Sort by
Sort by

Кафе капсулите – едно устойчиво решение

За повече от 30 години Нестле е сред първите компании, предлагащи кафе, опаковано в капсули, които осигуряват качество и свежест на кафе напитката, приготвена с машина, с прецизна точност за количество вода и електричество, използвани за всяка чаша кафе.
Нашият ангажимент е да дадем втори живот на всяка кафе капсула след употреба. Това изисква набор от решения, които включват опаковки, нови материали, технологии, инфраструктура.
кафе

Кафе капсулите – едно устойчиво решение

За повече от 30 години Нестле е сред първите компании, предлагащи кафе, опаковано в капсули, които осигуряват качество и свежест на кафе напитката, приготвена с машина, с прецизна точност за количество вода и електричество, използвани за всяка чаша кафе.

Нашият ангажимент е да дадем втори живот на всяка кафе капсула след употреба. Това изисква набор от решения, които включват опаковки, нови материали, технологии, инфраструктура.

Влияние върху околната среда

Кафе капсулата играе ключова роля в осигуряването на точно количество кафе за приготвянето на чаша напитка. Тя ни позволява да използваме ценни ресурси по ефективен начин и да намалим въглеродния отпечатък.

Какво ни кара да сме сигурни в този резултат? Правим оценка на влиянието на прецизно премереното кафе върху околната среда. Според проучване за жизнения цикъл на капсулите, проведено от Quantis, кафе, приготвено от алуминиева или разградима хартиена капсула като тази на Nespresso, има сходен въглероден отпечатък като този от филтър кафе или такова, приготвено в кафеварка.  Проучването също така показва, че напълно автоматична система има 30% по-висок въглероден отпечатък в сравнение с всяка друга система.
 

Кръгово производство и използване на по-малко необработени материали 

Продължаваме да увеличаваме използването на рециклирана пластмаса и алуминий. Вярваме, че технологиите непрекъснато ще се усъвършенстват и ще продължим да подобряваме начина, по който използваме различни материали.

През 2020 Nespresso лансира кафе капсули с 80% съдържание на рециклиран алуминий. Това е част от действията ни в посока изграждане на кръгова икономика, минимизиране на отпадъците и максимизиране на повторно използване на различни материали. 

Nescafé Dolce Gusto постоянно подобрява дизайна на опаковките с цел използване на по-малко необработена пластмаса, където е възможно, намалявайки съдържанието й с 1/3 до 2025 година. От март тази година Nescafé Dolce Gusto вече е намалило количеството полипропилен във всички капсули, което означава около 8200 тона пластмаса от 2018 година насам.

Инвестиране в добре функционираща инфраструктура за сортиране и рециклиране

И двата метода – рециклиране и компостиране – играят важна роля за постигането на кръгова икономика. Изграждането на мащабна и ефективна инфрастуктура изисква време, инвестиции, експертиза, иновации и не на последно място, сътрудничество.

От 2014 година Nestlé като компания е инвестирала повече от 300 млн швейцарски франка в изграждане на инфраструктура за рециклиране на своите кафе капсули, за да даде живот на материал, който в противен случай би бил изхвърлен или загубен. Степента на рециклиране постоянно се увеличава и ефективното рециклиране продължава да бъде основна част от решението за справяне с отпадъка от опаковки. 

Примери от Европа

В Белгия си сътрудничим с други кафе компании и производители на алуминиеви опаковки, за да подсигурим рециклирането на кафе капсулите ни от обединение Пластмаса, Метал и Напитки (PMD blue bag) от януари 2023 година. Подобни проекти се реализират в Германия, Франция, Испания.

Във Франция през 2019-та година Nespresso, Nestlé и JDE създават Алианс за Рециклиране на Алуминиеви Капсули. 51 центъра за рециклиране вече са оборудвани из цялата страна със специализирани машини за рециклиране на алуминиеви капсули и 30 милиона души могат да използват тази рециклираща система. В глобален мащаб 88% от членовете на Nespresso Клуб имат достъп до възможност за рециклиране в близост до дома си.

Какво правим в България? След няколко години на проучване, анализ и изграждане на модел от лятото на 2022-ра година се изгради специална услуга, чрез която в определени точки в страната капсулите NESCAFÉ Dolce Gusto се събират с цел рециклиране. Повече може да научите тук.

Net Zero Roadmap 2050

Подходът по отношение на кафе капсулите ни със своята прецизност на дозата кафе е част от стратегията ни за устойчивост (five-pillar packaging sustainability strategy), допринасяйки по този начин за постигането на голямата цел за нулеви емисии до 2050-та година (net zero emissions by 2050).

Последната капка кафе не означава последна употреба на нашите кафе капсули!

Затварянето на цикъла по отношение на нашите опаковки и кафе машини, непрекъснатите иновации, инвестиране в сортираща и рециклираща инфраструктура, както и намаляването на необходимостта/зависимостта от необработени материали за нашите кафе капсули – всички тези подходи са част от целта за устойчивост по отношение на кафе опаковките и вдъхването на втори живот на нашите кафе капсули.

 

И още информация

Тук може да прочетете още за нашите активности: