Sort by
Sort by

5 активни лъча, предвождани от звездния отбор на „Нестле за Живей Активно!“ Град 2022, ще се срещнат на 18-ти септември на главната сцена на събитието пред НДК.

3 км мини маратон и вечерен марш на четири лапи със сборен пункт Кучешката градинка на Южен парк,  поход за родители с деца, тръгващ  от градинката пред църквата „ Св.Георги“ , атрактивно шествие на две, три или четири колела със старт Княжевска градина, танцов флашмоб по Витошка и поход на бързоходци от Театър Българска Армия дават старт на програмата на „Нестле за Живей Активно! Град 2022, чиято кулминация ще бъде на централната сцена пред НДК и ще продължи с „Нощ на отворените фитнеси“ до полунощ.
Танцуващи деца
Назад

Първото вечерно издание на „Нестле за Живей Активно!“ Град 2022  си поставя за цел да превърне датата 18-ти септември в истински празник на движението и активния начин на живот. 

От 5 различни лъча в центъра на София,  предвождани от някои от най-големите звезди на българския спорт и шоубизнес, ще тръгнат атрактивни шествия към централната сцена на събитието пред НДК. Идеята е всеки да може да избере как да се присъедини по най-забавния за него начин -  пеша, с тичане, танцувайки, с детска количка, на колело, тротинетка или скейт, сам или в компанията на деца, приятели, семейство и домашни любимци - единственото задължително условие е да са забавлява  активно и заедно с останалите.

Хората с домашни любимци ще се срещнат в 18 часа в Кучешката градина в Южен парк 2, където ги очакват  предизвикателства за четири лапи, поднесени от професионалния треньор на кучета Асен Аролски, много забавления и лакомства, осигурени от Purina. След това в 19 часа тръгва и благотворителния поход на четири лапи към НДК като  за всяка извървяна крачка от домашните любимци и техните стопани Purina ще дари храна на приютите за бездомни кучета и котки. От същата локация  по същото време тръгва и 3 км мини маратон, предвождан от националната рекордьорка на маратон Милица Мирчева, която ще покаже лично на всички осмелили се да се включат в маратона, че бягането може да бъде лесно и забавно и далеч не е само за професионалисти.  

В 19 часа тръгва и атрактивно шествие на две, три или четири колела от Княжеска градина. Скейтъри, велосипедисти и ентусиасти  на тротинетки ще могат да покажат  умения по пътя към НДК по обезопасено трасе, водени от рапъра Хоумлес и олимпийския шампион Йордан Йовчев, който ще блесне не само с халки, но и на тротинетка. На централната сцена пред НДК ги очакват специални изненади и предизвикателства, в които да покажат дали освен да правят трикове могат и да танцуват на колела. 

Танците са застъпени и самостоятелно като флашмоб шествие, тръгващо от ъгъла на Витошка и Солунска в 19 часа. Още от 18 часа Алфредо Торес и световната шампионка на дълъг скок за девойки Пламена Миткова загряват, заедно с всички желаещи да се включат,  под звуците на горещи латино ритми, а на финала на шествието към танцуващите ще се присъедини и жива музика, за да бъде влизането им на централната сцена  на НДК още по-впечатляващо. 

Танци с Алфредо Торес

Бързоходци с артистични умения и добро настроение се очакват пред театъра на Българската армия, където артистите от трупата, Екатерина Дафовска , Евгени Иванов – Пушката и Маруся Иванова ще поведат пешеходното шествие и ще броят, заедно с ентусиастите общото количество извървени крачки, за да съобщят постигнатия рекорд от сцената пред НДК и най-активните да получат своите специални награди

Походът за родители с деца, е важен фокус на инициативата,  защото движението и активния здравословен начин на живот са навици, които се създават от най-ранна възраст. В градинката пред църквата „Свети Георги“  още от 18.30 часа са организирани  активни игри за всички възрасти с аниматори, среща с футболиста от националния отбор  Ивайло Чочев и младежите от юношеския отбор на ЦСКА 1948, които ще загряват и тренират с децата, както и много смях и снимки с талисмана на отбора лъвчето Арми. За всички ще има лакомства и награди, а най-активните в похода към централната сцена пред НДК, предвождан от  Тереза Маринова и певиците Поли Генова и Вики от Мастило, ще получат още изненадващи емоции.

Брандовете на Нестле България NESCAFÉ® 3in1, PURINA, NESTLÉ Fitness®, NESCAFÉ® Frappé, NESCAFÉ® Dolce Gusto®, NESTLÉ GERBER®, NESTLÉ NESQUIK®, KITKAT®, SMARTIES®, LION®, NESTLÉ МУРА® и Нестле за По-здрави деца ще се грижат за широките усмивки на всички гости.

Полезна информация: 

Физическата активност всеки ден е от решаващо значение за физическото, умственото и емоционалното развитие на детето. Д-р Наташа Трентакоста , специалист по детска спортна медицина казва в своя научен труд за изграждане на здравословни навици при децата: „Родителите са пример за подражание на малките деца.  Деца, които виждат родителите си да участват в спортни и фитнес дейности, са по – склонни да го правят самите те, което е от особено значение в съвременния свят, когато времето пред екрана се увеличава , а физическата активност   намалява. Създаването на здравословни навици в началото на живота ще остане с тях, докато растат.“


За да превърнем движението в траен навик е от ключово значение децата да не усещат упражненията и физическата активност като задължение, а като забавление, което е задача на родителите. 

10 лесни стъпки да превърнете  движението в траен здравословен навик на вашите деца

  1. Уверете се, че дейността е подходяща за възрастта им и не бъдете прекалено амбициозни родители, защото много по-вероятно е да постигнете обратен ефект  и да откажете детето си от даден вид движение ако не е правилния момент. 
  2. Фокусирайте се върху игри, които изграждат двигателни умения още от най-ранна възраст – катерене, ритане, хващане на топка, тичане, ориентиране.
  3. Купувайте активни вместо пасивни играчки – топки, мини футбол, мини голф,  велосипеди , тротинетки в зависимост от възрастта. Играчките за катерене са отличен избор за всички възрасти от 2 до 12 години, просто се уверете, че са подходящи за възрастта.
  4.  Насърчавайте свободните игри на открито, които едновременно развиват  двигателна култура и въображение  - нека детето ви  създаде препятствие и да го преодолее с подходяща физическа активност, да ловува наужким, да скача на ластик, да играе на дама, криеница, гоненица и пр. 
  5. Бъдете активни участници самите вие  в игрите с децата си, защото личният пример е най-важен, а  така и вие се движите повече
  6. Създайте седмичен график за физически дейности и игри с измерваеми цели.  Направете  го заедно с детето и  го сложите на видно място. Изберете заедно и  наградата за положените усилия и постигнатата цел (и нека тя не бъде храна).
  7. Говорете в къщи за спорт и фитнес, защото  ако искате да вдъхновите децата си да обичат движението, трябва да ги научите какво означава това.Говорете за вашите тренировки и спортни  дейности, колко важни са те в живота ви. На масата за вечеря обсъдете храната и как тя  влияе върху здравето и способността за движение.
  8. Превърнете домашните задължения в активни упражнения и игри . Например малките деца и децата в предучилищна възраст да се състезават кой може да хвърли прането си в коша най-бързо и най-точно. Навън направете състезание за бързо метене на пространството пред блока.  Определете част от предблоковото пространство за всяко дете (и родител) за почистване. Печели този, който завърши първи и качествено.
  9. Оставете децата сами да изберат дейността, защото дори малките деца знаят какво харесват и със сигурност се чувстват оценени, когато ги попитате за това и  ги зарадвайте като участвате и вие в тях като семейство.
  10. Опитайте организиран спорт още от най-ранна възраст, защото освен здравословното и редовно движение, той създава усещане за екипност, възпитава в дисциплина и състезателен дух. 


Повече за инициативата: 

„Нестле за Живей Активно!“ вече 17 поредни години работи за промотиране на по-целесъобразно и здравословно ежедневие на българите. Водени от убеждението, че активният начин на живот може да бъде алтернатива за всеки, инициативата се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Столична Община, а основен партньор на изданието „Нестле за Живей активно! Град 2022“ е #BEACTIVEDAY и Българска асоциация за здраве и фитнес. Инициативата се провежда в партньорство с Българска федерация по художествена гимнастика, Българска федерация по биатлон, Българска федерация лека атлетика,  Pulse Fitness & Spa, Атлетик Фитнес, Pirin Spring, Екопак, Asics, Държавната агенция за закрила на детето, Заедно в час, 5 KM RUN. И с медийната подкрепа на Darik radio, Bg Radio, 24chasa, Netinfo, dir.bg, Offmedia, Webground, Sportal group, Dsport, Skafeto​.

Очаквайте пълна информация за събитието във Фейсбук и на сайта на „Нестле за Живей Активно! Град 2022“.