Sort by
Sort by

Научноизследователски център на Нестле, Лозана, Щвейцария 27 Ноември 2008, Среща на медиите

Назад
София, България
5-ти Международен симпозиум на хранителна тематика

Петият международен симпозиум на тема „Хранене и Постижения" се проведе в Научноизследователския център на Нестле в Лозана през Октомври 2008. Ежегодният симпозиум на Нестле на хранителна тематика привлече едни от най-изтъкнатите имена от научните среди, за да коментират резултатите от последните научни изследвания. През последните 5 години, тези симпозиуми са събирали на едно място 8 нобелови лауреата, заедно с още много именити учени.

Срещата на медиите, която се проведе на 27 Ноември представи резюме на симпозиума и даде реални примери с видни атлети, като същевременно успя да обедини различните теми от бизнеса, науката и потребителските очаквания пред около 60 журналисти. Председателят Хилъри Грийн, която оглавява отдела по Научноизследователска и развойна комуникация на Нестле, очерта предизвикателствата, пред които са изправени ораторите в различните работни области: за видните спортисти, предизвикателството е да са посланици на техните страни и на спорта, с който се занимават; предизвикателството за тези атлети е да са винаги на върха или да продължат да се усъвършенстват чрез тренировки и добра храна; предизвикателството пред хранителните специалисти е да разберат хранителните нужди на атлетите; и предизвикателствата пред които са изправени хранителните компании са при превръщането на науката за храненето и нуждите на атлетите в бизнес възможности и бизнес успехи.

Нестле има сериозни позиции, що се касае до храненето. Опознаването на потребителя не е само задаване на въпроси за това, какво той харесва. Нестле навлиза по-дълбоко в нещата – разбиране на физиологичните нужди на тялото и мозъка, защо някой харесва или мрази нещо. Когато придобием това разбиране, ние ще можем да доразвием световните ни марки.
Изводът от таз годишния симпозиум е, че тренировките са нужни за всички етапи на живота, а правилното хранене е задължително. Не съществуват научни доказателства, че храненето само по себе си ще реши проблемите на обездвижването – тренировките са жизненоважни за всички човешки дейности, а доброто хранене увеличава ползите от тренировките. Важно място заема и това какво, кога и как се храним – необходимостта от протеини трябва да се задоволи веднага след тежки тренировки; ако изчакаме дори само 2 часа няма да има никакъв ефект.

В хранителния план на Нестле можем да намерим подробно разработена тренировъчната физиология, с което се цели да се намерят научно-базирани решения, в полза на атлетите, било то относно хранене или ползи. Нестле насочва вниманието си към спортовете, в които има ‘спиране и тръгване’, като футбол и ръгби, за които има различни хранителни изисквания. В допълнение, ние търсим външни партньори, които да ни предоставят знания си, като например някои компании за диагностика като Танита, Полар и 3M.

Нестле се стреми да задълбочи познанията си в тази научната област като присъства на различни научни симпозиуми и като работи с няколко университети.