Sort by
Sort by

Стартира първата професионална Бариста Академия в България по инициатива на NESTLÉ Professional

Назад
София, България

Mастър-бариста Кристина Кумпуни демонстрира как се приготвят и поднасят съвършените кафе-специалитети

На 17 февруари 2009 г. стартира първата Бариста Академия в България по инициатива на NESTLÉ Professional, в рамките на която едни от най-добрите професионалисти в приготвянето и поднасянето на кафе и кафе-напитки в света ще предадат своя опит и познания на бармани, баристи, собственици и управители на заведения. Партньор на инициативата е компанията NEXTMEDIA HELLAS, която организира професионалните семинари на Бариста Академията в Гърция. На първият семинар от Академията мастър-бариста Кристина Кумпуни демонстрира как се приготвят и поднасят съвършените кафе-специалитети, в присъствието г-н Петър Стоилов – бизнес мениджър на Nestle Professional за България и Костас Демирис - маркетинг мениджър на Бариста Академия в Nextmedia Hellas. На събитието беше представена и новата категория напитки - Nescafe Latte, която Nestle Professional ще лансира на българския пазар през април 2009 г.

„Лансирането на първата професионална Бариста Академията в България е естествено следствие от стремежа на NESTLÉ Professional да разработва все по-висок клас специални кафе-напитки, които да задоволят желанието за уникалност и лукс на съвременния потребител. Стремежът ни е да създадем професионален център за обучение на нашите партньори, бармани и собственици на заведения, като им предоставим ноу-хау на световно ниво, с цел постигане на все по-качествено обслужване в заведенията, в които присъстват марките на Нестле“, коментира Петър Стоилов, бизнес мениджър на NESTLÉ Professional за България.

През изминалите години пазарът на кафе-напитки за консумация извън дома бележи значителен ръст и се очаква тази тенденция да се запази. Прогнозата на Evromonitor сочи, че продажбите в индивидуалните кафетерии ще се увеличават с 4.1% в периода 2009 – 2011 г. , докато продажбите на специализираните кафе-шопове, от своя страна, се очаква да се удвоят. Значителната промяна в динамиката на ежедневието и все по-малкото време, прекарано у дома, неминуемо увеличава важността на out-of-home канала и като следствие от тенденцията, хората търсят специални напитки. Това е основната причина NESTLÉ Professional да инициира създаването на първия в България професионален център за обучение в областта на приготвянето и поднасянето на кафе и кафе-напитки.

Семинарите в рамките на Бариста Академията са първата инициатива за професионално обучение на NESTLÉ Professional в България. Академията ще предложи на бъдещите професионални баристи оптимални знания, умения и практически опит в приготвянето и предлагането на специални гурме напитки. Това ще стане чрез пряко взаимодействие с бармани и собственици на кафе-барове с цел обединяване на науката за съвършено приготвяне на кафе-напитки и ежедневната работа в кафетерии.

През 2009 г. в Бариста Академията ще се включат над 500 участници. Участието в Академията се удостоверява с издаването на сертификат след успешното завършване на програмата. Сесиите ще се провеждат в офисите на NESTLÉ България, в специално оборудвана за целта зала.