Кесадия със зеленчуци и сос гуакамоле
Съставки за кесадията:
1 кора за тортила (25 cm)
2 резена зеленчуков кашкавал чедър
½ глава червен лук
1 стрък зелен лук
¼ дебела червена чушка + ¼ дебела жълта чушка
50 g червен фасул (консерва)
30 g зелен фасул, сварен
20 g сварени царевични зърна
1 шепа листа от спанак
1 лъжица слънчогледово олио
сол, черен пипер на вкус
люта чушка
Съставки за сос Гуакамоле:
1 печено авокадо
1 добре опечен домат
¼ глава бял лук
½ чаена лъжичка нарязана люта чушка
¼ чаена лъжичка нарязан пресен кориандър
1 чаена лъжичка сок от лайм (или лимонов сок)
Сол и черен пипер
¼ чаена лъжичка нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне на Кесадията:
Белият лук се почиства и се нарязва на едро, зеленият лук се нарязва на дребно.
Дебелата чушка се измива, почиства и се нарязва на жулиени.
Загрява се тиган със слънчогледовото олио, добавя се белият лук, зеленият лук и дебелата чушка нарязана на жулиени, разбърква се от време на време с лъжица за около 2 минути.
Добавяме в тигана червения и зеления фасул, царевицата, спанака, посипваме ги със сол, черен пипер и люта чушка (по желание), разбъркваме добре, оставяме на огъня още 2-3 минути и изключваме котлона.
Опъваме на масата кората за тортила. На половината кора поставяме 1 резен зеленчуков кашкавал чедър, после сместа от тигана и накрая втория резен чедър.
Завиваме тортилата и натискаме добре.
Запича се на тиган от двете страни с малко олио.
Готова е, когато тортилата стане леко запечена и хрупкава.
Сервира се със сос Гуакамоле или сос Салса.
Ако Ви липсва вкуса на месото в кесадията, пробвайте да допълните рецептата с веган хапките от серията Garden Gourmet. Те са универсална алтернатива на месото и са много бързи за приготвяне.
Продуктите от серията Garden Gourmet са чудесно допълнение за рецептите на растителна основа, защото основната им съставка е соевият протеин. Соята съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини и така дори и без месо сме сигурни, че се храним балансирано според нашите индивидуални нужди. Също така продуктите от серията Garden Gourmet са добър източник на протеини и фибри.
Начин на приготвяне на сос Гуакамоле:
Авокадото се нарязва на две, премахва се костилката, изваждаме месеста му част с лъжица. Авокадото се намачква с вилица, на едро, така че да останат по-големи парченца.
Доматът се измива, нарязва се на четвъртини, изваждат се семената, като запазваме само месестата част, която нарязваме на кубчета.
Лукът се почиства и се нарязва на кубчета. Сместват се всички съставки, разбъркват се добре и се поръсват на вкус със сол и черен пипер. Сервира се с Кесадия със зеленчуци.
Хранителни стойности (2 порции)
Хранителни стойности |
Енергийна стойност (kcal) |
Въглехидрати |
Мазнини |
Протеини |
За 100 g |
135 |
14.3 |
7.1 |
4.4 |
За порция (~230g g) |
313 |
33.2 |
16.6 |
10.2 |