Sort by
Sort by

Правила за здравословен начин на живот - Порция Баланс

Балансираното  хранене е ключово за здравословния растеж и развитие на всяко дете. Точно затова Нестле създава програмата „Нестле за по-здрави деца“ с цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години и да помогне на техните родители и учители във възпитаването на позитивни хранителни навици. До момента в България програмата е помогнала на над 23 000 деца да водят по-здравословен начин на живот, а до 2030-та цели да достигне до 50 милиона деца по цял свят. Нашето желание е да помогнем на вас, родителите и учителите, да покажете на вашите деца как те могат да си набавят всички необходими полезни вещества по здравословен, вкусен и балансиран начин. С „Порция Баланс“ можете да покажете на вашите малчугани по забавен и леснодостъпен начин защо и как ни помага всяка една хранителна група, с коя не трябва да прекаляваме и коя не бива да неглижираме. Тук ще намерите възможността да възпитате детето си в здравословно хранене, което то после ще предаде на следващото поколение и по този начин ще оставим реален отпечатък в името на здравословното хранене. Запознайте се по-подробно с нашия универсален наръчник за балансираното детско меню!

porcia balans

„Порция Баланс“- универсален наръчник за балансирано детско меню

Като част от усилията си да мотивира деца и родители да се хранят по-балансирано, Нестле създава „Порция Баланс“- универсален наръчник за изготвяне на полезно и балансирано детско меню. „Порция Баланс“ е базирана на реален метод за изготвяне на разнообразно меню, предназначена за деца между 4 и 12 години. Наръчникът показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря, като по този начин родителите могат да бъдат уверени, че децата им приемат нужните за тях хранителни вещества.
Наръчникът „Порция Баланс“ е илюстриран като чиния, чиято вътрешност е разделена на 3 (три) части. Те указват, че:

порция баланс
  • половината от чинията трябва да е изпълнена със зеленчуци;
  • четвърт от нея с храни, богати на протеини;
  • четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати

 Външността на чинията пък показва допълнителните хранителни групи, нужни за балансираното меню на всяко дете, сред които плодовете,  маслото, ядките, млечните продукти и водата.
„Порция Баланс“ може да се превърне в основен помощник на всеки родител не само при здравословното хранене, но и при изготвянето на дневно и седмично меню, което да включва всички храни, от които детето се нуждае, за да расте здраво. Съчетана с  най-малко 60 минути упражнения на ден, „Порция Баланс“ представлява универсален метод, който ще подсигури здравословния растеж на всяко дете.

порция баланс

За да направи балансираното хранене още по-интересно за децата, Нестле създава и настолните игри “Моливко Вълшебник“ и „ЗАРеди порцията“, с които всяко дете може да играе докато учи за балансираното хранене.