Sort results by
Sort results by

Спортна гимнастика

спортна гимнастика

Описание на спорта

Спортната гимнастика води началото си от Древна Гърция. Това е олимпийски спорт, който включва разнообразни състезания както на гимнастически уреди, така и упражнения на земя. Гимнастическите уреди за мъжете и жените са различни, като състезателите имат до минута и половина за изпълнение на съчетанията си. Спортната гимнастика става част от програмата на Олимпийските игри през 1896 година.

Тренировките по спортна гимнастика, както при всеки спорт, учат децата на дисциплина и отговорност. Те развиват физическата сила и подобряват уменията за баланс и координация. Тези, които се занимават със спортна гимнастика, са по-издръжливи, настройват се добре

Ако сте решили да запишете детето си на спортна гимнастика, добре е да знаете, че този спорт изисква време и пълна отдаденост както от страна на детето, така и на родителите. Вече няма подбор или кастинг за прием в школите по спортна гимнастика, както е било преди години, така че всеки може да се запише да тренира и чрез редовни тренировки и упоритост, може да придобие нужните умения за успех. Тренировките при момичета и момчета се различават, тъй като двата пола имат различни физически дадености.

При спортната гимнастика е добре децата да започнат тренировки в ранна възраст – между 5 и 7 години. Колкото по-рано се стартира, толкова по-правилни насоки и техника ще възприеме дете. На възраст между 7-8 години при момичетата и и 8-10 години при момчетата се усвояват и учат най-много упражнения и професионална техника и детайли за спортната дисциплина.

Важно е децата да са със специални спортни екипи и удобни маратонки, за да се чувстват комфортно по време на тренировките. Спортът е индивидуален, но децата тренират в група. Така те изграждат социални контакти, учат се да общуват и да се мотивират от успехите на другите. Развиват желанието си да надскачат способностите си и ограниченията на физиката.

Не се препоръчва хора, които нямат физическата подготовка за него, да го практикуват – особено атрактивните съчетания на успоредките. Важно е да имате знания за спортната гимнастика и техниката на изпълнение на упражненията, за да избегнете травми.

Източник: Йордан Йовчев