Sort by
Sort by

С 60% повече училища и детски градини участваха в националния конкурс “Нестле за по-здрави деца” за учебната 2020/21.

За първи път в третото издание на конкурса, на финала се класират участници от общини Търговище, Сливен, Лом, Разград.
 
nestle za po zdravi deca konkurs
Назад

Петчленното жури на конкурса, в състав олимпийската шампионка Тереза Маринова, Мария Гайдарова – Зам. Министър на МОН, Ваня Кастрева – Началник РУО – София, Иван Михалев – журналист от „24 часа“ и Мария Тодорова, юрист на Нестле България номинира 20-те полуфиналисти, сред които на 10-ти декември 2021 г. на специална церемония ще определи 6-мата победители.

Наградите, които Нестле България традиционно връчва,  са парични и се дават целево на тези участници, които не само са най-активни в провеждането на инициативите по програмата, но и представят на финалния кръг най-добър проект за подобряване на условията за водене на активен начин на живот и стимулиране на балансираното хранене в техните учебни заведения.

На полуфинала се класираха представители на училища от четиринайсет  области и двайсет града, включително – Враца, Търговище, София, Сотиря, Долни Луковит, Ковачица, Мездра, Пчелник, Банкя, Пловдив, Ловеч, Берковица, Разград и Росен. Финалистите от детските градини ще бъдат представени от шестнайсет области и двадесет града, сред които Стара Загора, Варна, Кочериново, Труд, Дългопол, Троян, Харманли, Панагюрище, Габрово, Борец, Две Могили, Шумен, Слънчев бряг, Велики Преслав, Враца, Горна Оряховица, Бургас.
За пореден път участват общините - София, Ловеч, Ботевград, Враца, Разлог, Плевен, Лясковец, Белозем, Лозенец, Марково.
За първи път в третото издание на конкурса, на финала се класират участници от общини Търговище, Сливен, Лом, Разград.
Наградите на финалистите ще връчат, изпълнителният директор на Нестле България - Петър Стоилов и Нели Ангелова – Мениджър комуникации, Нестле Югоизточен пазар.

kulinaren kabinet
dg zornitza vidin

 

Спортна площадка в двора на училището с фитнес уреди на открито, нов физкултурен салон и кулинарен кабинет бяха изградени със финансовата подкрепа от миналогодишния конкурс “Нестле за по- здрави деца” в училищата “Стоян Заимов” в Плевен, “Иванчо Младенов” във Враца и “Максим Райкович” в Лясковец.

dg mir


Победителите сред детските градини реализираха биоградина с открита занималня от дърво, съоръжения за катерене и баланс, закрит фитнес кът и организираха фестивал на „Веселите плодчета“ съответно в ДГ Зорница, гр Видин, ДГ Мир Стара Загора и ДГ Слънце, гр Кюстендил.

 

“Щастливи сме, че въпреки огромните предизвикателства, които пандемията постави пред образователните институции в България, тази година в конкурса взеха участие 108 училища и детски градини от цялата страна, което е ръст от  60% спрямо миналата година. Гъвкавостта, бързата адаптация на програмата „Нестле за По-здрави Деца“ и желанието ни съвместно с образователните институции да застанем зад добруването на децата ни, беше ключът към успеха и тази година.  За нас най- важно е да осигурим по-добро и здравословно бъдеще на нашите деца, независимо от обстоятелствата“ - каза Нели Ангелова, мениджър комуникации, Нестле Югоизточен пазар.

Повече за „Нестле за по-здрави деца“

Програмата „Нестле за по- здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. „Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца. До този момента, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до над  40 000 деца в детски градини и училища в цялата страна. Конкурсът има за цел допълнително да стимулира насърчаването на балансиранотo хранене и активния начин на живот у децата, за да могат те да растат по- здрави и щастливи.