Sort by
Sort by

Сладки новини

Учените установиха как да запазят сладкия вкус с по-малко захар
Sugar structure

Светият Граал в Света на сладките: получи същия добър шоколадов вкус със само щипка захар. Това желание вече не е в областта на фантазиите.

Учените откриха начин да променят структурата на захарта, за да се разтваря по-бързо върху езика, което ви кара да усещате почти идентичен вкус, но от много по-малко количество от тази съставка.

Разтапяне

Няма изкуствено сладко, няма редки растителни екстракти, а само нова форма на оригиналната сладка съставка: захар. Учените в Нестле разработиха метод, който може да бъде свързан с производството на захарни кристали, само че - по-кухи.

Стефан Кетсикас, главен технологичен директор на Нестле, обясни в интервю пред Bloomberg, че Нестле се опитва да имитират сложните естествени хранителни структури, като разпределят захарта по-неравномерно:

„Ако погледнете една ябълка през електронен микроскоп, точно това ще видите“, казва той. „Истинската храна в природата не е нещо сплескано и хомогенно. Пълна е от кухини, увеличения и плътности. По този начин, чрез възпроизвеждане на това разнообразие, можем да възстановим същото усещане.“

Добра наука

Професор Джулиан Купър, председател на Научния комитет на Британския институт по храните и наука, каза пред BBC, че развитието е важно. „Това е добра наука. Много хора се погрижиха за захарта, опитвайки се да намалят количеството.“

„Това е добра наука. Много хора се погрижиха за захарта, опитвайки се да намалят количеството.“ Професор Джулиан Купър, председател на Научния комитет на Британския институт по храните и наука

Технологичната реализация има сериозни последици за потребителите. Има потенциала да помогне на Нестле да контролира сладостта на продуктите със захар по един напълно нов начин и във време, когато много хора искат да консумират по-малко захар.

Нестле е в очакване на новия метод и възнамерява да го въведе в захарната си продукция. Структурираната захар е открита и разработена от учените на Нестле, работещи в изследователски и развойни центрове в Швийцария и в Обединеното кралство, които са част от глобалната мрежа от 40 такива съоръжеия на компанията.

Здравни ангажименти

Бизнесът ще помогне на компанията да спази ангажимента си да намали количеството захар в своите продукти. Нестле намалява захарта в цялата си гама продукти от 2007 г., когато компанията въведе световна политика. До края на 2016 г. компанията е намалила с 39,000 тона количеството захар, добавено към продуктите ѝ.

Марката Nesquik е отличен пример за това как се постига намаляването. През 2015 г. захарта, добавена в Nesquik, беше намалена с 15% в оригиналния шоколадов вкус и с 27% за вкуса с ягоди. Други намаления вече са обявени.

39,000 тона
намалява Нестле захарта в цялата
си гама продукти от 2007 г.,

Да се намали добавената захар е един от множеството ангажименти на компанията относно храненето, също като и намаляването на количеството сол и наситени мастни киселини в продуктите ѝ. В същото време тя се е ангажирала да увеличи добавянето на по-здравословни хранителни елементи като витамини, минерали и пълнозърнести култури.