Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

България с двама световни шампиони по бийтбокс

Назад
Александър Деянов - Skiller

На 1 април България се събуди с двама световни шампиони по бийтбокс. Александър Деянов - Skiller взе титлата при мъжете, а Адриана Николова - Pe4enkata при жените. Третото световно първенство по бийтбокс се проведе в Берлин след 3-годишно прекъсване. От 30 март до ранните часове на 1 април се проведоха ожесточени битки между 150-те най-добри бийтбоксъри в света. България участва за втори път с 5 представителя – Skiller, Beatmaker, Busto, Iskrata и Pe4enkata, а всички те изгряха със своя талант за първи път на голямата сцена на турнира The Official NESCAFE 3in1 Beatbox Battle.


Skiller е първият шампион по бийтбокс на България и получи автоматично право да участва на световното. На Втория световен шампионат по бийтбокс през 2009 г. той се класира между първите 16. Pe4enkata, два пъти финалистка (2010 и 2011) в единствения официален турнир в България The Official NESCAFE 3in1 Beatbox Battle получи специална покана през 2010 от организатора на световното. Шампионите от 2009, 2010 и 2011 – Ренан Решад – Beatmaker, Кристиян Владимиров - Busto и Искрен Тончев - Iskrata отиват по право.


Адриана Николова - Pe4enkata

Жури на световното бяха 5 от най-добрите бийтбоксъри в света - Killa Kella от Великобритания, ZeDe от Швейцария, RoxorLoops от Белгия, Eklips от Франция и единствената жена Bellatrix от Великобритания. Въпреки френското присъствие в журито Skiller и Pe4enkata победиха на финала 2-мата представителя на Франция Alem и flashbox.


Българският шампионат - The Official NESCAFE 3in1 Beatbox Battle се провежда вече 5 години и е единственият по рода си в Югоизточна Европа. За близо 5-те години от съществуването си се превърна в един от най-силните в Европа. През 2007 г., когато стартира, за участие се записаха едва 25 човека, а финалът се проведе в дискотека „Амор” пред 300 души. През 2011 за участие се записаха повече от 75 души, а финалът се проведе пред Паметника на Съветската армия където се събраха над 8000 души. Специални гости и съдии на шампионата са били легендите Rahzel и Кenny Muhammad от САЩ, както и водещите имена на световната бийтбокс сцена като Faith SFX и ReepsOne от Великобритания, Eklips, RoxorLoops и ZeDe, които са жури на световното.