Sort by
Sort by

Плато със зеленчуци на скара

(4 човека):

Съставки:

1 стрък копър, нарязан на ситно
1 червена ендивия, нарязана на четвъртинки
4 печени смокини, нарязани на половинки
2 кочана млечна царевица
2 кръгчета пресен ананас
1 твърдо тофу
1 супена лъжица кедрови ядки, запържени в тиган без олио
2 лъжици сок от лайм, за по-наситен аромат
2 лъжици зехтин

Съставки за дресинга:

3 супени лъжици сушени червени боровинки
4 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици пресен портокалов сок
1 чаена лъжичка балсамов оцет
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка дижонска горчица
Сол, прясно смлян черен пипер 

плато със зеленчуци на скара

 

Платото със зеленчуци на скара е перфектна рецепта, която може да се приготви като основно ястие през топлите сезони или като гарнитура през студените. Ние от Нестле предоставяме необходимите съставки за това ястие, но по ваша преценка винаги можете да добавите още нещо, което да направи рецептата още по-изкушаваща!  
Приятно готвене и не пропускайте да ни споделите вашият авторски отпечатък в тази рецепта, като ни кажете кои зеленчуци бихте добавили в нея! Да ви е сладко!
 

Начин на приготвяне:

Ендивията е листен зеленчук. Тя е от рода на маргаритките, което я прави много близък роднина на руколата и глухарчето. Листата на ендивията са богати на фибри, калции, желязо, фосфор, магнезий, витамини и други хранителни вещества. Тя има няколко разновидности, като за всички е характерен горчивия им вкус. За да се притъпи остротата му, в някои рецепти се изисква листата от ендивия да минат през предварителна обработка. В нашата рецепта ще ги карамелизираме на скара. Така най-добре ще отключим изключителния им вкус, който е прекрасна основа за нашето плато със зеленчуци на скара.

Подредете на добре загрята скара копъра, ендивията, смокините, царевицата, ананаса и сиренето тофу и ги поръсете със зехтин и сока от лайм. Оставете ги да се запекат 5 минути, като ги обръщате от време на време.

След като са готови ги подредете на плато, овкусете обилно с дресинг, нарежете сиренето тофу на кубчета и поръсете отгоре с кедрови ядки.

Сервирайте с пълнозърнест домашен хляб.

Зеленчуците идеално си вървят и с панирани хапки. Затова е чудесна идея да допълним нашето плато със зеленчуци на скара с веган хапките от серията Garden Gourmet. Те са универсална и вкусна алтернатива на месото и са много бързи за приготвяне.

Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.

Начин на приготвяне на дресинга:

Взимаме една малка купа. В нея поставяме всички съставки за дресинга и ги разбъркваме много добре до получаването на хомогенна смес.

Хранителни стойности (4 порции)

Хранителни стойности

Енергийна стойност (kcal)

Въглехидрати

Мазнини

Протеини

За 100 g

118

10.7

7.9

3.3

За порция (~300 g)

355

32.1

23.6

10