Нестле откри научноизследователски център в Западна Африка за подобряване качеството на местните земеделски култури

Веве, Швейцария

Създаване на споделена стойност за компанията и селските общности

Веве, 30 април 2009 г. – Днес Нестле откри официално нов научноизследователски център в Абиджан в присъствието на представители на правителството на Република Кот д’Ивоар в т.ч. Амаду Гон Кулибали, министъра на земеделието Ибрахима Баконго Сисе, министъра на науката Габриел Лахури-Гуигуи, специалния съветник на държавния глава по научните въпроси, и главния изпълнителен директор на Нестле Пол Булке.

Дейността на новия център ще бъде насочена към развитие и подобряване качеството на местни суровини, като какао, кафе и маниока, и към адаптиране на продуктите към хранителните нужди и вкусове на западноафриканските потребители. По-доброто качество на реколтата в Западна Африка ще позволи на Нестле да се снабдява с повече местни суровини, което от своя страна ще помогне на фермерите да повишат доходите си. Това е и още една илюстрация на принципа за създаване на споделена стойност, използван от Нестле, което едновременно създава стойност, както за компанията, така и за обществата, в които тя извършва дейност.

Новият научноизследователски център на Нестле ще съдейства за решаване на проблема с болестите и застаряващите плантации, който засяга реколтата от какао в Западна Африка всяка година, като спомогне за размножаването на милиони високодобивни, устойчиви на болести какаови дървета в региона през следващите години.

През последните 30 години, Нестле успя да разработи съвременна технология за масовото производство на дървета с целесъобразни характеристики с помощта на соматична ембриогенеза. Технологията позволява размножаването на високодобивни и устойчиви на болести дървета в голям мащаб с цел подмладяването на плантациите от какао и кафе. Този подход допринася за намаляване на обезлесяването, като елиминира нуждата от разрастване на съществуващите плантации, и вече се прилага успешно в различни райони на света.

В Еквадор и Индонезия, Нестле предоставя техническа помощ за ускоряване култивирането на усъвършенстваните разновидности на какаовото дърво. Проектът стартира миналата година и до днес е спомогнал за разпространението на 1,1 млн. високодобивни и устойчиви на болести какаови дървета в Индонезия, като тази цифра се очаква да достигне 70 млн. през 2011 г.

Същият подход се използва и при кафето. През последните пет години, проектите за култивиране на кафе в Мексико и Тайланд предоставят на фермерите близо 1,5 млн. високодобивни и устойчиви на болести млади растения годишно, които до 2015 г. се очакват да покрият земеделска площ от 10 000 хектара в двете страни.