Пъстрите, но все по-хладни и къси ноемврийски дни ни подсещат за едни от най-топлите и радостни семейни празници, които предстоят – Коледа и Нова година. А какво е празник у дома и сред най-близките без подобаваща трапеза! Вижте тристепенното празнично меню на Теодора Титова, което ще Ви гарантира пълноценно празнично преживяване. Преди да започнете да творите в кухнята, не забравяйте да опресните кулинарните си умения със Съвети за храненето.
Празнично меню
Рецепта за салата от спанак, целина и ябълка
Необходими продукти:
- 100 грама спанак
- 1 зелена ябълка
- ½ глава целина
- 1 морков
- 50 грама орехи
- сока на един лимон
- зехтин
- сол на вкус
Приготвяне:
В купа за салата се слага първо спанака, след това добавяме настърганата целина. Моркова се реже на малки кубчета и се поръсва отгоре. Ябълката се реже на тънки резени. Поливаме зелената ябълката със сока от лимона, за да не потъмнява. Поръсваме с печени орехи. Овкусяваме със зехтин и сол и поднасяме.
Рецепта за печено пиле със сушени домати, кайсии и кисело зеле
Необходими продукти
- 1,5 кг. цяло пиле
- 15 броя сушени домати
- 10 броя сушени кайсии
- 2 скилидки чесън
- 50 грама ориз
- 200 грама кисело зеле
- 20 мл. олио
- 50 грама масло
- сол
- черен пипер
- кимион
- червен пипер
- 1 чаена чаша вода
Приготвяне:
Първата стъпка от рецептата е приготвянето на плънката. Нарязваме сушените домати, кайсиите, киселото зеле и чесъна. В тиган слагаме 10 мл. олио. Изсипваме зелето, кайсиите, сушените домати, чесъна и ориза. Добавяме щипка кимион и черен пипер. Задушаваме като слагаме и 1 к.ч. вода. Разтопяваме маслото и към него слагаме останалото олио. Добавяме сол, кимион, черен пипер и червен пипер. С плънката пълним пилето. С маслената смес го намазваме обилно цялото. Хубаво е да сложим от тази маслена марината и под самата кожа на пилето, между месото и кожата. Така ще получим наистина сочно печено пиле. Ако ни остане от плънката, ще я изпечем с пилето. В тавичка слагаме останалата плънка, пилето и водата. Завиваме с фолио и печем 1 час и 30 минути на 250 градуса. Готовото пиле се получава сочно и невероятно вкусно.
Кошнички с печена тиква и черен шоколад
Необходими продукти за 9 кошнички
- 3 броя кори за баница
- 300 грама тиква цигулка
- 3 супени лъжици кафява захар
- 1 брой натурален шоколад Нестле
Приготвяне:
Нарязваме тиквата на резени. Добавяме захарта и 1 к.ч. вода. Печем тиквата във фурната до готовност, а през това време приготвяме кошничките. Режем корите за баница на 4. Сгъваме ги във формата на пощенски плик. Поставяме във форма за мъфини. Печем за 5-10 минути в топла фурна. Охлаждаме добре кошничките. Печената тиква се пасира на крем. С този крем се пълнят кошничките. Отгоре слагаме парчета натурален шоколад с бадеми и червена боровинка „Нестле“.
Вашето меню е готово. Вече можете да седнете на масата и да се насладите на вкусна и балансирана домашно приготвена храна, приятна компания и празнично настроение. За повече идеи разгледайте Рецепти за баланс в празничния месец.