Sort by
Sort by

Да готвим с децата

cook 2

Ето 7 начина, по които може да се насладите на готвенето с деца.

Знаете ли, че децата, които помагат при готвене, хапват повече разнообразна храна? Изследванията показват, че готвенето с деца е полезно по много различни начини. Ето 7 идеи:

1. Не се притеснявайте от бъркотията

cook 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Опитайте се да не се притеснявате от бъркотията, която децата ще направят, докато се забавляват в кухнята. Оставете ги да бъдат креативни. Те също могат да помогнат с почистването, когато всичко приключи.

2. Насърчавайте въображението на децата

cook 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Насърчавайте децата си да проявяват въображение в кухнята. Дайте им възможност свободно да украсяват бисквитките си или ги предизвикайте да направят цветна плодова салата, или животни от зеленчуци.

Можете да оставите децата да готвят с приятели и да превърнете готвенето в конкурс, да видите кой може да направи най-добро представяне на чинията си. Но запомнете, всеки е победител, тъй като всички получават възможността да се насладят на вкусна награда!

3. Изграждайте важни житейски умения у децата

cook 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Готвенето с деца може да бъде чудесна възможност да ги научите на важни житейски умения.

Можете да говорите за математика и фракции, докато мерите количеството на съставките или режете пица на парчета. Или им помогнете да разберат повече за хигиената и безопасността на храните, докато миете ръцете си и подготвяте работното си място. Можете да говорите за балансирано хранене, докато приготвяте и оформяте ястието.

4. Изградете връзка с децата си, докато печете

cook 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кухнята е чудесно място за прекарване на повече време с децата, което не изисква много разходи и допълнителни курсове.

Печенето на бисквитки с децата може да превърне един обикновен следобед в изключителен.

Споделянето на време заедно, докато приготвяте вкусни лакомства, със сигурност ще създаде спомени, които ще останат за цял живот.

5. Съставяйте план за менюто заедно

cook 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Планирането на менюто с децата ви е качествено прекарано време заедно. Това ще им покаже значението на балансираното хранене – изпълнено с пълнозърнести храни, фибри и зеленчуци. Например: предизвикайте интереса им към храната и ги насърчете да ви помогнат да проявите творчество в кухнята!

6. Включете децата в приготвянето на храната

cook 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Децата са склонни да хапват повече от питателната храна в чинията си, когато помагат за приготвянето и.

Има много задачи, с които децата могат да ви помогнат. Измиването, настъргването или месенето са забавни занимания за децата. Не забравяйте и миенето!

7. Създавайте изкуство с храната

cook 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Направете балансираното хранене забавно за децата като проявите творчество.
Представянето на храната под формата на картина или прост модел, или декорирането на ръба на чинията, може да я направи по-вълнуваща и примамлива за децата. Животните и лицата винаги са популярни, а броколите и карфиолът са перфектни за дървета! Защо да не позволяваме на децата да режат чушки и краставици с рингове за сладки в интересни форми като сърца, звезди и диаманти?