Sort by
Sort by

Формулата за здраво тяло през лятото и подсилване на имунитет

супер храни

За да бъдем здрави, трябва да опознаем добре тялото си и да останем близо до природата. Връзката между пълноценното хранене и силния имунитет е във фокуса ни това лято, което очаква от нас да бъдем отговорни и да познаваме силата на храната. Срещаме се с д-р Виолета Снегарова, за да разкрием тайната на суперхраните и вълшебното им влияние.

Д-р Снегарова, коя е най-голямата “суперсила” на суперхраните?

Под термина „суперхрани“ обикновено разбираме храни с висока хранителна стойност. За мен лично, тяхната суперсила се изявава в тяхното богатство от микро и макронутриенти, които са необходими на нашето тяло. Храните и напитките, които консумираме ежедневно осигуряват градивните елементи, необходими на тялото за неговото развитие, възстановяване и съзряване. Често ние подценяваме ролята и суперсилата на храната, а трябва да й обръщаме повече внимание.

Една известна сентенция гласи, че „Няма значение кой е бащата на едно заболяване, ако майката е лошото хранене“.

Как бихме могли да ги включим в укрепването на имунитета?

Имунитетът е изключително сложен механизъм, който ни спомага да се справим с околоната среда. Комбинацията от редовна физическа активност и балансирана и благоприятна за здравето диета са ключът към укрепването на имунитета и доброто здраве. Редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци ще ни набави необходимите витамини и минерали, а добрият сън ще спомогне за подобряване на имунитета.

Кои храни могат да ни бъдат полезни в изграждането на „щит“ срещу вирусите? 

Пресните плодове и зеленчуци са основен източник на витамини и минерали. Протеините са изключително важни за имунитета. Подбирайте качествени източници на протеин от животински или растителен произход. Пълнозърнестите храни са основен източник на енергия, а млечните продукти са изключително богати на пробиотици, които са важни за чревното здраве, което от своя страна е ключово за имунитета.

Кои са сезонните суперхрани и какво може да открием в България през лятото?

„В България сме късметлии, имаме огромно целогодишно разнообразие от суперхрани.

Имаме много сезонни плодове. Черешите например са богати на кварцетин, който намалява риска от астма. Те са изключително богати на антиоксиданти и намаляват риска от сърдечно-съдови инциденти. Понижават нивата на възпалителните маркери при редица проучвания и още куп полезни ефекти. В България отглеждаме много ябълки, а те са един от най-богатите хранителни източници на полифеноли. Прекрасните Български домати също се нареждат сред „суперхраните“, те са богати на ликопен , който е не само мощен антиоксидант, но й предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.

Можем да консумираме прясна риба от родното черноморие и нека не забравяме, че целогодишно имаме богатството наречено „кисело мляко“.

Бихте ли ни препоръчала няколко бързи рецепти, които включват супер храни?

Безспорно любимият ми десерт, независимо от сезона е сладолед и ще ви кажа една изключително лесна и вкусна рецепта за домашно сорбе.Необходими са ни около 200гр. замразени горски плодове (може и други, въпрос на вкус), 200гр. цедено кисело мляко, няколко стръка прясна мента и по желание 1-2с.л мед за подслаждане. Блендираме всичко, слагаме във фризера да се охлади за няколко часа и може да се насладите на „супер изкушението“.

В горещите дни също така обичам да консумирам джинджифилова лимонада. Всички знаем, че джинджифилът е известен със своите „супер качества“. През лятото може да прибавим и малини, праскови или други сезонни плодове.

Какво задължително трябва да присъства в здравословната диета и хранителния баланс?

В една балансирана диета задължително са включени всички групи храни. Рестриктивните диети и алтернативните модели на хранене крият много рискове и не са еталон за здравословна и балансирана диета. Трябва да имаме ежедневен прием на пресни плодове и зеленчуци, редовно хранене с три основни хранения и едно междинно при възрастните, а при децата 4-5 кратен модел на хранене.

„Препоръчително е да се консумират регионални продукти, типични за нашата географска ширина“

Специални грижи за тялото, кожата и косата. Кои супехрани биха ни подхранили в дълбочина?

На първо място е изключително важно, тялото да е достатъчно хидратирано. Най-добрият избор, разбира се остава водата.
„Водата участва в редица жизнено важни процеси в организма и е важно да не допускаме да се дехидратираме. Препоръчителният дневен прием е около 3 литра, като трябва да пием вода на малки порции през целия ден“
Пресните плодове и зеленчуци, които ще ни обогатят с редица витамини и минерали ще спомогнат за добрата ни визия, ядките и рибата са чудесен източник на полезни мазнини.
Важно е да не забравяме за протеините, тъй като всяка клетка в човешкия организъм съдържа белтъчини.

Д-р Виолета Снегарова

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката. Има над 30 доклада, изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
 Д-р В.хСнегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр. Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото черво сред българската популация. Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация, както й да оцени рисковите фактори.