Натуралният шоколад може да помогне за намаляване на стреса

Според проучване на Нестле ежедневната консумация на умерено количество натурален шоколад може да помогне за намаляване на хормоните в тялото ни, когато се чувстваме стресирани. Учени от Центъра за изследвания на Нестле в Швейцария проучиха биохимичната основа за репутацията на шоколада като храна, която кара човек да се чувства добре. Тяхното изследване показва, че химичните съединения, съдържащи се в натуралния шоколад, могат да подобрят настроението на хората, които са подложени на голям стрес.

Учен от Нестле д-р Сунил Кочхар, който е ръководител на изследването, разясни констатациите по време на своята презентация „Какао и шоколад – науката на насладата“ на националната среща на Американското химическо общество (ACS) в Калифорния. Той обсъди и изследванията на компанията по отношение на начина, по който се създават вкуса и аромата на шоколада при изпичането на какаовите зърна, както и как обработката на какао може да се подобри, с цел естествено подобряване на вкуса му.

Умерена консумация

При изследването на Нестле за влиянието на натуралния шоколад върху стреса са наблюдавани 30 здрави възрастни в продължение на две седмици. Всеки ден на участниците били предлагани 40 гр. натурален шоколад (около четири парченца от голямо блокче шоколад). Те консумирали половината шоколад сутрин, а другата половина следобед.
При участниците, които имали по-високи нива на стрес в началото на изследването, било отчетено намаляване на химическите реакции в телата им, свързани със стреса. Резултатите при всички участници показали намаление на нивото на хормоните свързани със стреса, включително и при участниците, които в началото не били оценени като страдащи от стрес.

Химичен баланс

„Когато сме подложени на стрес, химията на тялото ни става небалансирана“, каза д-р Кочхар. „В дългосрочен план това може да бъде вредно за здравето ни. Ние открихме, че ежедневната умерена консумация на натурален шоколад може да помогне за балансиране на химията на тялото на хора, които страдат от стрес. Може да се твърди, че добавянето на натурален шоколад към една здравословна и балансирана диета може да доведе до химичен състав в тялото, който по-добре може да се справя със стреса.“
Натуралният шоколад съдържа висока концентрация на какаова маса, богата на химични съединения.

Богат на какао

Натуралният шоколад, използван в изследването, е съставен от 75% какаова маса. То е богато на химични съединения, които влияят върху метаболизма или химичните реакции, които протичат в клетките.
„Тревожността и стресът могат да окажат значително влияние върху благосъстоянието на хората и да доведат до различни физически и емоционални заболявания, а понякога и до по-сериозни здравни проблеми“, добави д-р Кочхар. „Тези резултати значително спомагат за текущите ни усилия да установим влиянието на определени хранителни съставки върху човешкия метаболизъм и нашето здраве.“

Новооткрити ползи за здравето

Проучването, публикувано в Журнал на протеомни изследвания, е едно от няколко, провеждани от Центъра за изследвания на Нестле по отношение на новооткритите ползи на натуралния шоколад за здравето. Едно по-ранно проучване  бе направено в сътрудничество на учените от Нестле с експерти от BASF, водещата световна химическа компания, и берлинската научна организация Metanomics. Те изследваха влиянието върху микроорганизмите в човешките черва, свързани с редовната консумация на натурален шоколад.

Центъра за изследвания на Нестле също така си сътрудничи с университета в Лъфбъроу, един от водещите институти за спортни науки в Обединеното кралство, с цел проучване на използването на натуралния шоколад като ефективна алтернативна лека храна за активни хора.

Аромат и вкус

По време на конференцията на ACS, д-р Кочхар обясни, че проучванията на Нестле са сред малкото в цял свят, които изследват ролята на белтъчините при развитието на вкуса на какаото или шоколада. Какаовите семена преминават през естествена ферментация преди да се превърнат в основна съставка за производството на шоколад.
Учените от Нестле са разработили уникален, синтетичен процес за ферментиране на какаовите зърна, която имитира естествената ферментация. Това им е помогнало да идентифицират редица съединения, образуващи се при съхранението на сухо какао, които са от ключово значение за химичните реакции, определящи неговия аромат и вкус.

ACS

Американското химическо общество е най-голямото научно общество, което осигурява достъп до химически изследвания чрез многобройните си бази данни, научни списания и конференции. Националната конференция на Обществото през пролетта се провежда от 25 до 29 март 2012 г. в Сан Диего, Калифорния.

Д-р Кочхар взе участие в симпозиума „Какао – наука и технологии“ в сряда, 28 март. Той присъства заедно с други международни експерти, за обсъждане на потенциално полезните за здравето ефекти на какаото и другите съставки в шоколада.