping to cook meals regularly was associated with a 10% increase in preference for vegetables in 5th graders in Canada (Chu YL et al. Pub Health Nutr. 2013;16:108-12)

8. Increased involvement or extent of parental encouragement for children to help with food preparation was positively associated with preferences for vegetables in 3-7 year old children (Vollmer RL and Baietto J. Appetite. 2017;113:134-40)

9. Preschoolers were more willing to eat vegetables when the child helped prepare recipes with vegetables (Ugalde M et al. JMIR Serius Games. 2017;5:e20)

Защо включването на децата в приготвянето на храната е толкова важно за тях?“

Намерете здравословни и вкусни рецепти, които да приготвите с децата си ТУК!

Двете най-важни области на програмата са:

1. Ускоряване на трансформацията на нашето продуктово портфолио

За да гарантираме, че нашите марки подпомагат балансираното хранене и отговарят на днешните хранителни нужди, ние вече:

  • Премахнахме над 45 000 тона захар и 6 200 тона наситени мазнини от 2014 г. насам;
  • Премахнахме над 15 000 тона сол от 2012 г. насам;
  • Увеличихме броя на обогатените с хранителни микроелементи храни до 174 милиарда през 2017г.;
  • Гарантирахме, че 99.8% от нашето портфолио е без транс-мастни киселини.

Поставихме си и ангажименти, които са насочени към бъдещето, до 2020г.:

  • Да добавим 750 милиона порции (80 g) зеленчуци до 2020 г.;
  • Да добавим най-малко 300 милиона порции (16 g) богати на фибри зърнени храни, варива, ядки и семена към продуктите;
  • Да намалим захарта с още 5%;
  • Да намалим солта с още 10%;
  • Изпълнихме ангажимента си, поет през 2014г., за намаляване на наситените мазнини с 10% във всички съответни продукти, които не отговарят на Критериите за това как един продукт се вписва в дневния режим на средностатистическия човек по отношение на наситените мазнини.

Скорошно обновени продукти:

Нестле Gerber лансира изцяло нова гама GERBER® Organic с 9 нови продукта и вкусове, специално създадени за най-малките.

2. Вдъхновяване с подпомагащи програми и услуги

Родителите и хората, които се грижат за деца, се нуждаят от помощ за създаването на навици за по-здравословен начин на живот. Ние разработваме програми и онлайн услуги, за да им предоставим знания за храненето, балансирани рецепти и практически съвети.

През 2019г. програмата Нестле за по-здрави деца достигна до 27,2 милиона деца в 85 страни по света.

Ето няколко примера:

Порция Баланс

Порция Баланс

Не, това не е просто чиния. Това е реален метод, който ви помага да приготвите балансирано меню за вашите деца, добро за цялото семейство. Защо? Защото знаем, че трябва да хапваме разнообразно, но не винаги знаем в какви пропорции. Защото трябва да знаем точно какво количество да хапваме. Защото не винаги знаем каква трябва да е порцията. И понякога имаме нужда от малко вдъхновение.

„Порция Баланс“ ни показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря. Предназначена за деца между 4 и 12 години, тя е перфектният начин да се уверим, че те се хранят балансирано и растат здрави.

Освен ценни съвети за балансирано хранене, Нестле за по-здрави деца ви подарява и 3 забавни игри, с които да забавлявате вашите малчугани вкъщи.

Научете повече

 
All natural

Nestlé Baby & me

Възприемането на добри хранителни навици от ранна възраст е от съществено значение, за да станете здрав възрастен. Nestlé Baby&me  предлага персонализирани хранителни услуги на родителите през първите 1000 дни от живота - от бременността до втората година на бебето.
Програмата е достъпна в над 50 страни и по настоящем са регистрирани почти 10 милиона родители.

Международен ден на готвача

За да отпразнуват Международния ден на готвача, главните готвачи по света работят заедно с учители и родители, за да споделят своята любов към здравословното готвене и да научат децата на основни здравословни умения за готвене.

Международен ден на готвача се провежда всяка година и ангажира над 10 милиона готвачи в техните местни общности.
В рамките на програмата „Нестле за по-здрави деца“ по случай Международния ден на готвача на 20 октомври, Нестле България събра на специално събитие в кулинарната МЕТРО Академия най-популярните шеф-готвачи у нас, ученици от цяла България и техните учители. По време на събитието чрез интерактивни дискусии и готварски игри шеф Виктор Ангелов, шеф Жоро Иванов, шеф Андре Токев, шеф Цветомир Николов и шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, демонстрираха ролята и значението на балансираното и разнообразно хранене пред учениците от началните класове.

Научете повече

Нашите марки в подкрепа на по-здравословен живот

Водени от целта на нашата компания - да подобрим качеството на живот и да допринесем за по-здравословно бъдеще - ние съсредоточаваме усилията си да гарантираме, че нашите марки продукти ще допринесат за постигането на по-здравословен живот.

 

NESTLÉ Зърнени закуски вдъхновяват семействата да се насладят на балансирана закуска

Проучванията показват, че много деца не получават достатъчно пълнозърнести храни в менюто си. Твърде често те прескачат закуската или не получават достатъчно от нея. В Nestlé Зърнени закуски ние вярваме, че по-добрата закуска е нещо повече от добро начало на деня - това е основата за по-добро бъдеще.

Ние направихме пълнозърнестите продукти основната съставка в детските ни продукти и продължаваме да намаляваме захарта. Повечето от нашите зърнени закуски за деца също са обогатени с най-малко седем витамини и два минерала.

Училищна програма "Нестле за по-здрави деца"

Първият модул „Хапвай питателна и разнообразна храна“ е представен от шеф Жоро Иванов. Основните послания, които този модул предава на децата, са колко е важно да приемат различни храни, за да бъдат здрави, силни и щастливи. Материалите разказват на децата по лесен и достъпен за тях начин за различните хранителни вещества и в коя храна могат да бъдат открити те.

Вторият модул спомага на малките ученици да се научат как да управляват своите порции, а именно с какво и по колко да се хранят. За да е интересно и полезно за тях, те сами създават своя кутия за обяд и в нея рисуват всичко, което биха хапнали, ако имат възможност сами да приготвят храната си. Най-важната цел на този модул е да разкаже на децата колко е важно в чиниите им да има разнообразни храни, които да им осигурят необходимите белтъчини, мазнини и въглехидрати, за да бъдат изпълнени с енергия през целия ден.

Третият модул се казва „Избери водата“. Неговата цел също е от изключително голямо значение, защото водата е в основата не само на балансираното хранене, но и на активността през целия ден. С помощта на забавни задачи и видео урок с Лазар Радков, който е един от посланиците на програмата, децата научават много неща не само за ползите от водата за тях, но и за цялата планета.

Четвъртият модул е свързан с активния начин на живот и негов посланик е Тереза Маринова. Основната цел е да стимулира децата да играят повече навън, за да могат да изразходват енергията, която имат, докато се забавляват с приятелите си. Игрите в този модул са съобразени изцяло с тяхната възраст и основната им цел е децата да се забавляват и да учат чрез интерактивни и активни игри, за да растат здрави и щастливи.

Петият модул има за цел да покаже на децата колко са важни семейството и приятелите и споделянето на храненията заедно с тях. Най-важната задача в този модул, който училищата трябва да изпълнят, е децата да донесат любимите си храни в час и всички заедно да ги споделят като едно голямо семейство.

Шестият модул е посветен на четириногите приятели. Всеки урок включва информация за котки и кучета, разказана по забавен начин, така че да възпита децата, обучавайки ги на правилното поведение към домашните любимци, което да усвоят и да прилагат в различните ситуации.
 

Кулинарни продукти на Maggi

Maggi прилага своя принцип "Simply Good", за да трансформира продуктовото си портфолио, като използва само съставки, които познавате, повече зеленчуци и по-малко сол. В Европа Маги наскоро пусна храна, подобна на ризото, на базата на качеството на зърнените храни, варивата и зеленчуците за вкусни и питателни семейни ястия.

Проучванията показват, че когато децата готвят с родителите си, те по-често се хранят с храна, която често отхвърлят, като зеленчуци или салати. В Maggi разбираме силата на домашно приготвената храна. Ето защо ние се ангажираме да вдъхновяваме семействата да приготвят всеки ден вкусни и балансирани домашни ястия със свежи съставки, които обичат.

Ние променяме нашите продукти в над 150 страни, с по-прости и по-здравословни съставки. Ние също така разгръщаме амбициозна програма за готвене за родители и деца с рецепти, прости съвети за готвене и онлайн курсове. Така че капризните да станат по-малко придирчиви!

Нашите марки в подкрепа на по-здравословен живот

Водени от целта на нашата компания - да подобрим качеството на живот и да допринесем за по-здравословно бъдеще - ние съсредоточаваме усилията си да гарантираме, че нашите марки продукти ще допринесат за постигането на по-здравословен живот.

brands for healthier kids