Нестле България откри новото си производство на Smarties® в София

Компанията инвестира 19 000 000 лева в производство от ново поколение и  разкрива 70 нови работни места.

smarties sofia

На 2 ноември 2021 г. бе даден официалният старт на новото производство на Smarties® в България. С инвестиция от 19 000 000 лв. в машини от ново поколение Нестле България поставя старта на производството на втори международен бранд във шоколадова фабрика София.

Производственият процес, разположен на площ от над 4 000 кв.м., е оборудван със около 100 машини от най-ново поколение, чиито автоматизирани процеси гарантират чисто и ефективно производство от 2 300 000 консуматорски опаковки до края на 2021 година, предназначени за  местния пазар и за експорт към 10 страни по света.  70 са новите работни места, които компанията открива във връзка с новото производство.

Шоколадовите бонбони Smarties® са бонбони с мисия. Създадени, за да провокират въображението на децата по света, те се произвеждат от висококачествено какао, добито по всички етични стандарти, с намалено количество захар и изцяло естествени оцветители от натурални продукти. 8-те цвята на Smarties® се постигат със спирулина, шафран, малц, репичка, цвекло и куркума. С грижа за здравето на децата, Smarties® се предлагат и в мини опаковка, съобразена с точната дневна порция въглехидрати за едно дете. Smarties® са и първите шоколадови бонбони, които се предлагат в изцяло хартиена и 100% рециклируема опаковка.

Гости на официалното откриване бяха вицепремиерът и министър по управление на европейските средства г-н Атанас Пеканов, министърът на икономиката г-жа Даниела Визиева,  министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Виолета Комитова, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, посланикът на конфедерация Швейцария в България Н.Пр. г-н Раймунд Фурер, изпълнителният директор на Българската агенция по инвестиции г-н Стамен Янев, изпълнителният директор на ББЛФ г-н Георги Руйчев, генералният директор на БТА  г-н Кирил Вълчев, главният редактор на в-к 24 часа г-жа Венелина Гочева, главният изпълнителен директор на Нова телевизия г-н Николай Андреев и други, които бяха и първите българи, опитали първите опаковки бонбони Smarties®, произведени в България.

За нас е чест да отворим завесата пред вас за новото производство на Smarties® - вторият международен бранд, който ще се произвежда в България. Това повдига стандартите за производство и поставя икономиката на страната ни на друго ниво. Последната инвестиция за Smarties® от 19 000 000 лв. и разкриването на 70 нови работни места в момент на световна криза, когато изчезват бизнеси и хора губят работата си, добива още по-голямо значение като съвкупно въздействие върху икономиката и пазара на труда.“ – каза г-н Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.

Официален старт на производството със символично прерязване на лентата и включване на производствената линия дадоха вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на икономиката г-жа Даниела Вазиева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и Н.Пр.посланикът на конфедерация Швейцария.

„Много добър знак да българската икономика е да има инвестиции като тази, които освен, че идват в труден момент за световната икономика, са инвестиции във високотехнологично производство, щадящо околната среда. Със своя отговорен подход компанията е пример за типа инвестиции, към които ние като държава се стремим.”, каза вицепремиерът по еврофондовете г-н Атанас Пеканов при прерязването на лентата.

„Всяка една инвестиция в този момент е уникално нещо, защото тези хора имат не само отговорността да създадат нещо ново, но и желанието да го направят в един изключително критичен за света момент. Инвестицията на Нестле е особено важна за България, защото ние даваме знак, че ще разширяваме този тип инвестиции, този тип производства, това е началото на една нова кръгова икономика”, допълни министърът на икономиката г-жа Даниела Везиева .

Шоколадовата фабрика на Нестле в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия, създадена през 1939г. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat® на континента с 16 000 тона производство на  годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10%  се реализира на местния пазар. В нея работят 650 служители.

За 27-годишната си история компанията Нестле е изградила имиджа си на стратегически инвеститор в България със средно 10 млн. лв. годишни инвестиции в производствени мощности, уловия на труд и инфраструктура. През 2020г. компанията е удостоена със званието „Инвеститор на годината“. С новите 19 млн. лв инвестиция  Нестле България ясно показва намерението си да затвърди тази позиция.