Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Рецепта „ПОРЦИЯ БАЛАНС“ от Катето Евро и Кати

katarina evro

"Ние с Кати най-обичаме да готвим заедно". Така обичаната актриса Катерина Евро отговори на въпроса как се забавляват с нейната внучка. Малката Кати вече е опитен кулинар, благодарение на баба си, защото много често двете се грижат за семейните обяди.

Освен гарантираните забавления, приготвянето на храната от деца и родители е препоставка за изграждането на добри хранителни навици у най-малките и развива тяхната увереност.

Специално за Международния ден на готвача двете приготвиха любима рецепта на Кати - ципура с ризото и зеленчуци.

Необходими продукти:

  • 3-4 аспержа
  • 3 розички броколи
  • 3-4 средно големи моркова
  • 1 бр. ципура (средно голяма)
  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч. ориз (за ризото)
  • 4 бр. гъби печурки
  • 50 г. масло
  • 2-3 с.л. зехтин
  • Сол

Начин на приготвяне:

1. Първа стъпка: подготовката на зеленчуците.

Почистете аспержите, броколите и морковите и ги нарежете на ситно.
След което поставете зеленчуците в уред за готвене на пара (или тенджера с похлупак и гевгир), и ги задушете на пара с 25 г. масло и щипка сол.

2. Втора стъпка: филетиране на ципурата.

След като сте я почистили добре, я посолете от двете страни и я запечатайте на тиган или скара.

3. Трета стъпка: вкусно ризото с гъби.

Обелете и нарежете на ситно малка глава лук. В тенджера сгорещете зехтина, добавете лука и го задушете за няколко минути. Добавете към лука 1 ч. чаша ориз и го задушете за 3-4 мин., след което добавете вода 1 към 3.
Междувременно нарежете 4 печурки на ситно и когато оризът е сварен, ги добавете към него заедно с 25 г. масло. Посолете на вкус.

Хранителна стойност и ползи:

Тази рецепта е отличен пример за балансирано ястие, което включва качествен протеин от рибата, фибри и витамини от зеленчуците и енергия от ориза. Приготвянето на ципура на скара или тиган с минимално количество мазнина е здравословен начин за приготвяне на риба, като се запазва вкусът и хранителната ѝ стойност.

Аспержите и броколите са богати на антиоксиданти и витамин C, а гъбите – на ценни минерали като селен и мед. Комбинацията от всички съставки прави ястието не само вкусно, но и полезно за подрастващи деца и възрастни.
Полезно за деца:
Готвенето с деца е отличен начин да ги ангажираме в процеса на приготвяне на храна, да ги запознаем с продуктите и да им помогнем да изградят здравословни хранителни навици от малки. Освен това, това е чудесен повод за споделено време между поколенията – както виждаме от примера на Катерина Евро и малката Кати.

Съвети за заместители:

  • За по-ароматно ризото можете да добавите малко настърган пармезан в края на готвенето;
  • Ако не разполагате с ципура, рецептата може да се изпълни и с друга бяла риба, като лаврак или пъстърва;
  • Задушените зеленчуци могат да бъдат поднесени и като самостоятелна гарнитура или салата.

Балансирано хранене с „Порция баланс“:

С тази рецепта лесно може да се илюстрира принципът на „Порция баланс“ – ½ от чинията заемат зеленчуците, ¼ оризът като източник на въглехидрати, и ¼ – рибата като източник на белтъчини. Този подход подпомага изграждането на пълноценни и здравословни навици за цялото семейство.

С това и с усмивка на лице рецептата е изпълнена! Да ви е вкусно :)