Чаша хубав чай! Тази топла напитка с толкова лица присъства във всяка част от ежедневието ни – единственото условие е да обичаме разнообразните аромати и да си позволим истински да й се наслаждаваме. За безбройните качества на напитката може да се говори много, но нека първо се върнем назад във вековете, за да проследим историята й.
История на чая
Историята на чая започва преди хиляди години - през 2737 г. пр. Н. Е., Когато китайски император открива това питие случайно. Според китайските легенди император Шен Нонг е открил чая, когато вятърът случайно донася няколо чаени листа в в кипящ съд с вода. Той остава заинтригуван от полученото и започва да изследва потенциала му.
Произходът на чая е пропит с приказки и легенди в целия азиатски континент. В Индия приказките разказват историята на древния принц Бодхи-Дхарма, когото приписват на създаването на растението Camellia sinensis. Историята разказва за скръбта на принца от неуспеха му да медитира девет години без сън. В мъката си той откъсна клепачите си и ги хвърля на земята. Приказката твърди, че този акт е засял чаените семена от първото чаено растение.
Смята се, че растението чай произхожда от провинция Юнан в Китай. Допълнителни доказателства показват възможността за местни чаени растения и в Тибет и Северна Индия. От откриването си чаят се превръща в неразделна част от живота в много азиатски общества. Голяма част от тази културна интеграция на чая може да се отдаде на будисткия монах Лу Ю. В Западния свят позовавания на чая започват да се появяват през 9 век. Екзотичният произход на чая го превръща в статут в обществото.
Чаша чай - Вселена от аромати
Едва ли има друга напитка, която да предлага толкова вкусове в една единствена чаша. Отпиваме и често се опитваме да разберем какво е съчетанието, което създава този необикновен вкус. Тази напитка умело ни приспива и събужда, благодарение на различните билки и цветове, които носят специално преживяване и полезни съставки. Кои обаче са най-необикновените вкусове, на които си струва да обърнем внимание? Ето и някои от тях:
- Матча Лате – чаят Матча е неделима част от японските традиции. Освен антиоксидант, той е доказан имуностимулатор. Не пропускайте да опитате рецептата с мляко: кафето е заместено от специалния сорт зелен чай, който ободява и тонизира, без да натоварва нервната система.
- Черен чай с масло и сол – произходът на тази комбинация идва от Тибет, но можете да приготвите рецептата и у дома. Необходими са Ви: 400 мл прясно мляко, 3 ч.ч. вода, 3 лъжици черен чай, 1/4 ч.л. сол, 2-3 с.л. масло. Разбъркайте всичко необходимо в подходящ съд, изчакайте да заври и сервирайте в чаши за чай.
- Гьокуро - този сорт е наричан под името „бисерна роса“. Гьокуро отлежава няколко месеца, за да узрее и получи характерния си умами вкус. Наричат Гьокуро „чай на гениите“ поради стимулиращото му действие върху мозъчната дейност.
- Генмайча с пържени оризови зърна - един от най-интересните сортове зелен чайове се получава, когато към „Сенча“ се добавят пържени оризови зрънца или... пуканки!
На разходка за чай
Преживяването от консумацията на ароматната напитка може да бъде съчетано с една прекрасна разходка в търсене на билки. В България природата ни предоставя чудесна палитра от ароматни растения в планините, равнините и дори в града. А ето и петте най-често срещани билки у нас и техните положителни качесва:
- Мащерка – успокоява кашлицата и зачервеното гърло, подобрява паметта, действа положително при главоболие и изтощение, има антиоксидантни свойства.
- Лайка – успокоява стомашни болки, мигрена и действа при безсъние.
- Мента – действа успокояващо, намалява главоболието и болките в корема, подобрява съня, подсилва имунитета.
- Липа – има противовъзпалително и успокояващо действие, помага при безсъние.
- Шипка – засилва имунитета, има противовъзпалително действие, помага при настинки
Разбира се, билките може да откриете и във всеки магазин за хранителни стоки. А напоследък в по-големите градове все по-често се срещат и специализирани магазини за чай – насипен и опакован, в които може да закупите всякакви видове чай от цял свят. Ако сте фенове на пътуванията извън България, ви съветваме задължително да опитате висoкокачествения чай на Nestle Special T
Зеленият чай – тонус и детокс
Отделяме време за зеления чай и доказаните му предимства в ежедневието:
- Активен старт на деня – съдържанието на кофеин и теанин успокоява нервната система като същевременно ни ободрява, той стимулира нашата физическа форма.
- Пълноценна тренировка – набавянето на антиоксидант след спорт е ключово за тялото. Зеленият чай има свойствата да ограничава вредните свободни радикали, а също. Ако имате нужда от допълнителна енергия, можете да изпиете чаша преди и след тренировката – разбира се, всичко това трябва да бъде съчетано с подходящ хранителен режим.
- Ускоряване на метаболизма – според изследванията консумацията на зелен чай може да ускори с около 3 % метаболизма. За да осигурите този процес е нужно да консумирате по 3-4 чаши чай на ден.
Чайна церемония у дома
Когато говорим за история, легенди и чай, няма как да не стигнем до един от най-интересните риатуали – японската чайна церемония. В днешно време този ритуал ни напомня за един от най-важните човешки ресурси – времето. За да може да се посветим на детайлите, трябва да отделим време и да изчистим съзнанието си от всичко ненужно. Вероятно това би могло да бъде една формула за балансирано ежедневие и нови идеи.
Да бъдем тук и сега е предизвикателство, но и възможност да усетим момента без мислите ни да препускат. Затова обърнете внимание на своята чаша чай – пригответе я бавно, с отношение към детайла, вземете я в ръце и отделете 15 минути за себе си. Спокойствието ще Ви даде нова перспектива за предстоящия активен ден.
Автор: Радослава Миленова