Sort by
Sort by

Стартира мащабна програма за балансирано хранене и активен начин на живот в българските училища

Вече над 100 училища са изявили желание да се включат в инициативата
Назад

 

Над 100 училища и над 10 000 деца са декларирали желанието си да се включат в старта на мащабната програма, целяща да спомогне за изграждането на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у децата – „Нестле за по-здрави деца“. Записванията за нея започнаха в началото на учебната година и ще продължат до края на първия срок, за да могат да се включат максимален брой от желаещите учебни заведения. По време на уроците от програмата „Нестле за по-здрави деца“ учениците ще научат по интересен и интерактивен начин повече за балансираното хранене и активния начин на живот.

Още при обявяването на програмата сред училищата през септември, над 100 учебни заведения от цялата страна заявиха желанието си да се включат в нея. Първите 60 от тях ще имат възможността да участват в специално организирано събитие, посветено на Международния ден на готвача. То ще се проведе на 20-ти октомври, когато шеф Виктор Ангелов, шеф Жоро Иванов, шеф Цветомир Николов и шеф Юри Велев още веднъж ще подчертаят колко важно е балансираното и разнообразно хранене чрез интерактивни дискусии и готварски игри.

Програмата „Нестле за по-здрави деца“ се организира от Нестле България с подкрепата на Министерството на образованието и науката и редица експерти в областта на храненето, спорта и движението. Те ще предадат своите послания на децата в специално разработените за всеки от шестте модула уроци. Сред посланиците на програмата са шеф Жоро Иванов, проф. Веселка Дулева, Лазар Радков, Евгени Иванов – Пушката, Маруся Иванова, Тереза Маринова и Асен Аролски. Всеки от тях представя основните точки на уроците, посветени на балансирания и активен начин на живот. 

„С въвеждането на програма „Нестле за по-здрави деца“ в България си поставихме много амбициозни цели, водени от искреното си желание да допринесем за по-доброто бъдеще на българските деца. Изключително мотивирани сме и от факта, че постигнахме тази бройка заявили участие училища в първоначално подадения срок. Това ни дава уверението за успешно въвеждане на уроците сред все по-голяма част от началните класове на българските училища.“ сподели Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България. Повече информация и пълния списък с училища, участващи в програмата, можете да откриете на: www.jiveiaktivno.bg

Повече за „Нестле за по-здрави деца“: 

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца.