Sort by
Sort by

Спортна гимнастика

спортна гимнастика

Описание на спорта

Спортната гимнастика води началото си от Древна Гърция. Това е олимпийски спорт, който включва разнообразни състезания както на гимнастически уреди, така и упражнения на земя. Гимнастическите уреди за мъжете и жените са различни, като състезателите имат до минута и половина за изпълнение на съчетанията си. Спортната гимнастика става част от програмата на Олимпийските игри през 1896 година.

Тренировките по спортна гимнастика, както при всеки спорт, учат децата на дисциплина и отговорност. Те развиват физическата сила и подобряват уменията за баланс и координация. Тези, които се занимават със спортна гимнастика, са по-издръжливи, настройват се добре

Ако сте решили да запишете детето си на спортна гимнастика, добре е да знаете, че този спорт изисква време и пълна отдаденост както от страна на детето, така и на родителите. Вече няма подбор или кастинг за прием в школите по спортна гимнастика, както е било преди години, така че всеки може да се запише да тренира и чрез редовни тренировки и упоритост, може да придобие нужните умения за успех. Тренировките при момичета и момчета се различават, тъй като двата пола имат различни физически дадености.

При спортната гимнастика е добре децата да започнат тренировки в ранна възраст – между 5 и 7 години. Колкото по-рано се стартира, толкова по-правилни насоки и техника ще възприеме дете. На възраст между 7-8 години при момичетата и и 8-10 години при момчетата се усвояват и учат най-много упражнения и професионална техника и детайли за спортната дисциплина.

Важно е децата да са със специални спортни екипи и удобни маратонки, за да се чувстват комфортно по време на тренировките. Спортът е индивидуален, но децата тренират в група. Така те изграждат социални контакти, учат се да общуват и да се мотивират от успехите на другите. Развиват желанието си да надскачат способностите си и ограниченията на физиката.

Не се препоръчва хора, които нямат физическата подготовка за него, да го практикуват – особено атрактивните съчетания на успоредките. Важно е да имате знания за спортната гимнастика и техниката на изпълнение на упражненията, за да избегнете травми.

Това е спорт, който ще ви помогне да бъдете балансирани, силни и дисциплинирани и то не само в спортно отношение. Спортната гимнастика ще изисква много от вас, но и също така ще ви даде изключително много. Стартът на активно обучение в дисциплината Спортна гимнастика не е лесно и леко решение, затова преди да решите дали това е подходящия спорт за вашите деца, можете да отидете да видите една тренировка и да дадете на детето ви силата да вземе това решение. Ако решите да тръгнете по пътя на този специален спорт, ви очакват много сериозна подготовка, която ще ви накара да осъзнаете, че можете много повече, отколкото сте очаквали.

Източник: Йордан Йовчев

Йордан Йовчев е български спортист и посланик на инициативата „Нестле за Живей Активно!“. Той е професионален гимнастик. Участвал е в шест последователни олимпийски игри, което е повече от всеки друг спортист в България. Той е председател на Българската федерация по спортна гимнастика от 2008 г., а също е и спортен коментатор.