Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Сладки новини

Какво всъщност е сладкото и как се вижда като едно неустоимо изкушение. Открийте какво е мнението на хора, които са в индустрията от години.

Светият Граал в Света на сладките: получи същия добър шоколадов вкус със само щипка захар. Това желание вече не е в областта на фантазиите.

Учените откриха начин да променят структурата на захарта, за да се разтваря по-бързо върху езика, което ви кара да усещате почти идентичен вкус, но от много по-малко количество от тази съставка.

Разтапяне

Няма изкуствено сладко, няма редки растителни екстракти, а само нова форма на оригиналната сладка съставка: захар. Учените в Нестле разработиха метод, който може да бъде свързан с производството на захарни кристали, само че - по-кухи.

„Ако погледнете една ябълка през електронен микроскоп, точно това ще видите“, казва той. „Истинската храна в природата не е нещо сплескано и хомогенно. Пълна е от кухини, увеличения и плътности. По този начин, чрез възпроизвеждане на това разнообразие, можем да възстановим същото усещане.“

Стефан Кетсикас
Стефан Кетсикас главен технологичен директор на Нестле

Добра наука

Професор Джулиан Купър, председател на Научния комитет на Британския институт по храните и наука, каза пред BBC, че развитието е важно. „Това е добра наука. Много хора се погрижиха за захарта, опитвайки се да намалят количеството.“

Технологичната реализация има сериозни последици за потребителите. Има потенциала да помогне на Нестле да контролира сладостта на продуктите със захар по един напълно нов начин и във време, когато много хора искат да консумират по-малко захар.

Нестле е в очакване на новия метод и възнамерява да го въведе в захарната си продукция. Структурираната захар е открита и разработена от учените на Нестле, работещи в изследователски и развойни центрове в Швийцария и в Обединеното кралство, които са част от глобалната мрежа от 40 такива съоръжеия на компанията.

Здравни ангажименти

Бизнесът ще помогне на компанията да спази ангажимента си да намали количеството захар в своите продукти. Нестле намалява захарта в цялата си гама продукти от 2007 г., когато компанията въведе световна политика. До края на 2016 г. компанията е намалила с 39,000 тона количеството захар, добавено към продуктите ѝ.

Марката Nesquik е отличен пример за това как се постига намаляването. През 2015 г. захарта, добавена в Nesquik, беше намалена с 15% в оригиналния шоколадов вкус и с 27% за вкуса с ягоди. Други намаления вече са обявени.

39,000 тона
намалява Нестле захарта в цялата
си гама продукти от 2007 г.,

Да се намали добавената захар е един от множеството ангажименти на компанията относно храненето, също като и намаляването на количеството сол и наситени мастни киселини в продуктите ѝ. В същото време тя се е ангажирала да увеличи добавянето на по-здравословни хранителни елементи като витамини, минерали и пълнозърнести култури.