Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Ключът към здравословно хранене

Съществуват много материали на тема здравословно хранене. Съветите, които се предлагат за запазване на оптимално и постоянно тегло, са полезни, но малко oт тях са приложими. В забързаното ежедневие е все по-трудно да се спазват какъвто и да е вид диети, често се яде на крак в паузата между задачите на работа, а вечерта завършва с обилна вечеря, особено ако сме гладували цял ден. Двете крайности са еднакво вредни за организма – както гладуването, така и преяждането. Ключът към здравословно хранене е в балансираната диета. Преди всичко храната е удоволствие, а не мъчение. Няма смисъл да бленуваме по храни, които мислим, че са ни “забранени” заради фигурата и да се измъчваме. Няма вредна храна, има само вредни количества. Можем да си похапваме от всичко, стига да е с мярка. По този начин ще сме не само физически, но и психически здрави. Разбира се, има фактори, които ни ограничават при избора на хранителни продукти - нетърпимост към някои храни, алергии, култура, произход, религия, морални вярвания, финансови средства. Личният избор и предпочитание също са определящ фактор при покупка. Хората харесват различни храни и приготвят едни и същи ястия по много различни начини.

Хранителна пирамида

За да изберем най-подходящата диета за нашия организъм, е добре да вземем под внимание “Хранителната пирамида”. Тя показва различните хранителни групи, разположени по пирамидата в зависимост от пропорцията, с която участват в една балансирана диета. Това може да ни послужи като ориентир какви количества от определен вид храна да консумираме за здравословно хранене. В основата се намират храните, които можем да консумираме в най-големи количества, а на върха са храните, които трябва да ограничим до минимални количества.

Основа на пирамидата

В основата на пирамидата са разположени напитките. Честата консумация на течности (вода, прясно изцедени плодови сокове) е изключителна важна за организма. Те хидратират тялото, помагат за пренасянето на хранителни вещества и елиминират вредните. Препоръчителната дневна доза е 1.5 – 2 литра, като тя се увеличава през горещите летни дни. Важно е да се знае, че алкохолът не се включва към тази група. Неговата консумация трябва да бъде ограничена до 1 – 2 питиета на ден.

Второ ниво

Следващото второ ниво се заема от плодовете и зеленчуците - ключов фактор за здравословно хранене. Тях можете да ги консумирате без ограничения, по 5 – 6 пъти на ден. Препоръчителният прием за зеленчуците е 3-4 пъти на ден, като поне веднъж са в суров вид, а за плодовете – по 2-3 пъти на ден. И двата вида храни са източник на витамини, минерали, фибри, фито-вещества. Те помагат за пълноценното функциониране на хранителната система и предпазват организма от болести.

Трето ниво

Третото ниво се заема от зърнените храни, макаронените изделия, картофите. Това е групата на хляба, макароните, картофите, ориза, зърнените храни. Те са богати на въглехидрати, витамини и минерали. Снабдяват организма с много енергия. Съдържат и фибри, които предпазват от чревни възпаления. Една балансирана диета за здравословно хранене, включва 3-5 порции от тази храна на ден. Единствено спортистите могат да си позволят да увеличат консумацията, защото имат нужда от повече енергия.

Месо, риба, яйца и бобени растения

По-високо в пирамидата се намират месото, рибата, яйцата, бобените растения. Те са важен и незаменим източник на белтъчини и имат важни функции в организма – помагат за образуване и функциониране на клетките, за защита на организма, за пренасяне на желязо чрез хемоглобина и за осигуряване на необходимата енергия. Тези храни са носители на витамини В1, В6, В12, биотин. Но с консумацията им не трябва да се прекалява, от 2 – 4 пъти в седмицата е достатъчно, като е добре да преобладават леките меса и 1-2 порции риба. Консумацията на бобени растения трябва да се сведе до 1-2 пъти в седмица.
Млякото и млечните продукти са богати на калций, необходим за изграждане и поддържане на костната система, фосфор, белтъчини и витамините А, В2, В5. Запасите от калций, натрупани през юношеството, оказват влияние върху плътността на костите в по-напреднала възраст. Препоръчителната консумация е 2-3 пъти на ден. Киселото мляко е особено полезно.

Мазнини

Мазнините са най-противоречивото хранително вещество. Много хора ги заклеймяват като изключително вредни. Факт е, обаче, че те са необходими за здравето и за една балансирана диета. Източник са на енергия, витамини А, D, E, K и помагат за защитата на организма. Добре е да се използват два вида растителна мазнина с цел да се комбинират по-добре отделните вещества, които те осигуряват на тялото. Също така мастно разтворимите витамини имат нужда от мазнини, за да се разградят. Ограничената консумация на мазнини не вреди на организма и дори е полезна, но това не е нужно да е повече от 2-3 чаени лъжички на ден.

Захар и шоколадови изделия

Захарта и шоколадовите изделия са освен източник на удоволствие и добро настроение и полезни за организма. Те осигуряват енергия, а въглехидратите и захарите в шоколада подпомагат дейността на мозъка, подобряват настроението, намаляват стреса. Натуралният шоколад редуцира риска от сърдечен удар в резултат на високото съдържание на антиоксиданти и не влияе върху нивото на холестерола поради триглицеридната структура на какаовото масло. В 100 г млечен шоколад има 57 г въглехидрати, 31 г мазнини и 10 г белтъчини. Той е добър източник на хранителни вещества, енергия, белтъчини, калций, магнезий, рибофлавин – всички те резултат от комбинацията на какао, мляко и захар основно и добавки като ядки или сушени плодове. Балансираното съдържание на захари и мазнини не само осигурява моментна жизненост, но и подпомага поддържането на дългосрочна сила и здраве. Въглехидратите помагат за бързото възстановяване на загубената енергия след интензивни упражнения, когато нивото на апетит е ниско, а мазнините са важно енерговъзстановяващо средство при не толкова интензивни и значително по-дълги физически упражнения.

Много хора се безпокоят за това дали шоколадът е подходящ за всяка възраст. Няма причина, обаче, за този вид безпокойство. Шоколадът е лесно усвоима храна, бързо топяща се и не предизвиква нежелани реакции от страна на организма. Единственото изключение е, че не е подходяща за кърмачета и малки бебета, които все още не са способни да преглъщат твърди храни.


Правила, които е важно да спазваме при съставянето на една балансирана диета:

  • Правете физически упражнения;
  • Консумирайте зърнени храни, плодове, зеленчуци;
  • Ограничете мазнините;
  • Разнообразявайте диетата /храненето трябва да е както източник на енергия, така и източник на удоволствие/;
  • Яжте сладки неща в умерени количества;
  • Ограничете консумацията на сол/натрий;
  • Намалете алкохола.