Sort by
Sort by

Топ 10 на най-хранителните плодове и зеленчуци

 

Когато времето застудее, възможностите за балансирано хранене стават дори повече. Многообразието от сезонни плодове и зеленчуци е навсякъде около нас – от малките зеленчукови пазари до големите хипермаркети. Вече нямате извинение да не готвите вкъщи и да не се храните балансирано.

Ако искате да вземете най-доброто от есента, трябва да знаете кои плодове и зеленчуци са най-подходящи за консумация през този сезон и защо.

1. Ябълка

Въпреки че в магазините можете да ги откриете през цялата година, есента е сезонът на ябълките и единственият период, през който можете да ги консумирате прясно набрани. Ще забележите, че вкусът им е различен, в сравнение с останалата част от годината.

Родителите ни и лекарите, които препоръчват да ядем ябълки, имат право. Тези плодове съдържат много антиоксиданти, които спомагат за намаляване на риска от развитие на различни заболявания. Хранене, богато на антиоксиданти, е надежден съюзник и срещу процеса на стареене.

Ябълките съдържат големи количества витамин С, които помагат на имунната система в борбата с влиянието на външни фактори. Пектинът, който съдържат всички плодове с ядлива кора, се бори с бактериите в червата и понижава холестерола. Ето защо ябълковата кора не трябва да се премахва – там се съхраняват повечето хранителни вещества и витамини.

Има много рецепти, в които можете да включите ябълките. Ето няколко идеи: ябълков пай, печени ябълки, зеленчукови салати с ябълки, компоти, конфитюри и др.

2. Брюкселско зеле

Въпреки че е родом от Белгия, брюкселското зеле може да се намери във всяка страна и есента е идеалното време за консумацията му. Богато на фибри, витамини С, К и фолиева киселина, брюкселското зеле помага за храносмилането, регулира нивата на кръвната захар, улеснява съсирването на кръвта и усвояването на калций. Брюкселското зеле може да бъде наистина вкусен и значим източник на хранителни вещества, когато се приготви правилно. Ето няколко идеи: нарежете зелето наполовина, подправете със зехтин, сол и черен пипер и го запечете във фурната.

3. Карфиол

Карфиолът е страхотна алтернатива за всички, които спазват хранителен режим и искат да заменят брашното с нещо друго: например пица с тесто от карфиол. Популярността му се дължи на факта, че има много ниски нива на въглехидрати и е един от най-добрите източници на витамини С и К. Също така, фолиевата киселина, която съдържа карфиолът, е полезна за бременни жени и такива, които правят опити да забременеят, тъй като предотвратява развитието на патологични организми. Освен класическите начини за консумация на карфиол като салата или печен във фурната, с него може да приготвите крем супи или ястия, в които да го превърнете в заместител на тестото.

4. Круша

Крушата е кралицата на сезона. Ароматът й е уникален, а вкусът - неповторим. Крушите са хидратираща и питателна закуска. Съдържат много витамини и хранителни вещества, лесни са за консумация, като не оказват натиск върху зъбите или напрежение върху храносмилателната система. Крушите съдържат въглехидрати и пектин, който е детоксикатор, регулират стомашно-чревния тракт и подсилват имунната система. Също така, крушите помагат на организма да усвоява по-добре калция. Насладете се на крушите като ги консумирате директно, в десерти или като компот.

5. Грозде

Гроздето - насладата на сезона, причината, поради която есента е толкова обичана. Познати са над 60 вида грозде, всички изключително богати на антиоксиданти и хранителни вещества, имащи противовъзпалително действие и спомагащи за състоянието на сърцето, подобряване на зрението, ставите и мозъчната функция.

6. Цвекло

В прясно изцедени сокове, ризото и макаронени изделия, бульони или салати, цвеклото е в „свои води“, когато идва есента. Консумацията на цвекло може да предотврати появата на деменция чрез увеличаване притока на кръв към мозъка. Цвеклото изобилства от антиоксиданти, фолиева киселина, калий и манган, като последният помага за усвояването на калция в костите и съсирването на кръвта. Не на последно място, цвеклото помага за превенция срещу сърдечни и чернодробни заболявания.

7. Тиква

Тиквата е синоним на есента. Заедно с гроздето, тиквата е звездата на сезона. Често свързвани и с Хелоуин, тези земни плодове са много питателни. Знаете ли, че една чаша тиква, нарязана на кубчета, съдържа почти двойно повече от препоръчителното количество витамин А на ден? Консумацията на тиква носи много ползи за организма – от нормализиране на кръвното налягане до решаване на проблеми с простатата. Тиквата съдържа Омега-3, витамини и бета-каротин, който се бори със свободните радикали. Можете да консумирате тиквата в различни вариации: печена с мед и орехи, в пайове, хляб, ризото или под формата на пюре. Тиквените семки, които съдържат голямо количество фибри, също не трябва да се пренебрегват. За разлика от летните тиквички, тиквата има гладка и мека текстура и добавена сладост, а плътната ѝ обвивка позволява да се съхранява дълго време. За още по-добър вкус, добавете канела и джинджифил към тиквените рецепти – няма да съжалявате.

8. Гъби

Гъбите се срещат през цялата година, но есента е техният сезон. Основното им предимство е, че не съдържат никакви мазнини – те са прекрасна алтернатива на месото и са част от много хранителни режими. Те са с ниски количества на натрий и не допринасят за повишаване на холестерола, съдържат малко калории и са изключително богати на витамин В. Ето най-разпространените начини за приготвяне на гъби: на скара, във фурна, в тиган с чесън и полента, в различни супи и яхнии.

9. Дюля

Хапването на ароматните и вкусни дюли е предизвикателство както за децата, така и за възрастните. Бабите и дядовците ни са се превърнали в специалисти в приготвянето на вкусни торти с дюли и индийско орехче, компот, конфитюри и салати. Дюлите са с ниско съдържание на мазнини и натрий. Отличен източник са на витамин С и са незаменими в асортимента на всяка плодова кошница.

10. Орехи

Орехите са подходящи както за междинно хранене, така и като добавка в сладкиши и салати. Поради твърдата си черупка те могат да се съхраняват месеци, дори години. Орехите са особено известни като една от основните съставки на козунаци и балансирани закуски. Орехите подобряват метаболизма и понижават холестерола. Когато се консумират в правилни количества, те могат да допринесат за редуциране на теглото. Имат противовъзпалителни свойства, подпомагат мозъчната активност, подобряват плодовитостта при мъжете и здравето на костите. Орехите имат хрупкава текстура и приятен вкус, поради което могат да бъдат включени в почти всяка рецепта: торти, бисквити и сладки, зърнени храни, енергийни барове, хляб, салати и много други.

Сезонните плодове и зеленчуци са много по-богати на хранителни вещества и вкус, от тези, които се предлагат през останалата част от годината! Не ги пропускайте!