Карамфилът е подправката, която стопля душата и тялото в студените дни. Ароматните цветове на вечнозеленото карамфиловото дърво имат много свойства, като най-често ги използваме, за да придадем ухание на топли напитки или да овкусим ястия и сладкиши. Хубаво е да знаем обаче, че тази екзотична подправка съдържа и някои много важни съставки, които укрепват организма.
Ето и някои от впечталяващите ползи на карамфила:
Карамфилът е нискокалоричен и осигурява на организма Манган, Витамин С, фибри и Витамин К. Фибрите са отлично средство за поддържане на добър баланс на чревната флора, Витамин С подсилва имунната система, а витамин К играе важна роля в кръвосъсирването. Манганът е много важен минерал, който поддържа мозъчната функция и отговаря също за здравината на костите.
Освен всичко карамфилът е естествен антиоксидант. Смята се и, че има антимикробни свойства.
Още в древен Китай се е знаело, че това растение освежава дъха, затова не е чудно, че и днес можем да намерим карамфила сред съставките на различни продукти за хигиена на устата. Неговият антибактериален ефект се дължи на активното вещество евгенол, който в малки количества се съдържа и в канелата, и придава специфичен аромат на подправката. Той се използва също като локална упойка и дезинфектант в стоматологията.
Евгенолът е прекрасно средство и за поддържане на здравето на черния дроб. Той обаче трябва да се приема в разумни количества, консултирани с медицинско лице.
А сега да се спрем на карамфила като кулинарно изкушение.
Тази ароматна подправка се използва като овкусител за много десерти. Подходящ е за приготвяне на различни компоти, парфета, кремове и пудинги, но може да се използва и за солени ястия като супи, сосове, месни ястия и туршии.
Карамфилът фигурира в много сезонни ястия. Ето и нашето предложение, от което ще си оближете пръстите – праз със сушени сливи!
Необходими съставки: Праз 3-4 стръка, олио 5-6 суп.лъжици, 200 г. сушени сливи , 150 г сирене, 1-2 зърна карамфил, ½ ч.л. канела, сол, черен и червен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Нарежете праза на дребни парчета и го задушете в олиото. След омекването му добавете сушените сини сливи без костилки, предварително накиснати във вода. Добавете и водата, в която са киснали.
Посолете, прибавете черен и червен пипер на вкус, канелата и карамфила. Оставете сините сливи с праза да къкрят на тих огън около 20 минути, докато остане на мазнина. Най-накрая добавете натрошеното сирене.
И не на последно място уханието на карамфила може да стопли всеки дом и то не само с напитката и храната. Ние имаме прекрасни идеи как да придадете уют на дома си с карамфил! Забодете нагъсто парченца карамфил в един цял портокал и се наслаждавайте на аромата, който завладява стаята.
Автор: Мария Николова