Sort by
Sort by

Науката на отслабването

Научният напредък зад отслабването

Scales
Laura Camurri

Автор д-р Лора Камури – от Института на Нестле за здравни науки

Повечето от нас са чували през живота си един и същ съвет относно отслабването: физически упражнения и грижа за правилно хранене в правилни количества. Но нови научни проучвания биха могли да добавят друго измерение: клетъчната активност в нашето тяло влияе на броя свалени килограми или на начина, по който то реагира към някои храни.

Нашият екип в Института на Нестле за здравни науки анализира молекулното отслабване: как тялото метаболизира храната? Защо някои хора свалят килограми по-лесно от други? Защо някои запазват свалените килограми, а други не? И защо отслабването помага да се предотврати диабетът при някои хора, но при други не?

Защо някои хора свалят килограми по-лесно от други?

Всички тези въпроси са важни, за да ни напътстват към по-персонализиран начин да третираме храненето и здравето. Да се разберат молекулните разлики в хората, означава, че има решения, които здравната общност може да предложи и които наистина работят, за разлика от опитите да се приложи валиден за всички метод.

Ние инвестираме в проучвания, за да помогнем на всички да разберат по-добре своя уникален метаболизъм и хранителни нужди, надявайки се да намерим по-персонализирани решения. Ето три заключения от нашите последни изследвания.

Малки, но активни мотори

Нашите клетки съдържат митохондрии: мислете за тях като за машини, които привеждат клетките ни в действие. Тези митохондрии превръщат храната в енергия – не е задължително да имаме еднакъв брой митохондрии. Младите хора, които спортуват активно, имат стотици митохондрии в клетките си, докато по-възрастните или тези, които не са активни, имат много по-малко „сила“ да произвеждат енергия от храната.

Митохондриите превръщат храната в енергия

През декември 2016 г. ние от Нестле проведохме съвместно проучване с Лозанския университет и Федералната политехническа школа в Лозана, Швейцария, за да анализираме ефектите от физическата активност върху тези клетъчни машини. Открихме нещо невероятно: физическата активност не само увеличава броя митохондрии, наличен в клетките на човешкото тяло, но също така групира протеините, които митохондриите съдържат. Това означава, че физическата активност всъщност променя процеса на преобразуването на храната в енергия и прави енергийното производство по-ефективно.

Защо това е важно? Опитвайки се да създадем персонализирани хранителни решения, за да уловим ефекта от физическата активност, вече знаем, че увеличеният брой митохондрии не би бил достатъчен. За да бъдем по-ефективни, ще трябва да им помогнем и да определим разпадането на белтъците им - по същество се опитваме да въведем митохондриална група в клетката и да накараме гостите да си взаимодействат!

Метаболитен прекъсвач

Добре, знаем, че звучи малко странно, че може и да има истински хранителен продукт, който имитира ефектите от физическата активност. Но това твърдение не е толкова преувеличено, колкото звучи.

Ние изследвахме ефектите от ензим, наречен АМРК, вид метаболитен прекъсвач, който помага на мускулите ни да превърнат глюкозата и мазнините в енергия. АМРК сигнализира на тялото, когато имаме нужда от повече енергия. Нашите изследователски екипи откриха, че АМРК може да бъде контролиран - което означава, че може да има начин да се предизвика ензимът да донесе повече кръвна захар в мускула и да увеличи количеството мазнини, преобразувани в енергия.

Иновация като тази не трябва да замества физическата активност. Но би могла да помогне на хора с хронични заболявания като затлъстяване или диабет тип 2, които не могат да спортуват често, или на тези, които се възстановяват от инцидент, лимитиращ тяхната физическа активност. Ако сме способни да разработим продукт, който увеличава ефекта от АМРК, той би могъл да повлияе също увеличението на метаболизма като 20 минути тренировка или 40 минути каране на колело. Това е много интересна перспектива за тези, които страдат от хронични заболявания.

Различен вид отпечатък

Диабет тип 2 също представлява област за проучване с голям потенциал. За хора, които са изложени на риск от диабет или наднормено тегло, се смята, че отслабването предотвратява напредването на болестта. Не винаги е така обаче. Изследователската общност никога не е била сигурна защо някои хора, които са слаби, успешно предотвратяват развитието на диабет тип 2, а други развиват болестта въпреки отслабване.

Ние започнахме нови изследвания с изследователи от университетите в Маастрихт и Копенхаген, които идентифицираха някои кръвни маркери – които започваме да наричаме „липидни отпечатъци“ – и могат да започнат да се диференцират при индивиди преди диабета. Те могат да реагират на загубата на тегло чрез по-ефективен контрол на захарта, която може успешно да предотврати диабет тип 2.

Учени от Nestlé

Тази следа предоставя т.нар. „биомаркер“, който позволява на здравните специалисти да разберат кои пациенти ще отговорят или няма чрез по-добре контролиране на захарта, след като отслабнат. Това би могло да им помогне да изберат най-подходящата индивидуална диета за състоянието на пациента. С други думи, би могло да промени начина, по който подхождаме към диагнозата и лечението на хората в риск да развият диабет.

Какво означава всичко това?

Все по-често откриваме, че човешкото тяло е различно. Въпреки че има основни методи, които можем да възприемем, за да подобрим нашето здраве, има още място за лични открития и подобрения.

Нашите изследвания ни помагат да разберем как персонализираните хранителни продукти могат да преобразят представата за здравето ни. Отслабването е само едно парче от този пъзел.


Лора е ръководител на отдела за комуникация в Института по здравни науки Nestlé в Лозана, Швейцария

linkedin iconFollow Laura on LinkedIn