Sort by
Sort by

Всички в кухнята

all in kitchen

Седем идеи как да ангажираме децата в кухнята

Насърчаването на здравословни хранителни навици при децата е това, което всеки родител иска - но да се гарантира, че децата оценяват важността на храненето, може да се окаже сложно.

Как да предизвикате интереса на децата си и да ги насочите към здравословния начин на живот? Това да ги държите ангажирани и да направите процеса забавен може да се окаже дълъг път. Ето няколко идеи:

Съставяйте менюто заедно

all in kitchen 1

Подгответе седмични планове за менюто на цялото семейство с помощта на вашите деца. Оставете ги да предлагат опции и ги насочвайте при нужда.

Храненето трябва да съдържа голяма част зеленчуци, част храни, богати на белтъчини (месо, яйца, риба, леща или боб), и част пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз или картофи.

Съставете списък за пазаруване

all in kitchen 2

Вашите планове за менюто са готови - сега имате нужда да напазарувате хранителни стоки от магазина. Оставете децата да ви помогнат да съставите списък за пазаруване - чудесна възможност за обсъждане на различни хранителни продукти и техните ползи.

Можете да въведете игри, за да направите процеса по-забавен - например, като рисувате нужните продукти и оставяте децата си да предположат кои са те.

Изваждане на хранителните продукти

all in kitchen 3

След като се върнете от магазина, помолете децата си да ви помогнат да извадите хранителните продукти. Превърнете това в игра: Накарайте ги да познаят кои продукти да се приберат в хладилника, килера или фризера.

Време за готвене!

all in kitchen 4

Включването на децата в приготвянето на храната е важно. Изследванията показват, че децата, участващи в приготвянето на ястията в кухнята, са по-склонни да експериментират с нови храни и да се хранят балансирано.

Включете ги в дейностите в кухнята и ги научете как да почистват плодове, да размразяват месо или чистят риба. Това също е възможност за тях да развият и установят други положителни навици като поддържането на кухнята чиста, миене на ръцете преди и след готвене, отделяне, рециклиране и/или компостиране на отпадъци.

Свeтът на кухните

all in kitchen 5

Международните кухни не само предоставят чудесен начин на децата да опитат различни култури - те също им разкриват нови аромати, текстури и вкусове, като същевременно предлагат още един път към нови здравословни храни. Ако ви липсва вдъхновение, винаги може да проверите онлайн за готварски книги и рецепти. ТУК можете да намерите предложения и от нас.

Упражнения за сетивата

all in kitchen 6

Храната е сетивно преживяване, което ангажира всички сетива. Накарайте децата си да покрият очите си и да използват другите си сетива - мирис, вкус, слух или допир, за да разберат каква е храната. Можете да превърнете това в състезание с други членове на семейството.

Малки сервитьори

all in kitchen 7

„Малки сервитьори“е забавен начин да покажате на децата важността на представянето на храната - независимо дали при оформянето на порциите или подредбата на масата.

Децата ще се забавляват, представяйки се за сервитьори и несъмнено ще им се стори предизвикателно - никой не казва, че е лесно да сервирате или да вдигнете чиниите от масата, без да изпускате или разсипвате нещо!

Всички тези различни дейности ще помогнат на децата ви да оценят значението на храната и доброто хранене, създавайки им здравословни навици за цял живот.

Прочетете повече за Нестле за по-здрави деца, нашата водеща инициатива за подпомагане на бъдещите поколения да консумират по-добри храни и напитки, и да се движат повече. Програмата има за цел да помогне на 50 милиона деца да водят по-здравословен живот до 2030 г.