Sort by
Sort by

Надежда – най-активният квартал на София

Софиянци вървят средно по 10 700 крачки на ден заедно с Нестле за Живей Активно! 
sofia top tri
Назад
21 септември 2021 г., София

За първи път в София се проведе надпревара, която нареди София сред физически най-активните градове в света и определи кой е най-активният квартал на столицата. Зад значението на активен стоят броя изминати крачки за периода 4 – 12 септември от всички жители на отделните квартали, които взеха участие в състезанието. „Виновник“ за тази статистика е най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас Нестле за Живей Активно!. За 16-та поредна година Нестле България предизвиква всеки да бъде физически активен в своето ежедневие, като най-лесното, което може да направи, е да се придвижва пеша в града.

В периода на кампанията Нестле за Живей Активно! софиянци вървят средно по 10 789 средно крачки на ден - това показват данните от приложението, направено от лидерите в ГИС системите у нас ЕСРИ България. За сравнение, този резултат надвишава постиженията на гражданите на Хонг Конг, които според проучване на университета Станфорд, извървяват респективно 6 880, средно крачки на ден в период от три месеца* . Япония и Испания пък са определени като най- активните държави в среда с респективно 6 010 и 5 936 средно крачки на ден.

В предизвикателството на Нестле за Живей Активно! взеха участие всички 24 районни кметства в столицата с над 1000 участници. Победител в инициативата е район „Надежда“ с регистрирани близо 3 милиона крачки на специалната страница на ЕСРИ. Веднага след това се нарежда район „Искър“ с 1 306 000 крачки и на трето място – район „Люлин“ с 1 123 000 крачки. Така, благодарение на жителите, които взеха участие в инициативата, „Надежда“ ще се похвали с обновена спортна площадка - материалната награда от организаторите на конкурса Нестле България.

Основната мисия на Нестле за Живей Активно! е да промотира движението и балансираното хранене, доказвайки, че те подобряват качеството ни на живот. Мотото на тазгодишното градско издание на инициативата е „Подобри своя рекорд“. Идеята е всеки да се мотивира да бъде по-активен в своето ежедневие и ако днес изминем 1000 крачки, то утре можем да ги направим 2000. С цел да стимулира гражданите да продължат да бъдат активни и след състезанието между районните кметства, инициативата отправя и персонално предизвикателство към всички граждани по време на Европейската седмица на мобилността.

До 22 септември всеки гражданин може да избере един от пешеходните маршрути на Нестле за Живей Активно! в пет столични парка - Южен парк, Южен парк 2, Борисова градина, Северен парк и Западен парк през дигиталната карта на ЕСРИ и заедно със своите близки да се включи в забавното предизвикателство за търсене на знаци. Участниците могат да играят за 400 атрактивни награди като пратят снимка на един от знаците на страницата на инициативата във Фейсбук, откъдето могат да научите повече за инициативата и това как могат да се включите в активация.

*Hongkongers ranked most active citizens in the world (timeout.com)

Повече за Нестле за Живей активно!

От старта на Нестле за Живей Активно! през 2006 г. досега инициативата е излязла от рамките на кампания и се превръща в национално движение. Повече от 450 000 българи са участвали през годините, а над 170 партньори подкрепят посланието за ползите от активен начин на живот. През 2019 г. „Нестле за Живей Активно!“ успешно си партнира с над 100 институции, спортни клубове и федерации, експерти и известни личности и осъществи над 120 съпътстващи събития из цялата страна – в партньорство с Национално сдружение на общините. През 2020 г. за първи път се проведе и зимното издание в Боровец, с подкрепата на Бороспорт и община Самоков, а през 2021 г. зимното издание се повтори и то за първи път на две места едновременно – Витоша и Пампорово.

През последните 16 години инициативата Нестле за Живей Активно! даде възможност на българите да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. 50 от най-големите спортни звезди на България са се включили, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Сани Жекова, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други.

Инициативата се провежда под патронажа на Столична община и Министерство на младежта и спорта.