Sort by
Sort by

Нестле България получи втори сертификат за инвеститор клас А за 2021г

Компанията подчертава позициите си на стратегически инвеститор в България с инвестиции от 21 млн лева, даващи старт на производство на втора глобална марка.
daniela vezieva petar stoilov
Назад

Нестле България получи сертификат за инвеститор клас А от Министерство на икономиката. Отличието бе връчено днес, 26.11.2021г, на церемония в Министерски съвет. Компанията получи отличието за инвестицията си от над 21 млн.лв, вложени в нови производствени мощности за старт на ново производство във шоколадовата си фабрика в София.

Новото производство бе открито в началото на ноември и са свързани с производството на втората глобална марка на Нестле - шоколадовите бонбони Smarties® Инвестицията е в оборудване от най-ново поколение, чиито автоматизирани процеси гарантират чисто и ефективно производство, щадящо околната среда. Опаковките на Smarties® са от 100% рециклируема хартия и с изцяло натурални съставки. До края на годината планът е да бъдат произведени 2 300 000 консуматорски опаковки Smarties® които са предназначени не само за българския пазар, но и за износ към 10 страни по света. Във връзка с новото производство компанията открива и нови 70 работни места.

„Получаваме за поредна година сертификат за инвеститор клас А. Това за нас е голямо признание за усилията ни и ангажимента на компанията да инвестира в българската икономика. Признание е и за политиката ни да бъдем авторитетен и отговорен участник на българския пазар не само в сферата на храни и напитки, но и непрекъснато да работим за подобряване на бизнес средата, модернизиране на производството, условията на труд с грижа за околната среда. Благодарим на българските институци за продуктивния диалог и за това, че оценяват нашите усилия. Това е сериозна мотивация да продължим в тази посока.”, заяви на церемонията Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

“За нас е важно, че такъв тип инвестиции правят следващата крачка за преход към кръгова икономика. Най – искрените благодарности от името на Министерството на икономиката към такива инвеститори като Нестле. В последните няколко месеца съвместно направихме много, за това за България да се говори вече като за страна, където е добре да се инвестира и която започна да променя модела на поведение към бизнес средата.” каза министър Даниела Везиева при връчването на наградата на Г-н Стоилов.

Министерство на икономиката издава сертификати за инвестиция клас А по Закона за насърчаване на инвестициите. Отличието се дава на инвестиционни проекти, свързани със създаването на ново предприятие, с разширяването на съществуващо предприятие, с разнообразяване на производството на предприятието с нови продукти или със съществена промяна в цялостния производствен процес на съществуващо предприятие. През 2020 г. Нестле България също получи сертификат клас А за инвестицията си от близо 22 млн. лв. за дигитализация на производството във фабриката в София и разширяване на портфолиото от продукти.