Sort by
Sort by

NESTLÉ Professional създава първата професионална Бариста Академия в България

Назад
София, България

Най-добрите „кафе-сомелиери” в света ще обучават български професионалисти в усвояване на тайните на съвършеното приготвяне и сервиране на кафе-специалитети

В средата на месец февруари 2009 г. ще стартира първата Бариста Академия в България, по инициатива на NESTLÉ Professional, специализирано звено на NESTLÉ за предоставяне на решения за бизнеса - храни и напитки за консумация вън от дома. Като надежден партньор, даващ креативни, печеливши решения и професионални услуги на своите клиенти, NESTLÉ Professional ще работят със световно признати специалисти в областта на кафе-семинарите. Партньор на инициативата е гръцката компания NEXTMEDIA HELLAS, която организира професионалните семинари на Бариста Академията в Гърция. В рамките на Академията едни от най-добрите професионалисти в приготвянето и поднасянето на кафе и кафе-напитки в света ще предадат своя опит и познания на бармани, баристи, собственици и управители на заведения с цел обединяване на науката за съвършено приготвяне на кафе-напитки и ежедневната работа в кафетерии.

Изследване на World of coffee сочи, че почти 30% от всички кафе-напитки се консумират извън дома – в кафетерии, павилиони и в офиса. По данни на EUROMONITOR, в България работят над 20 000 кафетерии като продажбите, които се реализират в тях на годишна база, надхвърлят 437 млн. лв., а 98% от консумацията на напитки се осъществява „на място” в заведението. Въпреки големия брой заведения обаче все още има какво да се желае по отношение на качеството на приготвяне на напитките. Tова е основната причина NESTLÉ Professional да инициира създаването на първия в България професионален център за обучение в областта на приготвянето на кафе и кафе-напитки.

„Със старта и лансирането на Бариста Академията в България, NESTLÉ Professional си поставя за цел да създаде един професионален център за обучение и да предложи на бъдещите професионални баристи оптимални знания, умения и практически опит в приготвянето и предлагането на специални гурме напитки. Това ще стане чрез пряко взаимодействие с бармани и собственици на кафе-барове. Академията е дългосрочен проект, който ще ни позволи да споделяме идеи и решения с нашите клиенти, които удовлеторяват и надхвърлят очакванията на крайните потребители, предлагайки им нов „напитков” свят с някои от най-добре познатите брандове на NESTLÉ: NESCAFÉ, NESCAFÉ FRAPPÉ, BUONDI ESPRESSO, COFFEE-MATE”, коментира мeниджърът на NESTLÉ Professional за България Петър Стоилов.

Според английския жаргон с термина „бариста” се определя човек, който е усвоил високо ниво на експертиза по отношение на еспресо-базирани кафе-напитки. Той може да бъде наречен още „кафе-сомелиер” - професионалист с експертни умения и задълбочени познания по отношение на кафето, различните блендове кафе, еспресото, качеството, печенето на кафе, лате-арт и т.н. Баристите познават всички възможни видове кафета и могат да приготвят точната напитка, отговаряща на всеки индивидуален критерий за аромат, вкус и сила на кафето.

През 2003 г. NEXTMEDIA HELLAS отварят първата за Гърция Бариста Академия (БА), като до този момент успешно обучение са преминали над 2000 баристи. През 2009 г. в БА ще се включат над 500 участници. Участието в Академията се удостоверява с издаването на сертификат след успешното завършване на програмата. Сесиите ще се провеждат в офисите на NESTLÉ България, в специално оборудвана за целта зала.

Семинарите в рамките на Бариста Академията са първата инициатива за професионално обучение на NESTLÉ Professional в България, след превръщането на NESTLÉ Professional в независимо международно бизнес звено през 2008 г. Тогава най-голямата компания за храни и напитки в света подчерта амбицията си да разшири своето присъствие в пазарния сегмент на храните и напитките за незабавна консумация, както и ориентацията си върху здравословното хранене.