Sort by
Sort by

Воден свят - силата на водата

жена държи чаша вода

Как да обясним на дете, че нашето тяло на практика е две трети вода? Ами, да опитаме така: човеците в общи линии са... ходещи краставици. Да нашият воден свят и водата са съществена част от сърцето, мозъка, кожата, цялото тяло. Дори и в костите ни има вода. Ние сме водни създания от водна планета.  Заедно с въздуха, водата е най-важният елемент за възникването на живота на Земята и всички ние имаме нужда от нея, за да ни има. Но познаваме ли истински нейната сила? И замисляме ли се за нейното бъдеще?

dete pie voda

Силата на водата

Днес пътуваме в космоса и имаме още по-смели мечти, но без някои от най-простите неща просто не можем: кислород, вода и храна. Като без вода човек може да преживее само няколко дни, а без храна – няколко седмици.

Водата се грижи за обмяната на веществата в организма, поддържа и телесната ни температура. Още от римляните хората по света използват терапевтичните ѝ качества да почиства, тонизира и лекува тялото. Студената вода ободрява, горещата – разпуска. Чрез водата се отделят вредните токсини, стимулира се имунната система и се чувстваме по-свежи и спокойни.

Всяка здравословна диета препоръчва да започваме и завършваме деня си с чаша вода. И да не чакаме да изпитаме жажда преди следващата глътка. Водата е важна стъпка за постигане на балансиран живот. Но какво ще стане, ако водата свърши?

chasha voda

Вода в беда

Толкова зависими от животворната ѝ сила, често забравяме обаче, че водата не е даденост. Заради огромното потребление на вода в наши дни, ресурсите ѝ могат да намалеят драстично в най-близкото бъдеще. Накратко, водният резервоар на планетата не е безкраен. И трябва да се отнасяме разумно и осъзнато към проблема, ако искаме да съхраним себе си и своя дом – Земята и нашият воден свят.

Световният ден на водата е на 22 март, неделя. Нека заедно си припомним, че трябва да използваме водните залежи внимателно и ефикасно, ако искаме да защитим здравето и да спасим живота на планетата.

От нас зависи

Всеки от нас може да помогне, ако промени някои ежедневни навици.

  • Да спираме водата, когато си четкаме зъбите – да, завърти крана, не е нужно водата да се лее бесмислено. Къмпингарите отдавна са възприели тази практика и нищо не пречи да я пренесем и в градска среда.
  • Да си взимаме по-кратки душове – да, кажи край на дългото прекарване под душа. Същото важи и за горещите вани, знаем, че изглеждат романтични по филмите, но всъщност са излишен лукс.
  • Да спрем течовете вкъщи – да, всяко домакинство поне веднъж се е сблъсквало с подобен проблем, който често се неглижира. А дори и най-малката капка е важна – не забравяй, че на планетата има и много райони с недостиг на този природен ресурс и днес все още има хора, които нямат достъп до чиста питейна вода.
  • Да пускаме пералня, само когато е пълна – да, откажи се, ако наистина няма нужда. Знаем, че модерните уреди се рекламират с техните саморегулиращи водата устройства, но все пак – в гардероба си имаш и други дрехи, грехота е цяла пералня да се върти за няколко чифта чорапи.
  • Да отглеждаме сухолюбиви растения вкъщи – да, цветята обичат водата повече и от теб и изискват обилно поливане всеки ден. Защо не опиташ да се грижиш за кактуси? Има хиляди видове, цъфтят невероятно и пият съвсем, ама съвсем мъничко вода.
polivane

Не казваме, че е достатъчно, но е добро начало, нали?