Sort by
Sort by

Кубчето на Maggi – малко, но силно

Малкото кубче се бори с една от най-лошите болести в света
Maggi cubes
Професор Tetanye Ekoe знае твърде добре всички ефекти от липсата на желязо, които вижда всеки ден. Западноафриканският лекар познава ужасното въздействие, което този тип анемия може да има върху жените, но особено върху децата.

„Липса на желязо по време на бременност може да има сериозни ефекти и върху майката, и върху детето“, казва почетният професор по педиатрия. „Забавеното развитие на мозъка при бебетата и депресия при майката са само две от състоянията, свързващи се с тази липса.“

В резултат от работата си в Камерун, професор Екое разбира, че също така съществува опасност проблемът да се предаде от едно поколение на следващото.

„Липсата на желязо при бременната жена ще бъде предадена на детето, ако не се лекува. Нелекувана през първите години живот, тази липса може да продължи по време на детството и юношеството.“

Размерът на проблема е шокиращ: един милиард души страдат от анемия в следствие от липса на желязо, което я прави най-широкоразпространеното заболяване, свързано с храна, в света. Липсата на желязо е отговорна за смъртта на 50,000 жени по време на раждане годишно. Тя също така афектира физическото и психическото развитие на милиони деца.

The people most at risk

Отвъд всичко това обаче има и добри новини. Работата на професор Екое показва, че някои от най-ефикасните решения за борба с липсата на желязо могат да бъдат много „прости“.

Съществен елемент

Човешкото тяло има нужда от желязо, за да произвежда хемоглобин – протеинът, който пренася кислорода в кръвта. Липсата му забавя функциите на мозъка и физическата мобилност и може да отслаби имунната система. Сериозни случаи предизвикват увреждане на органите и дори смърт.

The consequences of anaemia

Разстройството може да има пагубни и мащабни ефекти като лошо представяне в училище и намалена продуктивност. Те подкопават потенциалното развитие на семейства, села и региони.

Може би още по-шокиращо от размера на проблема е, че той продължава да съществува след като знаем какво предизвиква желязодефицитната анемията, знаем как да я предотвратим и знаем как да я лекуваме.

Справяне с проблема

Основните програми за обогатяване на храни са много успешни в намаляването на дефицита на хранителни вещества; те включват добавяне на витамин А към олио за готвене или захар и фолиева киселина в хляб.

Всичко това подтикна Нестле да търси нови начини за обогатяване на храните в развиващите се страни. Идеята, с която компанията дойде, е изключително проста.

Силните основи се съхраняват в малки контейнери

Бульонът на Maggi се продава в големи количества в Централна и Западна Африка. Само в Нигерия хората купуват над 80 милиона кубчета всеки ден. А регионът изпитва проблем със значителен недостиг на желязо.

През 2009 г. Нестле идентифицира възможността, според Петра Класен-Вигър, научен съветник в отдел „Хранене, здраве и благополучие“ на Нестле: „Бульоните Maggi са широко използвани в региона, което ги прави идеален инструмент за увеличаване на приема на желязо."

Maggi bouillon cubes

Не винаги е лесно обаче да се реализира една проста идея. Учените трябваше да намерят начин да добавят желязо към тези кубчета без да променят техните вкус или цвят. Също така то трябваше да се абсорбира лесно от тялото и също така да не предизвиква увеличение в цената. Учените в Нестле изследваха различни форми на желязото в продължение на две години, за да намерят правилната.

„Чрез малки промени в другите съставки накрая успяхме да добавим желязо към кубчетата без да увеличаваме цената“, обясни Класен-Уигър.

Обогатените кубчета на Maggi се продават в Централна и Западна Африка от 2012 г. Те изглеждат по същия начин, но милиони хора вече имат повече желязо в храната без промяна в навиците си.

Контрол на заболяването

Разбира се, обогатяването на храната не е единственото решение на проблема с липсата на желязо.

Контролирането на други заболявания, които предизвикват по-сериозни анемии, също са важни. Малария, ХИВ/СПИН и други инфекции допринасят за по-високи нива на анемия в някои региони.

The consequences of anaemia

Световната здравна организация също възнамерява да се справи с други хранителни дефицити, като недостатъци на В12, фолиева киселина и витамин А, за да помогне за решаването на проблема.

Увеличена продуктивност

Наред с йода, витамин А и цинка, желязото е един от „четирите основни“ микроелементи. Те са съществени за растежа и развитието, но два милиарда души по света не се възползват от тях в достатъчни количества.

В идеалния случай всеки трябва да има достъп до разнообразни хранителни продукти, които осигуряват необходимите количества витамини и минерали. Но в много страни, особено в най-бедните, това не е възможно.

Малките промени в производството на храната могат да имат значителни ефекти. В случай на липса на желязо лечението може да възстанови здравето и да повиши нивата на продуктивност на общността с 20%.

Имайки предвид колко малък е бульонът за супа, много е да се очаква от него. Но в Африка, това малко кубче от аромати вече помага за постигането на важни резултати.