Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Стартира месец на кърменето в ПСАГБАЛ "Света София"

Назад
София,

От 9 до 30 май настоящи и бъдещи майки ще имат възможност да получат безплатни консултации от водещи специалисти в областта на неонатологията

Стартира месец на кърменето в ПСАГБАЛ "Света София"

На 9 май в Първа акушеро-гинекологична болница „Св. София” стартира кампания под надслов: „Месец на кърменето“. Кампанията е съвместно партньорство между ПСАГБАЛ „Св. София“ и Нестле България. В рамките на четири последователни седмици всички желаещи настоящи и бъдещи майки ще имат възможност да посетят безплатни лекции на водещи специалисти в областта на неонатологията.

По време на всяко едно от обученията ще бъде представена и дискутирана важна информация за здравето, храненето и отглеждането на бебето през първите месеци от неговия живот. Важността на кърменето за правилното развитие и растеж на недоносеното дете; поддържането на лактация от майката; наднорменото тегло при децата; причините за развитие на алергии в ранна детска възраст; както и изграждането и поддържането на здравословен хранителен режим; са само част от темите, с които лекторите ще запознаят бъдещите и настоящи родители.

Лекциите и активностите, посветени на кампанията „Месец на кърменето“, са отворени за всички желаещи след предварително записване за участие на тел. 02/ 44 70 211. Дейностите ще се провеждат всеки четвъртък в периода 9 - 30 май, от 15:00 часа.

Освен серията от образователни лекции бъдещите майки, които се включат в инициативата „Месец на кърменето“, ще могат да посетят и специално организирани безплатни индивидуални консултации с водещи мамолози. Те ще се проведат в мамологичния център на болницата, след предварително записан час на телефон 02/ 44 70 207.

Кампанията „Месец на кърменето“ има за цел да помогне на бъдещите майки в отглеждането на техните деца и да ги подготви за предизвикателствата на родителските грижи. Кърменето е най-добрият и естествен начин за хранене на бебето, а майчиното мляко е идеалната храна за новороденото, която осигурява всички хранителни вещества, от които то се нуждае. Това е и една от причините Световната здравна организация да разработи препоръки, в които се посочва, че бременните жени и майките на бебета трябва да бъдат информирани за ползите от кърменето като най-добрия начин за хранене на бебето и за неговата защита от болести.

ПРОГРАМАТА НА КАМПАНИЯТА „МЕСЕЦ НА КЪРМЕНЕТО“
09-30 май 2013 г., ПСАГБАЛ "СВЕТА СОФИЯ"

гр. София, ж.к. "Красна поляна", ул. "Миxaлaки Ташев" № 2

9 май, 15:00 ч.:

“Кърмене и хранене на недоносените бебета“

Лектор: доц. д-р Ралица Георгиева – Национален консултант по неонатология и един от най-изявените специалисти в областта, с над 250 публикации и участия в български и международни научни форуми.

В рамките на лекцията ще се дискутират важността на кърменето за правилното развитие и растеж на недоносеното дете, както и поддържането на лактация от майката.

 

16 май, 15:00 ч.:

„Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст“

Лектор: д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ гр. София.

Наднорменото тегло в детска възраст е социално-значим проблем с дълготрайни последици. Лекцията ще запознае настоящите и бъдещи майки с приноса на кърмата в изграждането на здравословен режим на хранене за детето, което в дългосрочен план ще подпомогне превенцията на социално значими заболявания като диабет 2 тип, хипертония и др.

 

23 май, 15:00 ч.:

„Хранене и превенция от алергии“

Лектор: д-р Красимира Иванова, завеждащ Неонатологично отделение в ПСАГБАЛ „Св.София“. Д-р Иванова има над 30-годишен опит като педиатър, като последните 20 години се посвещава на неонатологията.

Алергиите са сред най-често срещаните заболявания на 21 век, които засягат все по-голям брой хора. Лекцията ще разгледа причините за развитие на алергии в ранна детска възраст, отражението им върху качеството на живот на засегнатите индивиди и ще разясни как майчината кърма може да предотврати алергични състояния на детето.

 

30 май, 15:00 ч.:

„Пробиотици и пребиотици“

Лектор: Ипократис Пападимитракус - един от най-известните диетолози в България.

Изграждането и поддържането на здравословен режим на хранене през време на бременността и след раждането е от изключително значение за подготовката за кърмене и поддържането на лактацията.

В лекцията ще се разгледат основните принципи на рационалното хранене в тези периоди, както и ролята на пробиотиците за поддържане на здравословна чревна флора.

По време на лекцията участниците в нея ще имат възможност да получат и индивидуална консултация от диетолога.