Sort results by
Sort results by

Преход през есента – какво да носим със себе си в планината

есенна гледка

Есента вече е тук, но все още ни се иска да сме под отрито небе, близо до приключенията. Какво по-хубаво от малко бягство сред природата през октомври? Със своя чист въздух и разнообразни маршрути планината остава сред най-привлекателните локации за разходка и среща с красиви места. И все пак, преходният сезон ни напомня, че трябва внимателно да подготвим раницата, така че да имаме всичко необходимо за променливото време. Не пропускайте да вземете и най-важното – доброто си настроение, което ще направи преживяването необикновено.

Дрехите – по нещо от всеки сезон

Всеки любител на това преживяване знае, че в планината времето се променя с часове – ако сте тръгнали в слънчева сутрин, възможно е следобед да завали порой, а малко по-късно отново да бъде истинско лято. Това е и причината да носим със себе си различни дрехи, които да ни послужат в съответните ситуации. Препоръчително е да вземете две блузи с къс ръкав, които да смените през деня – по време да прехода е възможно да се загреете повече от необходимото, дори и температурите да са ниски. Сред задължителните дрехи са полар и ветровка. Поларът предлага изолация и топлина, която може да бъде необходима, когато спрете за обяд.  Ветровката е задължителен слой, който ще Ви предпази от вятъра на откритите пространства. Почитателите, които държат на сериозната екипировка, могат да се сдобия и с т.нар. „софтшел яке“, който представлява тънко яке със специална мембрана. 

zhena stoi na dazhd

Дъждът – удоволствие или предизвикателство

Всички знаем колко е неприятно да те навали дъжд по време на преход в планината. В такива моменти разходката се превръща в истинско изпитание, което често завършва с настинка. В есенния сезон няма как да не обърнем внимание на най-необходимата дреха – дъждобранът! Добре е да се снабдите с дъждобран за раницата или да се спрете на по-големия вариант, който обгръща Вас и раницата. За да бъдете сигурни, че документите и телефонът ще останат невредими, можете да се снадбите и с пликчета с цип, които да предложат сигурно съхранение. Дъждобранът не само ще запази вас и вещите Ви сухи, но и ще съхрани доброто Ви настроение. В крайна сметка, кой се страхува от малко дъжд? 

Светлината

Денят намалява с всеки изминал ден и изведнъж доскор късният летен следобед се превръща в есенна вечер. На първо място, не забравяйте златното правило: тръгнете колкото е възможно по-рано сутринта, за да се върнете по-рано следобед. От една страна, ще сте сигурни, че сте хванали светлата част на деня, а от друга е много възможно да избегнете и лошото време. И все пак – добре е да бъдете подготвени с необходимите съоражения като фенер и челник. Предимството на челника е, че осветява пътят пред Вас, докато ръцете ви са свободни да боравят с карта или телефон.
 

chelnik

Храна

В планината всичко става по-вкусно от обикновено – чистият въздух отваря сетивата ни, а физическото натоварване се отразява на апетита. Едва ли има нужда да напомняме за сандвичите, които присъстват задължително във всяка раница. Споделяме няколко полезни съвета:

  1. вземете ядки /за предпочитане сурови/, които ще ви заситят, без да усещате тежест;
  2. Винаги носете по една порция в повече, в случай че маршрутът се удължи;
  3. Без значение дали ще правите пикник или ще спрете за бързо хапване, десертът в планината повишава настроението и тонусът ни. Дали ще изберете блокче шоколад, мюсли бар или сушени плодове – важното е да им се насладите.   

Макар и да има маршрути с богато количество на вода, тя отново остава най-ценния ресурс в раницата ни. Бъдете сигурни, че носите малко повече от необходимото количество – през есента това би било поне 1,5л. на човек. Не пропускайте да пиете вода често на малки глътки, за да се освежавате по време на прехода. „Добре да вземете храна, която е засищаща, малко по-калорична и удобна за носене. Лично аз бих препоръчала сурови или печени ядки, сандвичи направени от пълнозърнест хляб с някакъв вид месо/кашкавал или протеинови барове например“, разказва Милица Мирчева, която е един от посланиците на „Живей Активно!“. Българската състезателка по лека атлетика споделя и един своите любими маршрути за всеки, който желае да опзонае планината: „Около София има неверояни места за разходка. Аз обожавам прехода от хижа „Алеко“ до Черни Връх; от Боянска църква до м. Копитото; хижа Ястребец до връх Мусала, а ако имате желание да се разходите малко по- надалеч определно препоръчвам да разгледате Белмекен!“
 

hrana v priroda

Аксесоари – класиката и новите технологии

Независимо дали можете да построите сами къща в гората или нямате представа как се пали огън, добре е да имате предивд няколко класически пособия и техните модерни алтернативи.

  • Швейцарско ножче – този мултифункционален „гаджет“ предлага различни функции, сред които има нож, лупа, сгъваемо трионче, отварачка и много други.
  • Компас и туристическа карта – стари колкото света, тези пособия могат да ни помогнат дори и в момент, в който техниката напълно отказва. Опознаването на маркироваката в планината и еко пътеката, разглеждането на картата предлагат възможност да развиете наблюдателност сред природата. А и със сигурност ще се почувствате като истински планинар.
  • Телефон и зареждаща батерия – във времето на комуникациите е добре да имате телефон под ръка, който може да бъде и модерната GPS версия на туристическата карта. Не забравяйте да вземете външна батерия, която да зареди телефона Ви по време на път, така че може да Ви послужи.
esenna razhodka

И все пак, оставете излишните разговори и социалните мрежи настрана и се насладете на природата и хубавата разходка!