Sort results by
Sort results by

Видове гръбначни изкривявания

zhenski race na grubnaka

Когато говорим за придобито (развило се във времето) гръбначно изкривяване, е важно да имаме предвид следните фактори:

- Гръбначното изкривяване не е грип и не минава за седмица или две. Лечението изисква време, постоянство и години интензивна целенасочена работа!
- Гръбначното изкривяване не е нещо, което детето ви ще преодолее или ще мине от самосебе си.
- Гръбначното изкривяване е следствие от неправилна стойка и мускулен дисбаланс.

Видове гръбначни изкривявания:

Сколиоза – деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (на ляво или дясно)

Сколиоза - Деформация на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване на гръбнака. Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Заради неправилното натоварване на гръбначните прешлени, те постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междупрешленовите дискове, което води до скованост, дискомфорт, изтръпване на крайниците, чести болки в областта на шията, раменете и гръбнака. Сколиозата може да се появи като последствие от плоско стъпало. При наличие на плоскостъпие тялото автоматично търси своята “удобна” позиция, а функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб.

Един от първите симптоми на сколиоза е разликата в нивата на раменете и асиметрията в талийните триъгълници. При начален стадий (функционална сколиоза) се наблюдава асиметрична подутина в едната част отстрани на гръбнака, която липсва в другата, а при напредналите случаи (структурна сколиоза) се забелязва гърбица или изкривяване на едната от двете гръдни половини отпред и диаметрално отзад. Този вид асиметрия, изнесена във времето и не третирана със специално подбрани и структурирани упражнения, води до дископатия, дискови хернии на различни нива и трайни поражения върху вътрешните органи.

Кифоза – увеличена извивка в горната част на гръбнака (торакален дял), която води до образуването на гърбица

Кифоза - Увеличена извивка в горната част на гръбнака (торакален дял), която води до образуването на гърбица. Често кифозата е съпътствана с лумбална лордоза (увеличена поясна извивка навътре към коремна област) – кръгло-вдлъбнат гръб. По подобие на останалите гръбначни изкривявания (сколиоза, лордоза) този вид асиметрия/изкривяване води до скованост, силни болки в областта на гръбнака, раменете и врата, както и затруднява нормалното функциониране на вътрешните органи и тъкани. Предпоставки за развитие на кифоза са: неправилна/изгърбена стойка (телодържане), неправилна позиция на седене, продължително седене и обездвижване, бързо израстване в пубертетната възраст, несъзнателно желание за прикриване на развиващия се бюст при момичетата, тежък бюст при жените и т.н.

Лордоза – увеличена поясна извивка навътре към коремна област (лумбална част – долната част на гръбнака)

Лордоза - Увеличена поясна извивка навътре към коремна област. Наблюдава се при пациенти с отпусната коремна мускулатура. Това е често срещано състояние (проблем) и много хора дори не подозират, че тази им стойка е предпоставка за силна болка в долната част на гръбнака в даден момент от живота им. Увеличената лордотична извивка е предпоставка и за възникване на лумбална дискова херния, поради изместването на центъра на тежестта на човешкото тяло след бременност, продължително стоене в изправена позиция, носене на тежко и т.н. Увеличената поясна извивка е често съпроводена и с кифотична стойка, или така наречения кръгло-вдлъбнат гръб.

Автор: Маруся Иванова