Sort by
Sort by

Нестле за Живей Активно! с амбицията да нареди София сред най-активните градове в света

Инициативата отправя интерактивно пешеходно предизвикателство към столичани през месец септември

Живей Активно София
Назад

Година след като Нестле за Живей Активно! вдъхнови гражданите и гостите на столицата да изминат общо 27 милиона крачки в един ден, сега инициативата отправя ново пешеходно предизвикателство - „Подобри своя рекорд!“. По време на Европейската седмица на мобилността през септември, Нестле за Живей Активно!  цели да превърне София в една от най-активните столици в света, провеждайки първото по рода си пешеходно състезание между районните кметства в столицата.

Последни проучвания сочат, че средно за света, хората изминават по 4 961 крачки на ден, а столицата има шанс да нареди България сред държавите с най- високо ниво на активност, а именно Хонг Конг със средно 6 880 крачки на ден, Япония с 6 010 и Испания с 5 936*.  За тазгодишното издание на инициативата в София Нестле за Живей Активно! си поставя за цел гражданите да изминат средно 7000 крачки на ден по време на двуседмичното пешеходно състезание.

Надпреварата на Нестле за Живей Активно! между софийските райони стартира на 04.09.2021 и продължава до 18.09.2021, датата на събитието в София. Предизвикателството ще се осъществи с помощта на специално разработена дигитална карта на маршрутите от лидерите на ГИС системите у нас - ЕСРИ България, която ще даде възможност на всеки участник да отбележи района, за който се състезава и да посочва броя изминати крачки на дневна база. Районът, на чиято територия са извървяни най-много крачки, ще спечели реновиране на спортна площадка на открито.

Кулминацията на пешеходното предизвикателство ще бъде на 18 септември, когато ще се проведат традиционните за инициативата пешеходни маратони, спортни активности и вълнуващи срещи с именити спортисти.

Важно! Предвид усложняващата се обстановка с разпространението на COVID-19 в страната и предстоящите нови ограничителни мерки, програмата на 18-ти септември ще претърпи известни промени. Очаквайте допълнителна информация на по-късен етап.

Тази година празникът на активния начин на живот и балансираното хранене ще се проведе в пет столични парка - Южен Парк, Борисова градина, Северен парк, както и на две нови локации - Южен Парк 2 (градинката зад музея „Земята и хората“) и Западен парк. Подробната програма за събитието ще бъде разкрита в детайл на по- късен етап, а междувременно любителите на активния начин на живот могат да загряват за спортните предизвикателства заедно с онлайн тренировките на Нестле за Живей Активно! и известни спортни професионалисти.

*Hongkongers ranked most active citizens in the world (timeout.com)

Повече за Нестле за Живей активно!

От старта на Нестле за Живей Активно! през 2006 г. досега, инициативата е излязла от рамките на кампания и се превръща в национално движение. Повече от 450 000 българи са участвали през годините, а над 170 партньори подкрепят посланието за ползите от активен начин на живот. През 2019 г. „Нестле за Живей Активно!“ успешно си партнира с над 100 институции, спортни клубове и федерации, експерти и известни личности и осъществи над 120 съпътстващи събития из цялата страна – в партньорство с Национално сдружение на общините. През 2020 г. за първи път се проведе и зимното издание в Боровец, с подкрепата на Бороспорт и община Самоков, а през 2021 г. зимното издание се повтори и то за първи път на две места едновременно – Витоша и Пампорово. 
През последните 16 години инициативата Нестле за Живей Активно! даде възможност на българите да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. 50 от най-големите спортни звезди на България са се включили, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Сани Жекова, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други. 
Инициативата се провежда под патронажа на Столична община и Министерство на младежта и спорта.