Sort by
Sort by

Какво празнуваме на международния ден на пълнозърнестите храни?

Целите зърна са супер-героите на пълноценното хранене според производителите на Зърнени закуски Nestle, производител номер 1 в категорията в България

нестле пълносърнести храни
Назад

Всяка година в седмицата между 15 и 20 ноември международната организация Whole Grain Initiative,  в която членуват над 50 компании и организации, сред които и Nestle,  отбелязва международния ден на пълнозърнестите храни с цел да привлече публичното внимание върху ползите от ежедневната им употреба и тяхната ключова роля в балансираната диета и пълноценното хранене.

Тази година по случай Деня на пълнозърнестите храни, Whole Grain Initiative организира мащабна виртуална научна конференция, посветена на ползите от пълнозърнестите храни, тяхната роля в балансираното хранене и публичните политики за увеличаване на консумацията на пълнозърнести храни в света. Участници в конференцията бяха представители от Световната здравна организация и други неправителствени организации, автори от най-авторитетното научно издание Лансет,  експерти от Световната комисия по хранене и други изтъкнати международни учени, лекари и експерти.

Сред изнесените факти беше тревожната статистика, че въпреки безспорно доказаните предимства и ползи за здравето консумацията на пълнозърнести храни в световен мащаб продължава да е ниска.

За страни като България, където смъртността от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно и  диабет е сред най-високите в света, необходимостта от активна политика за насърчаване на употребата на пълнозърнести храни е още по-наложителна, защото изнесените научни данни категорично показват, че диета богата на пълнозърнести храни намалява значително риска именно от сърдечни инциденти, диабет, затлъстяване и дори някои видове ракови заболявания.

Защо целите зърна са супер-герои?

  1. Заради високото съдържание на фибри, протеини, витамини от В група, минерали /цинк, желязо и магнезий/, омега киселини и микроелементи. Всяка 100% пълнозърнеста закуска тип мюсли дава пълноценен старт на деня и осигурява необходимата доза от всички горепосочени полезни вещества в точното съотношение.
  2. Защото консумацията на цели зърна е в основата на „планетарната диета“ – балансирано хранене, съставено основно от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и малки количества млечни и месни храни. Последният доклад на Лансет и независимо проучване на международната организация WWF сочат, че планетарната диета може да ограничи пораженията върху дивата природа с 46%, да забави обезлесяването и да намали вредните емисии с до 30%.

За Nestle Зърнени закуски

С повече от 50 бранда пълнозърнести храни, създадени  максимално точно да отговорят на различните вкусове и нужди на хората, Nestle Зърнени закуски си поставя ясната цел  да създаде достъпна алтернатива за балансирано хранене, която да помогне на семействата да  водят полезен начин на живот. Всяка Nestle зърнена закуска със зелен банер означава, че целите зърна са основен компонент и порцията съдържа необходимите 8 грама от всички полезни съставки. Амбицията на компанията е да популяризира пълнозърнестите храни и активния начин на живот и да спомогне те да се превърнат в съзнателен и устойчив избор на все повече хора.