Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

WWF Марсилия

Назад
ДОСТЪП ДО ВОДАДОСТЪП ДО ВОДА: Осигуряване на вода за хиляди хора

Председателят на Нестле говори на Световния форум за водата след като компанията представи доклад за водата

На Световния форум за водата председателят на Нестле Петер Брабек-Летмат изтъкна необходимостта от „прагматични, ефективни и икономически ефективни действия“ за справяне с недостига на вода в световен мащаб.

По време на речта беше представен докладът на Нестле, подчертаващ усилията на компанията за справяне с проблема.

Докладът „Създаване на споделена стойност 2011“ на Нестле илюстрира също така работата на Нестле по отношение на храненето, развитието на селските райони, устойчивостта на околната среда и спазването на законодателството в тази област.

Действия на местно равнище

На форума в Марсилия, Франция, г-н Брабек-Летмат заяви, че начинът за намаляване на глобалното потребление на вода е чрез действия на местно равнище.

„Въпросите, свързани с водата, не могат да бъдат решени от чуждестранни организации“, каза той. „Инициативата трябва да бъде поета на местно равнище чрез решаване на конкретните проблеми на отделни речни басейни“.

„Това трябва да бъде инициатива на правителството, която да бъде подкрепена от широко публично-частно партньорство на местно равнище.“

Г-н Брабек-Летмат подчерта, че глобалната публично-частна инициатива Група за водните ресурси 2030 (WRG) също може да помогне чрез осигуряване на инструменти и информация относно добрите практики.

Създадена през 2008 г. след призива на ООН към бизнеса и правителствата за справяне с въпроса за сигурността на водите, тя дава насоки и нови идеи за политиката, свързана с недостига на водни ресурси.

На откриването на сесията г-н Брабек-Летмат, който е председател на WRG, отправи покана към присъстващите 3200 души да подкрепят инициативата.

Френският премиер Франсоа Фийон се присъедини към други политици, кралски гости и главни изпълнителни директори на големи компании на форума.

Хосе Лопес, изпълнителен вицепрезидент на Нестле и ръководител операции, също участва в едноседмичното събитие.

Намаляване на потреблението на вода

Новият доклад е осмата годишна публикация за Създаване на споделена стойност на Нестле и ще може да се намери в интернет в сряда, 14 март.

Той представлява подходът на Нестле към бизнеса, който има за цел да създаде стойност за своите акционери и за общностите, в които развива дейност, въз основа на спазването на законодателството и устойчивите бизнес практики.

Докладът показва, че компанията е намалила потреблението на вода в заводите си с почти една трета от 2001 г. насам, като същевременно производството на храни и напитки се е увеличило със 73%.

Кликнете тук за нови изображения от доклада за Създаване на споделена стойност

Нестле е предоставил достъп до питейна вода на повече от 60 000 души, инвестирайки 2,25 милиона швейцарски франка за водоснабдяване и канализация, сигурност на храните и инициативи за спешна помощ в Кот д‘Ивоар.

Това е възможно чрез подновено тригодишно партньорство с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Обществото на Червения кръст.

В допълнение, Нестле ще публикува годишния си доклад на 14 март.

Световен форум за водата

Повече от 25 000 участници и 800 лектори ще вземат участие в тазгодишния форум, който подчертава темата „Време за решения“.

 

Информация по темата
Снимки от доклада във Flickr
Сайт на Световния форум за водата
Създаване на споделена стойност

Прочетете повече за усилията на Нестле, свързани с водата:
Нестле подчертава глобалния недостиг на вода на Световния икономически форум
Група за водните ресурси 2030
Председателят на Нестле говори за сигурността на водите на Световния икономически форум
Председателят на Нестле разисква сигурността на водите и храните в света в Харвард