Sort by
Sort by

Да се научим да слушаме тялото си чрез йога

Да научим тялото си на Йога

Ако има нещо сигурно, то е, че ще прекараме живота, усещайки, обичайки, движейки се и наслаждавайки се през тялото. То е нашата обвивка, дом, инструмент и изразно средство. И както умът и мислите могат да ни накарат да се чувстваме по определен начин, то и физическото състояние на тялото също предизвиква различни състояния на ума. Източните философии, към които спада йога, разглеждат човека като съвкупност от тяло, ум и съзнание или дух, които са еднакво важни и в непрестанна връзка и взаимодействие. Наша отговорност е да поддържаме хармонията между тях.

Изграждането на здравословна връзка със собственото тяло е важно, особено в контекста на съвременния живот, който поставя ума над физическото тяло. И тук нямам предвид да приемем облика на болното, дисфункционално тяло или да превърнем грижата за тялото във фикс-идеа, а да се научим да разчитаме сигналите и състоянията му, да респектираме нуждите му. 

Йога, като физическа практика, има редица ползи за здравето и балансира тялото, като укрепва мускулатурата, подобрява мобилността, точката на равновесие и разтяга мускулни групи, които обикновено са скъсени. Днес обаче ще се фокусираме върху механизмите, чрез които йога подобрява способността ни да слушаме тялото си.

Йога успокоява ума

Мозъкът обработва информацията от околния свят постоянно и често е твърде стимулиран, правейки ни неспокойни, изнервени и уморени. Въпреки че няма начин умът да бъде изключен, йога култивира способността ни да държим ума в настоящия момент. Разковничето е синхронизирането на движенията на тялото с естествения дихателен ритъм и насочването и задържането на вниманието върху дишането по време на йога практиката.

Опитай: Още сега можеш да изпробваш потенциала на дъха. Седни удобно, затвори очи и насочи вниманието си към дъха. Вдишай и издишай няколко пъти и обърни внимание на ритъма. Ако поемаш кратки и бързи вдишвания, опитай постепенно да преминеш към по-продължителни и дълбоки. Постави ръце върху корема си и усети как се надигат и разширяват, докато вдишваш и как потъват и приближават, докато издишаш. На ум повтаряй „вдишвам“ и „издишвам“, за да задържиш ума в настоящия момент. Повтори десетина пъти.

Йога стимулира парасимпатиковата нервна система и регенерацията

Двата дяла на нервната система работят като антагонисти. Когато сме в състояние на стрес се активира симпатиковата нервна система. Тя повлиява различни физиологични реакции като: увеличаване на нивото на адреналина и секрецията от потните жлези, повишаване на артериалното кръвно налягане, намалено образуване на урина и потискане функциите на храносмилателната и половата система. Целта е организмът е да се подготви за реакция в екстремна ситуация тип „борба или бягство“. Обратното на това състояние действа парасимпатиковия дял на нервната система. При нея превес заемат други функции на организма: подобрена функция на храносмилателна и отделителна система, задействане на естествената детоксикация, активиране на половата система, регулация на съня и почивката. 

Когато забавим дишането, забавим пулса си и освободим напрежението от стегнатите мускули, мозъкът възприема намаляване на нивото на заплаха и намалява реакцията на стрес. След като излезе от режима „борба или бягство“, нервната система постепенно преминава към режим „почивка и възстановяване“. Това е състоянието на регенерация и самолечение на тялото.

Йога създава време и пространство за самонаблюдение

Пълноценната йога практика, включваща балансирани и плавни движения, които освобождават физическото напрежение, фокусиране върху настоящето и забавянето и задълбочаването на дъха, превръща прекараното време не просто в тренировка за физическото тяло, а в нещо много повече. Йога е по-скоро състояние на медитация в движение – прозорец за самонаблюдение, където умът спира да диктува и започва да слуша и възприема. Защото емоциите, очакванията, ежедневното напрежение и системното пренебрегване на нуждата за тишина, почивка и уединение блокират и дисбалансират фината хармония на организма и често се запечатват на физическо ниво като схващане, болка, тревожност, лошо настроение и депресия.

И накрая нека си припомним, че тялото е съвършена симбиоза от органи и системи, които работят заедно. То е създадено, за да се движи свободно и леко, без болка и напрежение в него. Научим ли се да слушаме и уважаваме нуждите му, ще разбираме по-бързо и лесно кога прекрачваме границите му и го караме да компенсира. Доказано е, че 70% от болката в тялото е сигнална – т.е. появява се като аларма преди да има травма. През цялото време тялото подава сигнал, а от нас зависи дали ще го чуем и ще променим нещо или ще се научим да живеем в дискомфорт. 

Весела Ламбер
Експерт по Здравословно Хранене

Весела Ламбер е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация.