Нестле и партньорите в проекта ДОМИНО дадоха официален старт на дуалното образование по швейцарски модел в ПГМЕ „Никола Вапцаров“ в София

Нестле България и партньори дадоха официален старт на проекта ДОМИНО – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ в ПГМЕ „Никола Вапцаров“ в София. Проектът подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария.

На 16 септември 2016 г. на официалното откриване на учебната година в Професионална гимназия по механоелектротехника „Никола Вапцаров“ в София присъстваха Президентът Росен Плевнелиев, Зам.-министърътна образованието и науката Деян Стаматов, Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Денис Кнобел, както и представители на компаниите партньори по проекта – Нестле България, ЧЕЗ, Фесто, Алфалифт, ЛЕМ, Райхле и Де Масари.

В първия учебен ден близо 400 ученици прекрачиха прага на 16 професионални гимназии в 11 града в цялата страна, за да се обучават в общо 5 професии по системата „учене чрез работа“ по швейцарски модел в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Ученици и техните родители, учители и представители на институциите и бизнеса се събраха, за да отбележат включването на новата професия „Електротехник“ по проекта ДОМИНО в единственото училище по механоелектротехника в София и Софийска област. Учениците ще имат възможност да съчетаят учебния процес с трудов опит във водещи компании в различните сектори.

„Като част от швейцарска компания и предвид постоянния ангажимент на Нестле към младежката заетост, да бъдем част от този проект за нас е още една възможност да допринесем за развитието на младите хора в страната,“ – заяви Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на Нестле България. През 2015 г. Нестле бе една от първите компании, заявила желанието си за участие в проекта. „Убедени сме, че допирът с реалния работен процес в най-голямата компания за храни и напитки в страната ще бъде от изключителна полза за бъдещите професионалисти,“ – добави г-н Пералехо.

Мартин Крон, мениджър на фабриката на Нестле за шоколадови продукти и бисквити в София, сподели опита си като възпитаник на същата система: „Преди 20 години аз бях един от Вас – учениците. Започнах своята кариера в Нестле през далечната за вас 1995 по програма за дуално обучение... От опит знам, че комбинирането на теоретичното обучение с практически опит е солидна основа за бъдеща кариера и бързо кариерно развитие. Фокусирането върху професионалното Ви образование ще отвори много врати пред Вас.“

Нестле България има дългогодишни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 19 години развива стажантските си програми. Вкрая на 2013 г. бе обявен и стартът на инициативата на Нестле за младежка заетост в Европа „Nestle Needs YOUth“ („Нестле се нуждае от младите хора“), врамките на която в България компанията се ангажира да даде възможност на 330 младежи под 30-годишна възраст да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г.

Като продължение на усилията в подкрепа на развитието на младежите, през 2016 г. Нестле България и партньорите ѝ от JobTiger стартират съвместното провеждане на отворени часове за СВ-консултации в рамките на инициативата “Alliance for YOUth” („Алианс за младежта“), които ще се състоят по време на обученията в университетите, традиционно организирани като част от Дните на кариерата, както и в специално обособен кът по време на откриването на „Национални дни на кариерата“ в София. Освен критериите заподготовка на успешно СВ, младите хора ще могат да получат консултации и по следните теми: как да оставиш добър дигитален отпечатък, какви са каналите, по които можеш да търсиш работа или свободни стажантски позиции, твоят LinkedIn профил и други.

Повече за проекта ДОМИНО

С общ бюджет от 3,5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“, подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария. Страната има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три – ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 г.  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне 10 професии.

Форумът задуалното образование координира усилията на различните страни, заинтересовани от навлизането му в България. В него участват над 100 представители на държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор. В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование.