Sort by
Sort by

Тутракан, Ардино, Димитровград и Белоградчик са четирите общини финалисти в 3-тото издание от националния конкурс "Нестле за “Живей Активно”

Голямата награда от 20 000 лв. ще бъде връчена на общината победител на специална церемония  на 25 януари 2022 г.
Нестле за Живей Активно
Назад

Жури в състав олимпийският медалист, дългогодишен приятел и посланик на инициативата Йордан Йовчев, златната медалистка от Олимпиадата в Токио Симона Дянкова, Мария Яровая, представител на партньорската организация на конкурса НСОРБ, и Мария Тодорова, юрист на Нестле България избра да се борят за финал четири общини, които според условията на конкурса са реализирали масово мероприятие в рамките на годината и представят свой проект, чието осъществяване  ще създаде условия гражданите им да превърнат активния начин на живот и балансираното хранене в устойчив навик.

“Благодарим искрено на всички общини, които въпреки предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, се включиха активно в тазгодишното издание на националния конкурс “Нестле за Живей Активно”. Конкурсът е важна част от дългосрочната програма на Нестле България, чиято цел е да промотира физическата активност и балансираното хранене като ги превърне в устойчив навик за българските граждани. Да се движим, да се храним балансирано и да бъдем активни е мисия, за която си заслужава да работим ежедневно и с постоянни стъпки, което ние в Нестле България с инициативата “Живей активно” правим от 2006 година насам, а съпричастността на всички партньори ни мотивира още по-силно да продължим с общи усилия да градим едно по-здраво бъдеще за нас и нашите деца и в новата 2022 година” - каза г-жа Нели Ангелова.

Над 10 000 души се включиха в активностите, организирани от 20-те общини, които взеха участие тази година, като най-масово беше ходенето, следвано от масови спортни игри на открито за всички възрасти. 

Градовете Ардино и Димитровград бяха отличени от журито за осъществяването на масово ходене по предварително начертани пешеходни маршрути, минаващи през някои от най-интересните природни и исторически забележителности на съответните градове и техните околности. Проектите, с които кандидатстват и двете общини са свързани с обособяване на зони за активен отдих с фитнес на открито, достъпни за всички граждани и насърчаващи не само активния начин на живот, но и активното общуване между деца и родители с повече съвместни физически занимания.

Нестле за Живей Активно Ардино
Нестле за Живей Активно Димитровград

Белоградчик спечели журито с мащаба и разнообразието от активности по време на организирания спортен полуден на града, включващ състезания на открито, шествие на здравето и беседа с деца и родители на тема здравословно хранене. Проектът, който общината иска да осъществи е изграждане на площадка със спортни и фитнес уреди на открито пред Младежки дом гр. Белоградчик " Фитнес и спорт сред скалите". 
Тутракан се включи с организиране на масови състезания по волейбол, футбол и стрийтбол за всички възрасти - мероприятие, превърнало се в истински спортен празник за града. Именно интересът на гражданите към отборни игри на открито е причина проектът, с който кандидатства общината да е за подновяване на настилката и цялостно освежаване на съществуващото баскетболно игрище и зоната около него. 

Нестле за Живей Активно Беолоградчик
Нестле за Живей Активно Тутракан

За първи път е проведен националният конкурс между общините „Нестле за Живей Активно“ през 2019 година, където големият победител бе община Девня и реализира успешно проект за реновиране на парк в кв. Река, гр. Девня
А победителят от 2020г. община Велики Преслав, използва наградата за изграждането на първия фитнес на открито в града и спортна площадка!

Нестле за Живей Активно Девниа 2019
Нестле за Живей Активно велики Преслав 2020


За конкурса и програмата Нестле Живей Активно

Националният конкурс за спонсорство на общински проект „Нестле за Живей Активно!“  се провежда за трета поредна година и е важна част от цялостната програма. Негова основна цел е да мотивира максимален брой хора от цялата страна да водят активен начин на живот и да се хранят балансирано като подкрепи усилията на местните власти в тази посока. Ръководството, координацията и контролът при организирането и провеждането му се осъществява съвместно от „Нестле България“ и основния партньор на инициативата НСОРБ.

Програмата Нестле за Живей Активно!“ е мащабен и комплексен дългосрочен проект със 17-годишнна история, който през разнообразни  целогодишни инициативи промотира физическата активност и балансираното хранене в България с идеята да ги превърне в устойчив навик за българските граждани. 

С годините „Нестле за Живей Активно“ излезе от рамките на кампанията и се превърна в национално движение, даващо възможност на стотици хиляди българи да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. Инициативата от 2006 година досега достигна до 450 000 души, а над 170 партньори подкрепят посланието за ползите от активния начин на живот.