Sort by
Sort by

НАШАТА ИСТОРИЯ

Родината на марката SMARTIES® e Англия, а рождената дата на любимите на поколения деца бонбони е 1937 година. Първата шоколадова фабрика на бонбоните SMARTIES® е в Йорк, Торонто е вторият град с производство от 1947 година, а през 60-те години на миналия век е изградена фабриката в Хамбург, която произвежда 16 милиарда бонбони годишно, което означава, че на всяко дете по света се падат по 8 бонбона.

Първообразът на бонбоните SMARTIES®, създадени от Rawson, датира още по-отдавна - в далечната 1882 година, когато се създават първите шоколадови дражета, превърнали се в любими не само на децата, но и на дамите от висшето общество. Тъй като обаче малките дражета се топели в ръцете им и цапали скъпите бели ръкавици, създателите на бонбоните измислили твърдото им захарно покритие и така се раждат SMARTIES® – най-старите шоколадови бонбони не само в историята на Nestle, но и едни от първите в света. През годините SMARTIES® се налагат не просто като бонбони, а като бонбони с мисия – през вкуса и удоволствието те развиват въображението на децата и да провокират творческото им мислене. Обичани от децата, спечелили доверието на родителите – това са SMARTIES® бонбоните.

2021 година е важна за нас дата в календара на марката SMARTIES® с това, че стартира тяхното производство в София, във фабриката на Нестле България, която ще произвежда 30 милиона шарени бонбона дневно.

smarties istoriya

Историята на синият бонбон

Традиционните цветове на бонбоните SMARTIES® са 8, с един повече от цветовете на дъгата - син, оранжев, жълт, зелен, червен, розов, виолетов и кафяв.

През 2006 година като част от цялостната политика на Nestle за по-здрави деца всички изкуствени оцветители, използвани за производството на бонбоните SMARTIES® са заменени с естествени – цвекло за червеното, черен морков за виолетовото, шафран за жълтото… и така нататък.

Единственият естествен оцветител, който липсва е за синия цвят и затова той е заменен с бял. И така до 2008 година, когато синият бонбон триумфално се завръща, защото вече е открит натурален продукт за оцветител в синьо и това е водораслото Спирулина – една от суперхраните на 21 век. Въпреки това, в някои държави белият бонбон продължава да замества синия и до по-късно.

SMARTIES® и Nestle за по-зелено бъдеще

Ангажиментът на Nestle в глобален мащаб е да превърне SMARTIES® в първият бранд с изцяло хартиени опаковки, които са 100% рециклируеми. От  2020година този ангажимент е факт.

SMARTIES® бонбони - ФАКТИ И ЦИФРИ

smarties facts

 

  • Веселите бонбонки са на цели 84 години, но въпреки възрастта си, пазят своя младежки дух. 
  • SMARTIES® бонбоните не съдържат изкуствени оцветители, овкусители и консерванти.
  • Използваме само естествени оцветители.
  • Поточната линия на SOFIA SMARTIES FACTORY произвежда 30 000 000 бонбона дневно
  • Кутийката SMARTIES® MINI съдържа точно 158 гр. бонбонки, което позволява лесен контрол върху порциите.
  • SMARTIES® бонбоните се произвеждат от най-доброто какао, отгледано от фермери, за които Nestle се грижи да живеят по-добре. 
  • Учените от Nestle откриха начин как да намалят захарта, като запазят изцяло вкуса на любимите бонбони

СТАНИ ЧАСТ ОТ ОТБОРА НА SMARTIES® 

smarties team


SMARTIES®  носят забавление и радост с вкус на млечен шоколад. Но SMARTIES® дават и работа. Шоколадовата фабрика на SMARTIES®  в София ще открие 70 нови работни места. Част от това цветно бъдеще можеш да бъдеш и ти. Предлагаме ти възможност за кариерно развитие в нашата производствена база от ново поколение – стандарт за работната среда, от което можеш да станеш част още днес. Как да станеш част от SMARTIES®  отбора виж тук.

Nestle дава работа на повече от 328 000 души по целия свят, а Нестле България – на над 1 100, като се грижи за качеството на живот на всеки свой служител. „Добър вкус! Добър живот!” – това е нашето мото, което е залегнало дълбоко в ценностите на компанията и ние ежедневно превръщаме заедно в начин на работа и живот в Nestle.

SMARTIES® – НАШАТА ЦВЕТНА МИСИЯ

our mission

8 са цветовете на SMARTIES®. Хрупкаво шоколадово удоволствие, обвито в цветовете на дъгата. Като море и небе, като слънце, цвете…като детска рисунка, като радост от живота.

smarties yellow

ЖЪЛТО – Развиваме въображението и мисленето на децата

Вкусът към творческото мислене се създава от най-ранна възраст. Ние в SMARTIES®  вярваме, че през играта и вкусните изкушения можем да научим много за живота и да развием въображението на децата.С 8-те цвята SMARTIES®  помагаме на децата да играят, да творят, да мислят, да създават. Вкусните бонбони могат да бъдат първото цветно сметало и да научат децата да броят, като извадят дражетата от кутията, разделят ги по цветове и ги преброят. С цветните бонбонки  можем да рисуваме, да създаваме форми и изображения и още, и още, и още. Всяка година SMARTIES® намира начин да предизвика милионите свои фенове по света, като разпали въображението им и ги подтикне да мислят различно.

smarties brown

КАФЯВО – Използваме какао, произведено при спазване на всички етични практики

Бонбонките SMARTIES® са направени от великолепно какао. А за да бъде то такова, трябва да се отгледа с любов и грижа – за хората и за околната среда. Затова Nestle развива проекта Cocoa Plan за по-добър живот на фермерите, отглеждащи какаото. Грижим се за фермерите, техните семейства и деца, работим за подобряване на живота им, наблюдаваме използването на детски труд, подпомагаме образованието на децата, грижим се за общността. 

smarties pink

РОЗОВО – Произвеждаме с внимание към здравето на децата

SMARTIES® са вкусни, млечни, шоколадови и забавни. Но SMARTIES®  се грижат и за по-доброто здраве и по-доброто хранене на децата ни. Учените на Nestle разработват иновативни формули за по-малко захар и използване на изцяло натурални продукти, за да гарантират безопасността на малките удоволствия за малки и големи. Историята на синия бонбон, отпаднал от компанията на 8-те цвята, докато се намери „безопасното” синьо и мини SMARTIES®  кутийките за контролирана порция шоколад, са само част от огромната грижа на Nestle за по-здравото бъдеще на нашите деца. 

smarties green

ЗЕЛЕНО – Отговорни сме към опазване на природата

Работим активно за опазване на околната среда. Nestle развива устойчиви проекти за възстановяване на горите по света. „Разпространили” сме над 560 000 дървета в Западна Африка, за да спрем обезлесяването и да спасим какаовите насаждения. Фабриките ни въвеждат зелени производства за по-малък отпадъчен продукт и намаляване на газовите емисии, развиваме програми за намаляване на пластмасовите отпадъци. От 2020 година SMARTIES® са първите шоколадови бонбони, които се предлагат в изцяло хартиена и 100% рециклируема опаковка, а през 2021 година Нестле България стартира и локален проект за активно залесяване – Nestle Forest. 

smarties red

ЧЕРВЕНО – Грижим се за своите служители

Nestle дава работа на над 1 100 българи. Подкрепяваме и насърчаваме нашите служители да се развиват с редица програми за квалификация и обучение, гарантираме им сигурност и спокойствие на работното място, включваме ги активно в интензивния живот на компанията извън работа, предлагаме баланс между работа и свободно време, споделяме най-добри практики от огромното Nestle семейство, за да помогнем на професионалното, личностно и социално развитие на всеки един член на нашия екип.  Защото добрият продукт се създава от щастливи хора – това е, в което ние в Nestle вярваме. 

smarties blue

СИНЬО – Инвестираме в българската икономика и общество

От 1994 г. Нестле инвестира в икономиката на България – в производствени мощности и фабрики, модернизиране на всички производства, в развитие на човешкия ресурс, в подкрепа на каузи за здравословен начин на живот и активно и пълноценно живеене. Инвестираме в децата, в тяхното въображение, развитие, израстване. Вече 27 години инвестираме в България   и ще продължаваме да го правим активно, защото инвестициите в икономиката е наш стратегически приоритет, а в хората – наша мисия.

smarties violet

ВИОЛЕТОВО – Подкрепяме иновациите в производството

Непрекъснато се учим, търсим, откриваме, развиваме. Нестле въвежда иновации в храненето – все така вкусни, но все повече здравословни храни. Заводите ни са модерни, с интелигентни производства, автоматизация и дигитализация, базирани на иновативни технологии и използване на изкуствен интерект. Нашите иновации са иновации в действие.

smarties orange

ОРАНЖЕВО – Работим с визия за бъдещето

Компанията ни има над 150-годишна история. Стъпваме на миналото и на опита, но гледаме в бъдещето. Работим, за да го направим стойностно, по-добро и по-цветно.