Sort by
Sort by

Биография на Анри Нестле


Анри Нестле

Анри Нестле
/1814 – 1890/


Историята е бедна на факти, що се отнася до създателя на най-голямата компания, производител на храни и напитки в света. Надяваме се, макар и кратка, тази история да Ви помогне да усетите духа на марката Нестле.

Наследственият бизнес на Хайнрих (по-късно Анри) няма нищо общо с хранителната индустрия – стъкларство. Бащата на Хайнрих, Йохан Улрих Матиас, наследява стъкларския бизнес от баща си. Майката на Хайнрих - Анна Мария Катарина Ееман също произлиза от семейство на стъклар.

Хайнрих Нестле е роден на 10 Август 1814 година. Той е единадесетото от общо 14 деца в семейството.
Поради липса на достатъчно архиви не знаем почти нищо за началното обучение на Хайнрих Нестле. По правило в буржоазните семейства по това време децата имат частен учител до 9-тата си година, а между 9 и 11 години посещават гимназия.

Преди да навърши 20 години Хайнрих вече е с 4 годишен стаж при Дж. И. Щайн, фармаколог. През 1839 година той започва работа като квалифициран фармаколог - официално получава право да прави химични експерименти, да предписва и продава лекарства.

Именно това е времето, когато той сменя името си на Анри Нестле с цел по-лесно адаптиране към социалната среда във Веве, Швейцария.

През 1843 година Анри Нестле купува едно от най-прогресивните производства за региона – на рапично семе, масла, ликьори, ром, абсент, оцет. Малко по-късно започва производството и продажбата на минерална вода и лимонада. В годините на икономическа криза 1845 – 1847, обаче, Анри Нестле се отказва от производството на минерална вода. А след сдружаването му с Кепел през 1857 двамата се концентрират върху газовото осветление и изкуствените торове.
В началото на 1860 финансовото положение на Анри Нестле е завидно стабилно и той мисли за женитба. Сватбата не закъснява. Анри и Анна Клементина Терес Ееман се женят на 23 май 1860 година във Франкфурт.

Не е възможно да се каже кога точно стартира проектът за разработването на бебешки храни. В основата на интереса му към изхранването на бебетата стоят няколко фактора – високата смъртност в собственото му семейство /от общо 14 деца, само половината доживяват до юношеските си години/, познанията му на фармаколог и неговата съпруга.
Анри Нестле комбинира краве прясно мляко с брашно и захар, за да осигури заместител на майчиното мляко за деца, които не могат да приемат кърма. Анри извлича киселините и скорбялата от брашното и разработва своя продукт в сътрудничество с Жан Балтазар Шнецлер – учен, занимаващ се с проблемите на храненето. Обединяването на науката, бизнеса и високото качество поставят основата на бизнес стандартите на компанията Нестле, които се превръщат във водещи принципи, валидни и днес.

В края на 1874 година Анри Нестле продава компанията. Със съпругата си се преместват в резиденция, която по-късно става известна под името Вила Нестле. Двамата продължават да се занимават с помагане на хората, с обществени дарения за подобрение на инфраструктурата.

Анри Нестле-Ееман умира на 7 юли 1890 година, завещавайки на света адаптираните млека – алтернатива на майчината кърма. Той създава една корпоративна култура, която се характеризира с глобална ориентация, никакви компромиси с качеството, научно разработени храни и зачитане на регионалните особености. Култура, която формира компания Нестле от тогава до наши дни!