"Ние с Кати най-обичаме да готвим заедно". Така обичаната актриса Катерина Евро отговори на въпроса как се забавляват с нейната внучка. Малката Кати вече е опитен кулинар, благодарение на баба си, защото много често двете се грижат за семейните обяди.
Освен гарантираните забавления, приготвянето на храната от деца и родители е препоставка за изграждането на добри хранителни навици у най-малките и развива тяхната увереност.
Специално за Международния ден на готвача двете приготвиха любима рецепта на Кати - ципура с ризото и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 3-4 аспержа
- 3 розички броколи
- 3-4 средно големи моркова
- 1 бр. ципура (средно голяма)
- 1 глава лук
- 1 ч.ч. ориз (за ризото)
- 4 бр. гъби печурки
- 50 г. масло
- 2-3 с.л. зехтин
- Сол
Начин на приготвяне:
1. Първа стъпка: подготовката на зеленчуците.
Почистете аспержите, броколите и морковите и ги нарежете на ситно.
След което поставете зеленчуците в уред за готвене на пара (или тенджера с похлупак и гевгир), и ги задушете на пара с 25 г. масло и щипка сол.
2. Втора стъпка: филетиране на ципурата.
След като сте я почистили добре, я посолете от двете страни и я запечатайте на тиган или скара.
3. Трета стъпка: вкусно ризото с гъби.
Обелете и нарежете на ситно малка глава лук. В тенджера сгорещете зехтина, добавете лука и го задушете за няколко минути. Добавете към лука 1 ч. чаша ориз и го задушете за 3-4 мин., след което добавете вода 1 към 3.
Междувременно нарежете 4 печурки на ситно и когато оризът е сварен, ги добавете към него заедно с 25 г. масло. Посолете на вкус.
Хранителна стойност и ползи:
Тази рецепта е отличен пример за балансирано ястие, което включва качествен протеин от рибата, фибри и витамини от зеленчуците и енергия от ориза. Приготвянето на ципура на скара или тиган с минимално количество мазнина е здравословен начин за приготвяне на риба, като се запазва вкусът и хранителната ѝ стойност.
Аспержите и броколите са богати на антиоксиданти и витамин C, а гъбите – на ценни минерали като селен и мед. Комбинацията от всички съставки прави ястието не само вкусно, но и полезно за подрастващи деца и възрастни.
Полезно за деца:
Готвенето с деца е отличен начин да ги ангажираме в процеса на приготвяне на храна, да ги запознаем с продуктите и да им помогнем да изградят здравословни хранителни навици от малки. Освен това, това е чудесен повод за споделено време между поколенията – както виждаме от примера на Катерина Евро и малката Кати.
Съвети за заместители:
- За по-ароматно ризото можете да добавите малко настърган пармезан в края на готвенето;
- Ако не разполагате с ципура, рецептата може да се изпълни и с друга бяла риба, като лаврак или пъстърва;
- Задушените зеленчуци могат да бъдат поднесени и като самостоятелна гарнитура или салата.
Балансирано хранене с „Порция баланс“:
С тази рецепта лесно може да се илюстрира принципът на „Порция баланс“ – ½ от чинията заемат зеленчуците, ¼ оризът като източник на въглехидрати, и ¼ – рибата като източник на белтъчини. Този подход подпомага изграждането на пълноценни и здравословни навици за цялото семейство.
С това и с усмивка на лице рецептата е изпълнена! Да ви е вкусно :)