Sort by
Sort by

Ползи от включването на зърнени храни в закуската

 

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Тя ни помага да се справим с предизвиктелствата през деня. Ето защо е толкова важно внимателно да подбираме източниците си на хранителни вещества. Зарадвайте метаболизма си като включите зърнени храни, които са не само вкусни, но и здравословни. По този начин ще си набавите енергия, която ще ви държи енергични през целия ден! В долните редове ще намерите най-основните ползи от тези храни, с които ще разберете как те балансират цялостния тонус и функции на нашия организъм. Освен добрите страни на пълнозърнестите храни, можете да прочетете и няколко невероятно вкусни начина, по които да ги приготвите! Коя е вашата любима рецепта с пълнозърнести храни?

Зърнените закуски са популярен избор сред повечето хора: приготвят се бързо и лесно сутрин, съдържат важни за организма витамини, хранителни вещества и фибри и лесно се комбинират по ваш вкус. За да сте сигурни, че избирате най-доброто от зърнените култури, доверете се на пълнозърнестите храни.

Ползи

Пълнозърнестите храни съдържат фибри

Фибрите в пълнозърнестите храни са веществата, които помагат за гладкото и балансирано храносмилане. Също така, редовният прием на фибри може да нормализира нивата на кръвната захар, както и да понижи холестерола.

Източник на витамини и минерали

Витамините и минералите са важни за метаболизма ви, а липсата им може да доведе до умора и изтощение. Пълнозърнестите храни съдържат магнезий, желязо, калий и витамин В и са идеални за закуска. Започнете деня с вкусна и богата на хранителни вещества храна.

Пълнозърнестите храни са питателни

Хранителните вещества в зърнените храни ще задоволят апетита ви за по-дълъг период от време. Когато закуската не е питателна, усещането за глад се появява много бързо и затруднява концентрацията и изпълнението на работните задачи. Закусете добре, за да се уверите, че имате тонус за първата половина на деня.

Поддържане на здравословно тегло

Зърнените култури имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, витамини и минерали, и помагат на храносмилането и метаболизма ви. Тъй като пълнозърнестите храни поддържат организма сит за по-дълго, тялото ви няма да ви позволи да прибегнете до висококалорични продукти.

Консумиране на зърнени култури с други храни

Заради забързаното ни ежедневие трудно можем да сме сигурни, че даваме на организма си всичко, което му е нужно. Повечето хора консумират пълнозърнестите храни с прясно мляко, но някои ги предпочитат с кисело мляко, поръсени в смутита или с плодове. С комбинирането на подобни разнообразни продукти, можете да сте сигурни, че закуската ви е възможно най-хранителна – освен полезните вещества от зърнените храни, ще си набавите и витамини и минерали от плодовете, както и калций от млечните продукти.

Идеи за сервиране на зърнени храни за закуска

  • Ако искате да разнообразите сутрешната си купичка с мляко и зърнени храни, заменете прясното мляко с неподсладено кокосово или обикновено кисело мляко; .
  • Пригответе си зърнен пудинг с плодове;
  • Ако разполагате с повече време, например през уикенда, можете да се отдадете на пълнозърнести палачинки с плодове.