Sort by
Sort by

Когато сиренето не е сирене

cheese
Всички искаме да се наслаждаваме на вкусна храна. Ако попитате един американец коя е любимата му храна, има вероятност да ви отговори, че предпочита нещо добро... но не задължително здравословно.

Пицата например е едно от любимите ястия на Америка – според проучвания американците изяждат 3 милиарда порции пица годишно. Това означава 350 парчета пица в секунда!

Но може ли да бъде по-здравословна пица? И ако да, как?

Американците изяждат 3 милиарда порции пица годишно. Това означава 350 парчета пица в секунда!

Много производители на пица, разбира се, се опитват да се справят с добре установените съставки на любимата рецепта, което е рисково решение и един от тези рискове е да застраши вкуса, който много хора вече знаят и предпочитат. Всички храни и хранителни съставки следват стриктни правила, но има някои храни, които трябва да отговарят на стандарти за идентичност.

Стандартите за идентичност на храните се свързват с Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) или Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за изключително широка гама от храни. Тези стандарти са създадени през 30-те години на миналия век като начин да се гарантира, че потребителите купуват са наистина такива продукти, каквито са обявени. Не забравяйте, че това се е случвало десетилетия преди правилата за етикетиране на храните със спецификацията на съставките и хранителната информация, които познаваме днес.

friends having lunch

Да се върнем към пицата. Както всички знаем, повечето продукти имат един слой сирене – храна, която трябва да спазва определени стандарти за идентичност. Различните видове сирене имат различни стандарти. За да се класифицира продуктът и да се определи видът сирене, трябва да се гарантира, че е в рамките на параметрите, зададени от стандарта.

Пицата може да бъде по-здравословна

Защо това усложнява проблема с производството на по-здравословна пица? Намаляването на солта и мазнините в пицата означава намаляването на тези елементи във всяка съставка. За да се намалят мазнините, може да помислите за слоя сирене върху пицата и да решите да намалите количеството мазнини в тази част от продукта. Ако вземете това решение, трябва да се уверите, че не стигате до крайности. Мазнините са естествена част от млякото и следователно от сиренето. Премахването на твърде много мазнини в сиренето означава, че храната вече не отговаря на стандартите за идентичност, които често изискват минимално количество от млечни мазнини. Тогава вашата пица със сирене веднага ще трябва да промени списъка си със съставки, като споменава, че е с „продукт с ниско съдържание на мазнини“ – не звучи толкова добре, колкото сиренето, нали?

preparing a pizza

Ако сте намалили всички мазнини в сиренето, то трябва да видите къде в продукта може да направите хранителни подобрения. Може да е в слоя месо отгоре, в соса или в тестото. Независимо как, не може да продължите без да направите компромис спрямо основните характеристики на продукта.

Откакто известни марки като DiGiorno, TombStone, Jack's и California Pizza Kitchen са съсредоточени върху намаляването на изкуствените аромати и солта, има много иноватори на сцената, които намират най-добрите начини, за да направят тези отстранявания без да нарушават стандартите или сериозно да засягат вкуса.

Сиренето прави пицата

Хранителни компании като Нестле подкрепиха целите от последния наръчник на Американската администрация по храните и лекарствата за намаляването на солта са наистина амбициозни. В период от 10 години учените в областта трябва да намерят здравословни решения за намаляването на съдържанието сол в храните без да засягат вкуса им. Така че всички ние приехме същото предизвикателство!

Предизвикателство е да се преструктурира храната. Да се направят истински промени за по-добро здраве, но да се запази целостта и вкусът на храната.

Все пак, незавсимо колко много искаме пицата ни да е по-здравословна, не искаме ли всички ние сиренето да бъде... истинско сирене?